Η επίθεση φιλίας του Νίκου Δένδια στον Τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ φαίνεται ότι δεν είχε απήχηση.

Κατά την ολιγόλεπτη συνάντηση τους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση του παρόντος κλίματος ύφεσης, η αποφυγή οποιωνδήποτε προκλήσεων, οποιωνδήποτε ενεργειών, μπορεί να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Η Τουρκία μάλλον αδιαφόρησε και εμμένει στην επεκτατική πολιτική της.Εξέδωσε προκλητική NAVTEX (ναυτική οδηγία) την περασμένη Δευτέρα. Η οδηγία περιλαμβάνει συνολικά 23 ελληνικά νησιά από τη Θάσο και τον Άη Στράτη έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο, τα οποία θεωρεί ότι όχι απλά πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα αλλά ακόμα και εντός των χωρικών τους υδάτων (6 μίλια) δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις. Αφορμή για την τουρκική ναυτική οδηγία, η οποία παραπέμπει σε προηγούμενα δύσκολα χρόνια, ήταν η αεροναυτική άσκηση «Τρίαινα», η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Αιγαίο.

Τουρκία: Στόχος της η αποστρατικοποίηση του Αιγαίου 


Πρόκειται για μια άσκηση μικρής κλίμακας του πολεμικού ναυτικού, η οποία πραγματοποιείται συχνά μέσα στο χρόνο με συμμετοχή κυρίως Κανονιοφόρων και μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία εκτελούν βολές σε θαλάσσιους στόχους. Ταυτόχρονα η αρμόδια για τις ναυτικές οδηγίες υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξέδωσε και νέα NAVTEX, με την οποία προανήγγειλε αεροναυτική άσκηση στο κεντρικό Αιγαίο σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Τήνου.

Από τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας μπορούμε να συμπεράνουμε ότι παραμένει σταθερός της στόχος η αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, κυρίως ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες διατήρησης του καλού κλίματος στις σχέσεις με την Αθήνα. Όπως εκτιμάται τόσο από διπλωματικές όσο και από στρατιωτικές πηγές το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν η Άγκυρα να προχωρήσει σε κινήσεις αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.