Το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πλήττουν την περιοχή. Η κεντρική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες, είναι απαραίτητες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤ News μίλησε ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, CEO της HVA International, σχετικά με το σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η εταιρεία σχεδιάζει συστήματα προστασίας από πλημμύρες, καθώς και συστήματα άρδευσης κ.λπ. Ανέφερε ότι δυστυχώς έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο όπως στη Θεσσαλία «στη Μοζαμβίκη, στην κοιλάδα του Ζαμβέζη, όπου υπήρξαν καταστροφές και θύματα».

Ανέφερε ότι έχουν κάνει μια συνολική μέλετη, ένα master plan, που περιέχει μεταξύ άλλων τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν η προστασία της περιοχής, η αγροτική παραγωγή, η εύρεση νερού για την άρδευση και η αποφυγή άλλου είδους καταστροφών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czmghxy9cul5)

Η ξηρασία, το μεγαλύτερο πρόβλημα

Επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ξηρασία και η έλλειψη νερού. Όπως είπε, ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει πέσει πάρα πολύ, ενώ ανέφερε ότι πλέον πρέπει κάποιος με γεώτρηση να φτάσει στα 300 μέτρα για να βρει νερό, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε πάρα πολύ ανησυχητικό.

Τόνισε ότι το πιο μεγάλο βάθος της γεώτρησης σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος, ενώ, όπως είπε, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι θα επιτραπεί σε θαλασσινό νερό να εισέλθει, κάτι που δημιουργεί μια καταστροφή η οποία δεν έχει λύση. «Δηλαδή, έτσι και φτάσουμε κι έχουμε υφάλμυρο νερό παντού, δεν θα φυτρώνει ούτε τσουκνίδα», υπογράμμισε.

«Αυτό που έχει ξεκινήσει να κάνει ο πρωθυπουργός με τον οργανισμό διαχείρισης υδάτων είναι αυτό που λείπει, δηλαδή μια κεντρική διαχείριση του νερού. Το νερό μέχρι τώρα είναι σκορπισμένο στα χέρια πάρα πολλών φορέων και ο καθένας έχει ένα δικό του σχέδιο, χωρίς να υπάρχει συνοχή και γνώση για τις επιπτώσεις που φέρνει η κάθε κίνηση», ανέφερε.

Για την Κάρλα και την αποξήρανσή της στο παρελθόν ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είχαμε ένα σημείο όπου κατέληγαν νερά, «δηλαδή ήταν ένας βάλτος». «Είχε γίνει ένα έργο εξυγίανσης και ήταν πολύ σωστό που έγινε. Μάλιστα, το πρόβλημα ήταν ότι και αυτή η λίμνη που δημιουργήθηκε αρχικά είχε σχεδιαστεί να είναι πιο μεγάλη […]», είπε.

«Σε περίπου ενάμιση χρόνο θα έχει αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης»

Για το αν μπορεί να φύγει το νερό από εκεί, απάντησε: «Φεύγει. Ήμουν προχθές εκεί, ευτυχώς έχει μειωθεί στα 140.000 στρέμματα. Υπάρχει μία σήραγγα η οποία καταλήγει στον Παγασητικό, έχει μία σταθερή ροή. Ελέγχουμε να μην μπλοκαριστεί αυτή η ροή. Ο περιφερειάρχης, ο κ. Κουρέτας, κάνει μετρήσεις εκεί συνεχώς».

«Με αυτόν τον τρόπο σε περίπου ενάμιση χρόνο θα έχει αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης», υπογράμμισε. Όπως είπε, οι αγρότες ζητούν επιτακτικά μία σήραγγα, «αλλά το θέμα δεν είναι να κάνεις μέσα στο σπίτι σου που πλημμυρίζει μία τρύπα για να φεύγουν τα νερά, καθώς το ζητούμενο είναι να μην πλημμυρίζει το σπίτι».

«Εμείς προσανατολιζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε να μην πλημμυρίζει εκείνη η περιοχή και όχι να έχουμε τακτικά πλημμύρες που θα φεύγουν από μία σήραγγα», υπογράμμισε.

«Η βασική αρχή θα πρέπει να γίνει στα έργα ορεινής υδρονομίας», απάντησε ερωτηθείς για το από πού θα ξεκινήσουν. «Προσπαθούμε όσο γίνεται πάνω στα βουνά να συγκρατήσουμε τους όγκους υδάτων, έτσι ώστε, αν το νερό έρθει σε τέτοιες ποσότητες, να μη φεύγει μαζικά», εξήγησε. «Στη συνέχεια είναι και άλλα έργα με ενισχύσεις και καθαρισμούς», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «φανταστείτε ότι στην περιοχή υπάρχουν ποτάμια που στις κοίτες τους έχουν κορμούς δέντρων. Το ίδιο συμβαίνει και στον Βόλο, δεν είναι μόνο η περιοχή Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας κ.λπ. Και στο Πήλιο έχουμε τέτοια θέματα, όπου τα δέντρα μέσα στην κοίτη δημιουργούν πρόχειρα φράγματα όταν έρχεται μια τέτοια ποσότητα νερού με φερτά υλικά. Και αυτό φυσικά προκαλεί πλημμύρα, γιατί το νερό, αντί να μπορεί να πηγαίνει μέσω της κοίτης και να διοχετευτεί στη θάλασσα, καταλήγει σε σπίτια και σε περιουσίες».

«Σαφώς και μέχρι τώρα κάθε χρόνο υπάρχουν προϋπολογισμοί γι’ αυτά. Δεν είναι ότι θα αυξηθεί τρομερά κάτι σήμερα, πρέπει να γίνει απλώς ένας καλός συντονισμός των έργων. Ο κατακερματισμός, ξέρετε, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την περιοχή. Δηλαδή όταν ο κάθε, ας το πω, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος, πρόεδρος μιας κοινότητας κάνει κάποια έργα σε ένα σημείο χωρίς να υπάρχει γνώση του τι γίνεται, κατάντη από άλλους ή ανάντη από τους προηγούμενους, αυτό λοιπόν δημιουργεί προβλήματα […] Αν υπάρχει όμως ένας συνολικός σχεδιασμός, όπου όλοι γνωρίζουν ότι ο επάνω κάνει Α και ο πιο κάτω κάνει τη δράση Β και ούτω καθεξής και υπάρχει αυτό το συνολικό σχέδιο, τότε είναι πολύ πιο εύκολη και διαχειρίσιμη μια κατάσταση κρίσης», σημείωσε ο κ. Γκουζούρης.