Σε εξέλιξη είναι στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας HVA Ιnternational για το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.
Στο σχέδιο θωράκισης της Θεσσαλίας περιγράφονται δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις, όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.


Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας

Μεταξύ άλλων, στο masterplan προτείνεται το σύστημα αναχωμάτων να αναβαθμιστεί. Πρέπει επίσης να επανασχεδιαστούν οι γέφυρες και οι ράμπες τους και να απομακρυνθούν διάφορα εμπόδια, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στον Πηνειό ποταμό.

Το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης, ποταμών και χειμάρρων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απορροφήσει τα εξωφρενικά δεδομένα υδάτων που πέφτουν από καταιγίδες όπως η κακοκαιρία Ντάνιελ. Προκειμένου να εξασθενήσει τέτοια πλημμύρα, πρέπει να δημιουργηθούν περιοχές συγκράτησης νερού. Αυτό θα χαμηλώσει τα ανώτερα επίπεδα απορροών και τα επίπεδα της στάθμης νερού και μπορεί να επιτευχθεί είτε μετακινώντας αναχώματα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα ποτάμια και τους χειμάρρους είτε με την κατασκευή δευτερευόντων, υψηλότερων αναχωμάτων σε συγκεκριμένες αποστάσεις, με πύλες στα πρώτα (χαμηλότερα) αναχώματα. Αυτό επιτρέπει την ελεγχόμενη πλημμύριση και αποστράγγιση της περιοχής ανάμεσα στα δύο αναχώματα.

Συγκεκριμένες περιοχές, επίσης, θα πρέπει επίσης να καθοριστούν για προσωρινή ελεγχόμενη πλημμύριση. Τέλος, θα πρέπει να προσδιοριστεί το πώς τα φράγματα μπορούν να βοηθήσουν στην εξασθένιση πλημμυρών τέτοιου μεγέθους.


Θεσσαλία: Ένα σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε περιοχή

Το σχέδιο χωρίζεται σε επιμέρους ενότητες. «Αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά την κάθε περιοχή, όπως τις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, των ορεινών περιοχών αλλά και της λίμνης Κάρλα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κάθε περιοχή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μεμονωμένες προτάσεις, όλα τα σχέδια συνδέονται μεταξύ τους» έχει αναφέρει ο επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας Μιλτιάδης Γκουζούρης.