Το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τους επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας HVA Ιnternational.


Θεσσαλία: Τι περιλαμβάνει το master plan για την αντιπλημμυρική της θωράκιση

Το σχέδιο είχε τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού από την προηγούμενη Τετάρτη και εκεί περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων και ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στην πολύπαθη λίμνη Κάρλα.

Περιλαμβάνει επίσης την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και την αγροκτηνοτροφική βιομηχανία. Όλες οι προτάσεις των Ολλανδών συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιλτιάδης Γκουζούρης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, το σχέδιο χωρίζεται σε επιμέρους ενότητες. «Αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά την κάθε περιοχή, όπως τις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, των ορεινών περιοχών, αλλά και της λίμνης “Κάρλα”. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κάθε περιοχή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μεμονωμένες προτάσεις: όλα τα σχέδια συνδέονται μεταξύ τους», σημείωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας.

Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Γκουζούρης, για να πετύχει ο σχεδιασμός θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια από όλους. «Από την εμπειρία μας σε παρόμοια έργα, όταν ανακοινώνονται σχέδια τέτοιου εύρους και μεγέθους, προκύπτουν αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές και σε όλα τα επίπεδα: από δημάρχους ως υπουργούς και από τοπικό ως εθνικό επίπεδο», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Όμως αυτό που θα πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη είναι πως το τελικό ζητούμενο είναι η προστασία, το όφελος και η υγιής ανάπτυξη της περιοχής συνολικά. Σε κάθε αλλαγή επηρεάζονται πολλές πλευρές, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, θετικά ή αρνητικά, όμως στο τέλος και σε βάθος χρόνου η επιδίωξη είναι να ωφεληθούν όλοι».

Δυσαρέσκεια Κουρέτα

Εν τω μεταξύ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σε ανάρτησή του στα social media εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για να είναι παρών στην παρουσίαση των σχεδίων των Ολλανδών, εκφράζοντας πάντως τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.

«Θα ήθελα να το ακούσω πρώτος, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα κληθώ με την επιστημονική μου ομάδα να το ακούσω από τον πρωθυπουργό και να συνδιαμορφώσουμε μαζί την πρόταση για τη Θεσσαλία μας. Και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει. Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση καθαρισμού των ρεμάτων και ποταμών στην προ “Daniel” εποχή και οριστικής διαμόρφωσης των αναχωμάτων, η οποία κοστίζει 530 εκατομμύρια και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες μέρες θα εγκριθεί από την κυβέρνηση ώστε το φθινόπωρο να μας βρει οχυρωμένους», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας.

Αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας: Τα έργα που σχεδιάζονται 

Μεταξύ άλλων στο master plan γίνεται αναφορά για σύστημα αναχωμάτων που πρέπει να αναβαθμιστεί. Πρέπει επίσης να επανασχεδιαστούν οι γέφυρες και οι ράμπες τους και να απομακρυνθούν διάφορα εμπόδια, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στον Πηνειό ποταμό.

Το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης, ποταμών και χειμάρρων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απορροφήσει τα εξωφρενικά δεδομένα υδάτων που πέφτουν από καταιγίδες όπως η κακοκαιρία Ντάνιελ.

Προκειμένου να εξασθενήσει τέτοια πλημμύρα, πρέπει να δημιουργήσουμε περιοχές συγκράτησης νερού. Αυτό θα χαμηλώσει τα ανώτερα επίπεδα απορροών και τα επίπεδα της στάθμης νερού και μπορεί να επιτευχθεί είτε μετακινώντας αναχώματα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα ποτάμια και τους χειμάρρους είτε με την κατασκευή δευτερευόντων, υψηλότερων αναχωμάτων σε συγκεκριμένες αποστάσεις, με πύλες στα πρώτα (χαμηλότερα) αναχώματα. Αυτό επιτρέπει την ελεγχόμενη πλημμύριση και αποστράγγιση της περιοχής ανάμεσα στα δύο αναχώματα.

Συγκεκριμένες περιοχές, επίσης, θα πρέπει επίσης πιθανώς να καθοριστούν για προσωρινή ελεγχόμενη πλημμύριση. Τέλος, θα πρέπει να προσδιοριστεί το πώς τα φράγματα μπορούν να βοηθήσουν στην εξασθένιση πλημμυρών τέτοιου μεγέθους.