Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κος Γιώργος Στρατάκος, μίλησε στα "Παραπολιτικά 90,1" στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με το δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν το κλίμα της συνάντησης των υπουργών Αγροτικής Οικονομίας δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών

Γ.ΣΤΡΑΤΑΚΟΣ: Νομίζω ότι αν αυτή την κουβέντα την κάναμε πριν από 6 μήνες η απάντηση θα ήταν αρνητική αλλά δεδομένου ότι έχουμε μπει στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και όλα τα κράτη μέλη βλέπουν τις δυσκολίες που έχει η εφαρμογή της έχει ωριμάσει πλέον η κουβέντα και ήδη σε επίπεδο τόσο του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ αλλά και στα υπόλοιπα Φόρα που λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις έχει εκκινήσει ο διάλογος, ένας διάλογος που ήρθε στο προσκήνιο μετά από τις δικές μας παραινέσεις και προτροπές.

Σήμερα κατά τη σύσκεψη που είχαν οι υπουργοί Γεωργίας όπου μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετα από πρόταση που καταθέσαμε ως Ελλάδα υπογράφηκε ένα κοινό ανακοινωθέν βάσει του οποίου ζητάμε την ενίσχυση του αποθεματικού κυρίως μέσω απλοποίησης και βελτίωσης της εφαρμογής του, την εθελοντική εφαρμογή ad hoc αντιμετώπισης κρίσεων με χρήση μέγιστου ποσοστού 2% επί του προϋπολογισμού του στρατηγικού σχεδίου ΚΑΠ της κάθε χώρας, τη δημιουργία νέου ταμείου για αποκλειστική κάλυψη των απωλειών αγροτικής παραγωγής και τέλος την απλοποίηση των διαδικασιών της τρέχουσας ΚΑΠ.

Είναι ένα κείμενο το οποίο πλέον έχει την υπογραφή των υπουργών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και μαζί με την σύσκεψη η οποία θα ακολουθήσει με τους υπουργούς του EU MED 9 δημιουργούμε ένα δίκτυ κρατών μελών όπου θέλουν ως επιτακτική ανάγκη την αλλαγή της ΚΑΠ.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχουν συμβάλει οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο να μπει στο επίκεντρο το ζήτημά τους

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΟΣ: Είναι κοινά αποδεκτό ότι υπάρχει πρόβλημα και όλοι όσοι μετέχουμε στα Φόρα που λαμβάνονται οι αποφάσεις πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα αυτό, να αφουγκραστούμε αυτούς τους ανθρώπους για να λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις ώστε να διευκολύνουμε τη ζωή τους. Είναι ένα θέμα το οποίο ως χώρα το αναδείξαμε και νομίζω ότι η σημερινή σύσκεψη των υπουργών είναι μια κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον των αγροτών και γενικότερα την πορεία της νέας ΚΑΠ.

Ερωτηθείς ποια μπορεί να είναι η θετική είδηση από την σημερινή συνεδρίαση

Γ.ΣΤΡΑΤΑΚΟΣ: Το κυριότερο είναι ότι η κουβέντα άνοιξε γιατί αν συζητάγαμε πριν από 6 μήνες για το ζήτημα αυτό θα λεγαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιερό τοτέμ, ότι είναι κάτι το οποίο δεν αλλάζει. Πλέον η κουβέντα έχει αλλάξει και μάλιστα σήμερα ο κ. Αυγενάκης στην τοποθέτησή του κατά τη σύνοδο των υπουργών ανέφερε ότι είναι επιτακτική πλέον ανάγκη να μπούμε και στη βασική πράξη άρα στους κανονισμούς που διέπουν την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Είναι κάτι που δεν έχει γίνει κατά το παρελθόν αλλά οι εξελίξεις μας έχουν προλάβει και πρέπει να φανούμε και εμείς αντάξιοι των αιτημάτων τόσο των Ελλήνων αλλά και του συνόλου των ευρωπαίων αγροτών.