Τον δρόµο για τη Βουλή προκειµένου να ψηφιστεί παίρνει στο τέλος της εβδοµάδας το νοµοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του δηµόσιου πανεπιστηµίου και το πλαίσιο λειτουργίας µη κερδοσκοπικών παραρτηµάτων ξένων πανεπιστηµίων, µε στόχο να έχει ψηφιστεί έως την 1η Μαρτίου και τα νέα ιδρύµατα να δεχθούν τους πρώτους φοιτητές από το ακαδηµαϊκό έτος 2025-2026. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που προκαλεί το νέο νοµοθέτηµα, που αλλάζει τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, είναι ότι στη σχετική δηµόσια διαβούλευση, που ολοκληρώθηκε χθες, τα σχόλια ξεπέρασαν τα 1.000, µε «βαριά» ονόµατα συνταγµατολόγων, όπως οι Ε. Βενιζέλος, Β. Σκουρής, Ν. Αλιβιζάτος, Α. Μανιτάκης, Γ. Δελλής, να τάσσονται υπέρ της δηµιουργίας µη κρατικών ΑΕΙ µε τη µορφή ξένων παραρτηµάτων. Ένα από αυτά αναµένεται να είναι το αµερικανικό κολέγιο Deree, το οποίο φαίνεται ότι πληροί όλες τις απαιτούµενες προϋποθέσεις.

Τι λένε οι συνταγματολόγοι

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής της Νοµικής Σχολής ΑΠΘ, και ο Βασίλης Σκουρής, οµότιµος καθηγητής της Νοµικής Σχολής ΑΠΘ, σε κοινό τους άρθρο αναφέρουν: «…το άρθρο 16, παρ. 5 και 8 Σ, όπως ερµηνεύεται σε αρµονία προς το ∆ίκαιο της Ε.Ε., δεν αντιτίθεται στην ίδρυση από ελληνικό νοµικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (εµπορικού ή µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα µε στοιχεία διασυνοριακότητας, που το εντάσσουν στο πεδίο της έννοµης τάξης της ΕΕ) µη κρατικού / ιδιωτικού πανεπιστηµίου. Η δε συµµόρφωση µε την εθνική νοµοθεσία για την άσκηση εποπτείας στη δραστηριότητά του µπορεί να διασφαλισθεί από εθνική εποπτική Αρχή, αρµόδια να ελέγχει την τήρηση νοµοθετικά προβλεπόµενων προδιαγραφών ακαδηµαϊκής ποιότητας, οι οποίες θα σέβονται το δίκαιο της ΕΕ, όπως αυτό έχει ερµηνευθεί από τη νοµολογία του ∆ΕΕ».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, οµότιµος καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου του Πανεπιστηµίου Αθηνών, υποστήριξε ότι «είναι ακριβώς το ίδιο επιχείρηµα όσων λένε ότι το Σύνταγµα δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, λες και είναι ένα Σύνταγµα κολληµένο, το οποίο δεν λαµβάνει υπόψη τις εξελίξεις». Ο Αντώνης Μανιτάκης, οµότιµος καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου, είπε ότι «η διάταξη για την ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων και µε αυτή τη µορφή σέβεται το Σύνταγµα. Το κύριο και βασικό αυτής της πρότασης της κυβέρνησης είναι η εγκατάσταση παραρτηµάτων αλλοδαπών πανεπιστηµίων, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των χωρών που είναι στην GATS». Ο καθηγητής ∆ηµοσίου ∆ικαίου της Νοµικής Σχολής Αθηνών Γιώργος ∆ελλής λέει ότι «για εµένα αυτή η προσπάθεια να διαβαστεί το Σύνταγµα µε τα γυαλιά του 2024, ώστε να συγκεράσουµε την ενωσιακή προσέγγιση µε την ψυχή του Συντάγµατος, είναι κάτι καλό». Η Σύνοδος των Πρυτάνεων σε νέα συνεδρίασή της διαπίστωσε µε ισχυρή πλειοψηφία ότι «το νοµοσχέδιο επιφέρει µια κρίσιµη µεταβολή στον τοµέα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δηµοσίων πανεπιστηµίων, ιδίως των περιφερειακών, τα οποία κρίνεται ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να ενισχυθούν».


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή