Η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση. Ιδιαίτερα με την απόκτηση των τεσσάρων φρεγατών τύπου LCS παράκτιου πολέμου, τύπου Freedom, από το αμερικανικό ναυτικό. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΠΝ, το επιτελείο αναμένει την ενημέρωση από τους Αμερικανούς σχετικά με τα υπό παραχώρηση πλοία. Ακολούθως αναμένεται και ποια θα είναι τα όπλα που θα αποδεσμευτούν και ποια θα είναι η τελική διαμόρφωσή τους σε ηλεκτρονικά και συστήματα ελέγχου.

Διαβάστε ακόμα: Νίκος Δένδιας: Mε τα F-35 θα έχουμε αεροπορική υπεροχή - Τι είπε για τις φρεγάτες Constellation και τα F-16 στην Τουρκία

Οι Freedom

Το Πολεμικό Ναυτικό από τους δύο διαθέσιμους τύπους LCS του αμερικανικού ναυτικού είχε από την αρχή επικεντρωθεί στη Freedom λόγω του χαλύβδινου κύτους της. Είχε μάλιστα προτείνει την άμεση μεταφορά πλοίων στις τάξεις του, από σκάφη που βρίσκονται σε λειτουργία, έτσι ώστε και το αμερικανικό ναυτικό να μην ξοδέψει χρήματα για απόσυρση αλλά ούτε η δική μας πλευρά για την επαναφορά τους σε υπηρεσία. Το αίτημα του επιτελείου ήταν για τέσσερα συγκεκριμένα σκάφη και συγκεκριμένα το «Wichita», το «Billings», το «Indianapolis» και το «St. Louis».

Πρόκειται για σκάφη που εντάχθηκαν σε υπηρεσία μόλις το 2019 και το 2020, τα οποία υπηρετούν στο αμερικανικό ναυτικό αυτή τη στιγμή και θα αποσυρθούν για παραχώρηση. Η ελληνική πλευρά έχει εγγράφως αναφέρει στους Αμερικανούς ότι το ενδιαφέρον της αφορά μόνον αξιόπλοες μονάδες χωρίς μηχανολογικά προβλήματα, οι οποίες μπορούν άμεσα να ενισχύσουν τον στόλο, ενώ θα εξεταστούν οι δυνατότητες εξοπλισμού τους με επιπλέον συστήματα, χωρίς όμως να ανεβεί το προβλεπόμενο κόστος. Όταν τελικά αποφασιστεί ποια θα είναι τα υπό παραχώρηση πλοία και ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις της χώρας, το επόμενο βήμα θα είναι η σύσταση κλιμακίου στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει σε αυτοψία και έλεγχο των LCS που προσφέρονται στην Ελλάδα.

Υπεροχή με τις φρεγάτες «Constellation»

Η απόφαση για την απόκτηση της φρεγάτας «Constellation» και η ναυπήγησή της στην Ελλάδα αποτελεί μία καθαρά στρατηγική επιλογή, η οποία εάν ευοδωθεί θα αποτελέσει ουσιαστικά την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου κυριαρχίας για το Πολεμικό Ναυτικό. Και αυτό γατί το συγκεκριμένο πλοίο αποδεσμεύεται από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά για άλλη χώρα. Επιπλέον, οι επιχειρησιακές ικανότητές του αποτελούν τεχνολογικό άλμα σε επίπεδο θαλάσσιων επιχειρήσεων. Η απόφαση σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Άμυνας για «σημαντική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που θα μετέχει στην κατασκευή» είναι η μόνη λύση που είναι οικονομικά εφικτή, επιχειρησιακά κατάλληλη και σταδιακά όχι μόνο θα επιστρέψει πόρους στην Οικονομία αλλά και θα φέρει σημαντικά έσοδα και θα συνεισφέρει στην αμυντική, τεχνική, τεχνολογική και βιομηχανική ισχυροποίηση της χώρας. Όπως με τα F-35 στον αέρα, έτσι και με τις «Constellation» στη θάλασσα αποκτούμε στρατηγική υπεροχή.