Εκκλησία δέχεται τους ομοφυλόφιλους, διότι τους έχει και μέσα στις τάξεις της, αλλά βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές", είπε ο επικοινωνιολόγος, Σωτήρης Τζούμας, μιλώντας στα "Παραπολιτικά 90.1 fm" στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. Επίσης, έκανε λόγο για "δελφίνους" Μητροπολίτες, που περιμένουν την ευκαιρία διαδοχής του Αρχιεπισκόπου, χρησιμοποιώντας ως "όχημα"το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών

Μεταξύ άλλων, ο κος Τζούμας επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν θα πρέπει η εκκλησία να δεχτεί τους ομοφυλόφιλους

Σ.ΤΖΟΥΜΑΣ: Η εκκλησία δέχεται τους ομοφυλόφιλους διότι τους έχει και μέσα στις τάξεις της, δεν νομίζω ότι τους αποκλείει από τη ζωή της και από τη συμμετοχή στα της εκκλησίας. Έχουμε κληρικούς οι οποίοι ακολουθούν αυτή την πορεία, δεν το παραδέχονται για λόγους ποιμαντικής δεν μπορούν να βγουν και να το πουν αλλά υπάρχουν όμως δικαστήρια τα οποία τους δικάζουν. Έχουν ασφαλιστικές δικλείδες, αν αυτοί δημιουργήσουν πρόβλημα και προκαλέσουν έχουν τρόπο να το αντιμετωπίσουν αλλού όμως βρίσκεται το θέμα. Αυτή τη στιγμή η εκκλησία έχει έναν συγκεκριμένο λόγο, βλέπετε βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές αυτό πρέπει να κατανοήσουμε. Ακόμα και τον Μητροπολίτη της Λάρισας τον λέμε Λαρίσης, τον Μητροπολίτη της Κέρκυρας τον λέμε Κερκύρας έχει δηλαδή μια ιδιοτυπία αυτή η εκκλησία που την ακολουθεί κατά γράμμα, δεν είναι τυπολαγνεία είναι μια αρχή βασική την οποία την ακολουθεί. Είναι δυνατόν να ξεφύγει από το Ευαγγέλιο και τους ιερούς κανόνες! Η εκκλησία αυτή τη στιγμή ανθίσταται στην αλλαγή του οικογενειακού δικαίου.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να αναμένουμε αντιδράσεις από την εκκλησία

Σ.ΤΖΟΥΜΑΣ: Θα υπάρξουν κηρύγματα από τον άμβωνα, θα κορυφωθούν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου. Θα έχουμε περισσότερο αντιδράσεις από πλευράς ακραίων ομάδων του εκκλησιαστικού χώρου. Όπως βλέπετε από το ανακοινωθέν της εκκλησίας του παλαιού ημερολογίου που βγήκε χθες και αυτό είναι σε μια ίδια παράλληλη λογική. Όλοι αντιμετωπίζουν το θέμα ότι από τη στιγμή που η πολιτεία θέλει να νομοθετήσει εμείς τι θα κάνουμε; Η εκκλησία απλά νουθετεί.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με τις φιλοδοξίες μητροπολιτών να διαδεχτούν τον Αρχιεπίσκοπο όταν θα έρθει η ώρα

Σ.ΤΖΟΥΜΑΣ: Να ξέρετε ότι οι κρίσεις πάντοτε βγάζουν τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή βρίσκουν την ευκαιρία "δελφίνοι" να δείξουν την τακτική που θα ακολουθήσουν όταν εκλεγούν την επόμενη μέρα Αρχιεπίσκοποι. Για να δείξουν στην ιεραρχία ότι η εκκλησία την επόμενη μέρα δεν θα είναι μια σιωπηλή δύναμη στην Ελλάδα αλλά θα έχει τη φωνή της και την ισχύ της.