Στη δίνη των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών βρίσκεται, πέντε χρόνια µετά τον θάνατο του εφοπλιστή Γεράσιµου Αγούδηµου, γνωστού ως «καπετάνΜάκη», η οικογένειά του. Τα τελευταία χρόνια, η χήρα και οι κόρες του εφοπλιστή έχουν χάσει αρκετά περιουσιακά στοιχεία. Στις 24 Ιανουαρίου µάλιστα θα βρεθούν αντιµέτωπες και πάλι µε τον εφιάλτη των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών. Συγκεκριµένα, εκείνη την ηµέρα πρόκειται να τεθεί σε πλειστηριασµό ένα οικόπεδο (γήπεδο) στην περιοχή των Καλυβίων, στο οποίο έχει χτιστεί ηµιτελής οικία και το οποίο έχει απόσταση περίπου 2.000 µ. από τη θάλασσα. Το συγκεκριµένο ακίνητο βρίσκεται στα ανατολικά της Λεωφόρου Γαλάζιας Ακτής και στα δυτικά της Λεωφόρου Λαγονησίου-Καλυβίων, στην ευρύτερη περιοχή της Γαλάζιας Ακτής και των Πλαγιών Λαγονησίου.

Ο Γεράσιµος Αγούδηµος υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς εφοπλιστές της χώρας, µε µεγάλη πορεία στον χώρο της ναυτιλίας. Η επιτυχηµένη διαδροµή του, ωστόσο, φαίνεται πως κάποια στιγµή σταµάτησε, µε αποτέλεσµα, µετά τον θάνατό του, η οικογένειά του να χάνει το ένα µετά το άλλο τα περιουσιακά της στοιχεία. Λίγα χρόνια πριν από τον θάνατο του εφοπλιστή, τα τεράστια χρέη που είχε συσσωρεύσει η εταιρεία του, GA Ferries, κατέστησαν µονόδροµο την επιβολή λουκέτου το 2009. Εως τότε ο Αγούδηµος θεωρείτο ως ο µοναδικός παραδοσιακός εφοπλιστής της ακτοπλοΐας που είχε καταφέρει να παραµείνει στον χώρο για δύο συνεχόµενες δεκαετίες.

agoudimos
Ο εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος έφυγε από τη ζωή το 2018, στα 78 του έτη

Τα περιουσιστικά στοιχεία που έχει χάσει η οικογένεια Αγούδημου

Ο εφοπλιστής έφυγε από τη ζωή το 2018, στα 78 του έτη, έχοντας περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Ελβετία. Από τότε και µέχρι σήµερα σηµαντικά περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς του δεν έχουν καταφέρει να γλυτώσουν από τον εφιάλτη των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών. Μεταξύ άλλων, έχει εκπλειστηριαστεί συγκρότηµα κατοικιών στο Λαγονήσι, ένα εντυπωσιακό, πολυτελές αυτοκίνητο της κόρης του και σπίτια της οικογένειας στο Παλαιό Φάληρο, τη Γλυφάδα, τη Βουλιαγµένη, την Κηφισιά, την Οία, τα Καλύβια και τη Βουλιαγµένη. Από όσα ακίνητα έχει χάσει τον τελευταίο χρόνο η οικογένεια σε πλειστηριασµούς ξεχωρίζει η υπόσκαφη κατοικία της χήρας του εφοπλιστή, Ανθής-Μαρίνας, στην Οία της Σαντορίνης, που κατακυρώθηκε στις 851.912 ευρώ (έναντι τιµής εκκίνησης 490.000 ευρώ), και η µεζονέτα στη Βουλιαγµένη, η οποία βγήκε στο σφυρί µε τιµή πρώτης προσφοράς στο 1.747.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στο 1.841.019 ευρώ. Οι πλειστηριασµοί, ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν έχουν τέλος, ενώ εντυπωσιακό είναι πως όλα τα ακίνητα της οικογένειας Αγούδηµου που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί είναι κατά κύριο λόγο µεγάλης αξίας, σε περιοχές-φιλέτα.

akinito
Η ψιλή κυριότητα του ακινήτου στην περιοχή των Καλυβίων σε ποσοστό 100% ανήκει στην κόρη του εφοπλιστή, Δήμητρα, και το δικαίωμα επικαρπίας σε ποσοστό 100% στη μητέρα της και οφειλέτρια, Ανθή-Μαρίνα


Η έκθεση εκτίμησης για το οικόπεδο στα Καλύβια

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νέο περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας που βγαίνει σε πλειστηριασµό στις 24 Ιανουαρίου στην περιοχή των Καλυβίων. Το οικόπεδο (γήπεδο) καταλαµβάνει επιφάνεια 5.463,60 τ.µ. και η τιµή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 460.100 ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι η Intrum. Εντός του γηπέδου ανεγείρεται διώροφη οικοδοµή, επιφάνειας 388,54 τ.µ. Η κατασκευή βρίσκεται στο στάδιο του φέροντα οργανισµού, ενώ η εξωτερική εικόνα του κτιρίου χαρακτηρίζεται µέτρια και η κατασκευή φαίνεται να έχει σταµατήσει εδώ και αρκετά έτη. Η ψιλή κυριότητα του ακινήτου σε ποσοστό 100% ανήκει στην κόρη του εφοπλιστή, ∆ήµητρα, και το δικαίωµα επικαρπίας σε ποσοστό 100% στη µητέρα της και οφειλέτρια, Ανθή-Μαρίνα. Σύµφωνα µε την έκθεση εκτίµησης, το χρονικό διάστηµα 2017 - τέλη 2019 µε αρχές 2020 παρατηρήθηκε αποκλιµάκωση των τιµών των ακινήτων στην περιοχή όπου βρίσκεται το οικόπεδο, οι οποίες όχι µόνο σταθεροποιήθηκαν, αλλά παρουσίασαν και έντονα ανοδικές τάσεις. Στη µελέτη τονίζεται ωστόσο ότι λόγω της πανδηµίας του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020 προκλήθηκαν εκ νέου προβλήµατα στην οικονοµική δραστηριότητα της χώρας και της κτηµαταγοράς. Κι αυτό καθώς η πανδηµία οδήγησε σε σηµαντική κάµψη των εσόδων των εµπορικών επιχειρήσεων που στεγάζονται στα επαγγελµατικά ακίνητα, µε αποτέλεσµα την εκδήλωση έντονων πιέσεων και πτωτικών τάσεων στις αξίες τους.

Τα οικιστικά ακίνητα όµως επέδειξαν σηµαντική ανθεκτικότητα στις πιέσεις της πανδηµίας, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσιεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, και οι εµπορικές αξίες των οικιστικών ακινήτων στην περιοχή της παραλίας Καλυβίων-Λαγονησίου-Γαλάζιας Ακτής παρουσίασαν τάσεις ανόδου καθ’ όλο το έτος 2022. Οι τάσεις αυτές συνεχίστηκαν και κατά το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή όπου βρίσκεται το γήπεδο είναι κυρίως οικιστική και παρουσιάζει µέση πυκνότητα δόµησης, καθώς εντοπίζονται πολλές αδόµητες γηπεδικές εκτάσεις, ενώ έχει γενικά µέτρια ρυµοτοµία, µε πληθώρα αγροτικών δρόµων, πολλοί εκ των οποίων παραµένουν χωµάτινοι. Το εάν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και γι' αυτό το ακίνητο της οικογένειας Αγούδηµου µένει να αποδειχθεί στην πράξη, στις 24 Ιανουαρίου.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»