Οι «περιπέτειες» των πλειστηριασµών για άλλοτε κραταιές οικογένειες που µονοπωλούσαν διαφορετικούς κλάδους της οικονοµίας συνεχίζονται, καθώς πολλές επιχειρήσεις, ακόµα και ιστορικές, λύγισαν την περίοδο της οικονοµικής κρίσης και βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Μια από αυτές τις οικογένειες, µε ιστορία µάλιστα άνω των 100 ετών στον χώρο των εκδόσεων και των βιβλιοπωλείων, είναι και η οικογένεια Ελευθερουδάκη.

Οικογένεια Ελευθερουδάκη: Στο ηλεκτρονικό «σφυρί» δύο ακίνητα στο Παλαιό Ψυχικό

Πριν από λίγες ηµέρες, η τρίτη γενιά της οικογένειας Ελευθερουδάκη των γνωστών βιβλιοπωλείων δέχθηκε ακόµα ένα πλήγµα. Συγκεκριµένα, το ηλεκτρονικό «σφυρί» θα χτυπήσει για δύο ακίνητα στο Παλαιό Ψυχικό, τα οποία ανήκουν στη Σοφία και τη Μαρίνα Ελευθερουδάκη.

Αυτοί οι πλειστηριασµοί έρχονται στη συνέχεια παλιότερων, που οδήγησαν στο να χαθούν σηµαντικά περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, η οποία κάποτε ήταν κραταιά στον κλάδο της και σήµα κατατεθέν για τους βιβλιοφάγους της χώρας.

Στα χρόνια, ωστόσο, των µνηµονίων και της οικονοµικής κρίσης, που ρήµαζε τη χώρα, η οικογένεια δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στην πίεση που δεχόταν και τα οικονοµικά ζητήµατα οδήγησαν σε απανωτά «λουκέτα». Μεταξύ των καταστηµάτων στα οποία µπήκε «λουκέτο» ήταν αυτά στον Πύργο των Αθηνών, στη Γλυφάδα, την Κηφισιά και τη Μύκονο. Το τελειωτικό πλήγµα ήρθε τον Σεπτέµβριο του 2016, όταν και κατέβασε ρολά το τελευταίο κατάστηµα «Ελευθερουδάκη», ρίχνοντας αυλαία σε µια ιστορία που κράτησε πάνω από έναν αιώνα.

eleyueroudakis


Αντιµέτωπη µε σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα η οικογένεια

Οι τίτλοι τέλους που έπεσαν µε το «λουκέτο» που µπήκε στο εµβληµατικό κατάστηµα της αλυσίδας βιβλιοπωλείων, σηµείο αναφοράς για τους βιβλιοφάγους, και όχι µόνο, επί της οδού Πανεπιστηµίου 15 ήταν η αρχή µιας µεγάλης περιπέτειας, που είχε στη διαδροµή της, εκτός από τους πλειστηριασµούς, και τον εφιάλτη των συλλήψεων. Από τότε και µέχρι σήµερα τα µέλη της οικογένειας βρίσκονται αντιµέτωπα µε σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα.

Με τους νέους πλειστηριασµούς που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρµα βγαίνουν στο «σφυρί» ακίνητα της οικογένειας στο Παλαιό Ψυχικό, τα οποία, ωστόσο, δεν είναι τα µοναδικά περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν βρεθεί σε αυτή τη δυσχερή θέση. Τα συγκεκριµένα ηλεκτρονικά «σφυριά» έχουν προγραµµατιστεί για τις 22 Μαΐου 2024. Οι πλειστηριασµοί, όπως προαναφέρθηκε, αφορούν δύο διαµερίσµατα στο Παλαιό Ψυχικό που ανήκουν στην ιδιοκτησία της Σοφίας και της Μαρίνας Ελευθερουδάκη, εκπροσώπους της τρίτης γενιάς της οικογένειας των γνωστών βιβλιοπωλείων.

Ειδικότερα, σε πλειστηριασµό βγαίνει ένα διαµέρισµα δεύτερου ορόφου, το οποίο ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στη Σοφία Ελευθερουδάκη, µε τιµή πρώτης προσφοράς τις 457.900 ευρώ. Επίσης, στην ίδια διαδικασία έχει µπει και ένα διαµέρισµα πρώτου ορόφου, το οποίο ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στη Μαρίνα Ελευθερουδάκη, µε την τιµή εκκίνησης να έχει τεθεί στις 444.500 ευρώ.

Επίσης, ο πλειστηριασµός περιλαµβάνει και ένα δικαίωµα υψούν του τέταρτου ορόφου, το οποίο ανήκει στις οφειλέτριες κατά ποσοστό 1/3 εξ αδιαιρέτου σε καθεµία από αυτές. Αυτό, ωστόσο, είναι το τελευταίο «επεισόδιο» σε µια σειρά πλειστηριασµών που έχουν προηγηθεί.

Πότε ξεκίνησε ο «εφιάλτης» των πλειστηριασµών

Η περιπέτεια των πλειστηριασµών για την οικογένεια Ελευθερουδάκη άνοιξε αυλαία το 2020. Ηταν εκείνη τη χρονιά που στο «στόχαστρο» µπήκε το αρχοντικό της οικογένειας στις Σπέτσες. Ο εφιάλτης των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών, ωστόσο, δεν σταµάτησε εκεί. Ακόµα ένα ακίνητο της οικογένειας βρέθηκε στην πλατφόρµα των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών. Και αυτό στο Ψυχικό. Συγκεκριµένα, για τις 25 Μαΐου 2022 είχε προγραµµατιστεί σειρά πλειστηριασµών σε βάρος µελών της οικογένειας Ελευθερουδάκη, για ιδιοκτησίες τους επί του ακινήτου στην περιοχή του Ψυχικού, ωστόσο οι συγκεκριµένοι πλειστηριασµοί ανεστάλησαν.

Παρ’ όλα αυτά, το ακίνητο επανήλθε στην πλατφόρµα, µε τη διαδικασία να προγραµµατίζεται εκ νέου για τις 28 Ιουνίου 2023. Και τότε, ωστόσο, ανεστάλη και πάλι, λόγω, αυτή τη φορά, των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023. Στη συνέχεια, προγραµµατίστηκαν νέοι πλειστηριασµοί για τις 18 Οκτωβρίου και για τις 21 ∆εκεµβρίου 2023, αλλά και πάλι η διαδικασία τέθηκε σε αναστολή. Ολοι αυτοί οι πλειστηριασµοί, όπως προαναφέρθηκε, είναι αποτέλεσµα της οικονοµικής κρίσης της προηγούµενης δεκαετίας που χτύπησε την οικογένεια Ελευθερουδάκη. Οι πτωτικές τάσεις στο βιβλίο και τις έντυπες εκδόσεις οδήγησαν τελικά στο να µπει «λουκέτο» και στο τελευταίο κατάστηµα της οικογένειας. Πλέον, τα µέλη της οικογένειας συνεχίζουν την επιχειρηµατική τους δραστηριότητα αποκλειστικά µέσω ∆ιαδικτύου. Τον περασµένο Οκτώβριο βρέθηκαν αντιµέτωποι και µε µια νέα σοβαρή δικαστική περιπέτεια.

Συγκεκριµένα, η Μαρίνα Ελευθερουδάκη, η οποία τώρα βλέπει άλλο ένα ακίνητό της να βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασµό, συνελήφθη, καθώς σε βάρος της εκκρεµούσε ένταλµα σύλληψης για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις εναντίον της αφορούσαν αδικήµατα παράβασης της νοµοθεσίας περί επιταγών και µη καταβολής εργοδοτικών εισφορών.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»