Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται πλέον η Εκκλησία της Ελλάδος, µετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός κατέστησε γνωστά τα σχέδιά του για τον πολιτικό γάµο και την τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών. Η τελευταία επίσηµη παρέµβαση ήταν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύµου, ο οποίος µία ηµέρα πριν από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, απαντώντας σε ερώτηση για το επίµαχο ζήτηµα, ανέφερε ότι θα περιµένει τη γραµµή της πολιτείας και στη συνέχεια θα πάρει θέση για το φλέγον ζήτηµα των ηµερών. Τα µηνύµατα που εκπέµπονται από Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα, µετά και την εγκύκλιο που είχε σταλεί τον περασµένο ∆εκέµβριο, είναι συγκεχυµένα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, µεταξύ των ιεραρχών υπάρχουν εκείνοι που τηρούν την ίδια αρνητική στάση, µε αιχµή της κριτικής τους να είναι το θέµα της τεκνοθεσίας, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αναµένουν την Ιερά Σύνοδο έτσι ώστε η άποψη που θα διατυπωθεί και θα εκφράζεται να είναι ενιαία.

Σταδιακά

Για τη θέση της Ιεράς Συνόδου στο συγκεκριµένο ζήτηµα, από τη στιγµή που ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του και υπουργοί θα αρχίσουν να δίνουν σταδιακά λεπτοµέρειες, η «Απογευµατινή της Κυριακής» απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κοµοτηνής Παντελεήµονα, ο οποίος παρέπεµψε σε µελλοντικές αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Ακούσαµε µε µεγάλη προσοχή όσα εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας µε νόηµα: «Είµαστε εν αναµονή. Οταν αυτά θα πάρουν τον δρόµο τους, θα συνέλθει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Παρά τη στάση αναµονής την οποία τηρούν και αρκετοί µητροπολίτες, παραπέµποντας στις αποφάσεις της Ιεραρχίας, επαναδιατυπώνονται απόψεις που απορρίπτουν την επιχειρούµενη µεταρρύθµιση της κυβέρνησης, χωρίς να κινούνται σε µεγάλη απόσταση από το περιεχόµενο της εγκυκλίου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις τις οποίες έκανε στην «Α» της Κυριακής ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Ιερώνυµος, επισηµαίνοντας µε νόηµα: «Η καρδιά µου γέµισε θλίψη, ακούγοντας όλα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός». Συνεχίζοντας, ο κ. Ιερώνυµος συµπλήρωσε: «∆υστυχώς, η παραδοσιακή οικογένεια τελειώνει στην Ελλάδα. Ούτε οµοφοβικοί είµαστε ούτε διχαστικοί, όµως πρέπει να πούµε την αλήθεια στον λαό. Τα αποτελέσµατα αυτού του νοµοσχεδίου θα φανούν τα επόµενα χρόνια. Η Ιστορία θα µας κρίνει όλους».

Στην ίδια λογική δείχνει να κινείται και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, χωρίς καν να περιµένει τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς σε τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριξε πως η Εκκλησία έχει ήδη ενιαία δηµόσια εκφρασµένη θέση και ότι αυτή είναι ενάντια στις συγκεκριµένες νοµοθετικές στοχεύσεις της κυβέρνησης. «Νοµίζω ότι τα ζητήµατα που αφορούν τη σχέση των δύο ανθρώπων έχουν λυθεί µε το σύµφωνο συµβίωσης. Ο λόγος για τον οποίο προχωρεί η νοµοθέτηση του πολιτικού γάµου των οµοφύλων ζευγαριών είναι για να δοθεί η δυνατότητα τεκνοθεσίας σε κάποια από αυτά τα ζευγάρια. Η ∆ιαρκής Ιερά Σύνοδος διακήρυξε µε σαφήνεια ότι αποτελεί λανθασµένη επιλογή και η Εκκλησία διαφωνεί σε αυτό που επιθυµεί να νοµοθετήσει η πολιτεία», ανέφερε.

Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, στις τάξεις της Ιεραρχίας υπάρχει µεγάλος αριθµός µητροπολιτών που έχει ήδη σχηµατισµένη άποψη για το εν λόγω ζήτηµα και αναµένει την επίσηµη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς αυτό να αποκλείει, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, ότι δεν θα εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους µετά την απόφαση της Ιεραρχίας.