Νέα αλλά και γνωστότερα πρόσωπα της ιεραρχίας βρίσκονται στην προµετωπίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, άλλοτε φέρνοντας εις πέρας τις αποστολές που αναλαµβάνουν, άλλοτε επιτελώντας τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Είναι µερικά από τα πρόσωπα που απολαµβάνουν την εµπιστοσύνη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύµου και έχουν κοµβικές θέσεις, µετά τις αλλαγές που έγιναν τους τελευταίους µήνες, αλλά και από τις εξελίξεις της επικαιρότητας.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κοµοτηνής, Παντελεήµων, είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγµα της ανανέωσης, καθώς ανήκει στη νεότερη γενιά (54 ετών) και από τον περασµένο Σεπτέµβριο είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου. Υπό άλλες συνθήκες, η συγκεκριµένη θέση δεν θα είχε ιδιαίτερη σηµασία, αλλά µε βάση όσα απασχολούν τον δηµόσιο διάλογο η θέση του εκπροσώπου Τύπου εξελίσσεται σε ιδιαίτερα νευραλγική.

Η ∆ιαρκής Ιερά Σύνοδος έχει ήδη τοποθετηθεί για το θέµα των νέων ταυτοτήτων, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι θεολογικώς ισχυρές οι θεωρίες ότι προσβάλλεται το δόγµα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού από τη µορφή και το περιεχόµενο της νέας αστυνοµικής ταυτότητας» και προσθέτει ότι «παραθρησκευτική αφετηρία έχει η χρήση φράσεων περί ‘‘ηλεκτρονικού φακελώµατος’’ που επιβάλλει η ‘‘Νέα Τάξη Πραγµάτων’’ και η ‘‘παγκοσµιοποίηση’’». Κι αν το θέµα των νέων ταυτοτήτων ήταν κάτι απλό, το ζήτηµα του γάµου και της τεκνοθεσίας των οµόφυλων ζευγαριών είναι κάτι που πολλοί εκτιµούν ότι θα δοκιµάσει την ιεραρχία και το πώς η Εκκλησία αρθρώνει δηµόσιο λόγο. Στη διαδικασία αυτή ο ρόλος του Μητροπολίτη Παντελεήµονα είναι ήδη κρίσιµος. Κι αυτό διότι καλείται να ισορροπεί µεταξύ της επίσηµης θέσης που εκφράζει η ∆ιαρκής Ιερά Σύνοδος και των απόψεων µητροπολιτών που διαφωνούν µε αυτήν.

Οικονοµικές ανάσες

Εξαιρετικά σηµαντική θεωρείται και η αλλαγή διοίκησης στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονοµικών από τη ∆ιαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για ένα άτυπο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, µε τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας, Θεολόγο, να διαδέχεται τον Μητροπολίτη Σάµου, Ευσέβιο, και όλα τα µέλη της συγκεκριµένης επιτροπής να αλλάζουν. Είναι µία ιδιαίτερα σηµαντική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τη στιγµή που µπορεί µε κατάλληλες αποφάσεις και κινήσεις να δώσει σηµαντικές οικονοµικές ανάσες.

Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονοµικών σχεδιάζει και επιµελείται, κατόπιν έγκρισης της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου, την ίδρυση εταιρειών κάθε νοµικής µορφής και τη συµµετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε αυτές, όπως και την αγορά ή πώληση ή αξιοποίηση µετοχών, τη συµµετοχή σε οµόλογα, αµοιβαία κεφάλαια, σε τραπεζικά και χρηµατοοικονοµικά προϊόντα, καθώς και τη συµµετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε επιχειρήσεις και τον δανεισµό από πιστωτικά ή επενδυτικά ιδρύµατα. Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας, Θεολόγος, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της συγκεκριµένης επιτροπής, είναι ιεράρχης που κατά το παρελθόν είχε αναφερθεί σε δηµοσιεύµατα. Συγκεκριµένα, κάθε φορά που το ενδεχόµενο παραίτησης του πρώην Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιµου, ερχόταν στην επιφάνεια, ο Μητροπολίτης Σερρών εµφανιζόταν ως ένας εκ των υποψήφιων διαδόχων του. Τελικά, για την πλήρωση της θέσης επιλέχθηκε η διαδικασία της εκλογής και όχι της µετάθεσης. Ο Μητροπολίτης Θεολόγος µπορεί να µη µετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο ανέλαβε µία κορυφαία θέση.

Οι δηλώσεις

Ενα από τα πρόσωπα που ήδη λαµβάνουν µεγάλη προβολή, αλλά δεν δείχνει να προβληµατίζεται από το γεγονός αυτό, είναι ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συµεών. Προκάλεσε ευρύτερα σχόλια λίγες ηµέρες πριν από τα Χριστούγεννα, όταν κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης του Ωδείου της Μητρόπολης δήλωσε κάθετα αντίθετος στον γάµο και την τεκνοθεσία οµόφυλων ζευγαριών.

Οι δηλώσεις, στις οποίες ανέφερε «να µη µας κοροϊδεύουν, φτάνει πια. Εως εδώ. Εως εδώ πια! Απαιτούµε να µας σέβονται, να σέβονται τον πατέρα µας και τη µάνα µας. Τα µνήµατα των γονέων µας. Να µάθουν να τα σέβονται επιτέλους», µπορεί να προκάλεσαν αίσθηση, αλλά σύµφωνα µε πληροφορίες υπήρξαν πολλοί ιεράρχες οι οποίοι εκφράστηκαν µέσα από τα λόγια του Μητροπολίτη Φθιώτιδος. Εκείνο δε που επισηµαίνουν έµπειροι παρατηρητές είναι ότι µετά τα Χριστούγεννα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος ανταποκρίθηκε στο κάλεσµα του κ. Συµεών και ταξίδεψε µέχρι τη Φθιώτιδα για να δώσει το παρών στην τελετή ορκωµοσίας του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, Φάνη Σπανού, και της νέας σύνθεσης του περιφερειακού συµβουλίου, δίνοντας την ευλογία του. Παρόντες στη Λαµία ήταν επίσης Μητροπολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστοµος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος, Καρπενησίου Γεώργιος, ο Επίσκοπος Σκοπέλου Νικόδηµος, καθώς και ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φωκίδος Θεοκτίστου, ο πρωτοσύγκελος αρχιµανδρίτης π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης. Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στη Λαµία ερµηνεύθηκε από πολλούς ως ευθεία στήριξη στον Μητροπολίτη Συµεών, µε τους ίδιους να προσθέτουν ότι δεν αποκλείεται στο µέλλον να υπάρξουν νέες παρεµβάσεις του, αφού πρόκειται για έναν ιδιαίτερα επικοινωνιακό ιεράρχη, ο οποίος έχει περάσει και από τη θέση του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου το περασµένο έτος.