Στο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή το οποίο υποστήριζε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θεωρείται ανεπιθύμητος στο Άγιον Όρος απάντησε με επίσημη ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα και το λεπτομερές πρόγραμμα της επίσκεψης.΄

Όλα ξεκίνησαν με τη δημοσίευση από την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» επιστολής από το Άγιον Όρος που απευθυνόταν προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η Μοναστική Πολιτεία. Στην επιστολή ζητούσαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να λάβει υπόψιν του την ανησυχία τους  για τη βάφτιση των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, το καλοκαίρι του 2022, σε εκκλησία στη Βουλιαγμένη καθώς και των μηνυμάτων που εκπέμπονται από την εκεί παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

«Μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι, μέσω των δημοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το γεγονός τούτο, απάδον τη ευαγγελική διδασκαλία, προκαλεί τον έντονον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος. Οθεν, Παναγιώτατε, παρακαλούμεν υιικώς, όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων.» ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.

Το περιεχόμενό της προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων με αποτέλεσμα να τεθεί εν αμφιβόλω η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στο Άγιον Όρος. Τελικά όπως προκύπτει από την επίσημη η ανακοίνωση, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί χωρίς όμως επίσημη υποδοχή και επίσκεψη στις Καρυές.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Αναφορικά με δημοσίευμα στην Σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή” με τίτλο “Εμπλοκή με Ελπιδοφόρο στον Άθω – Ανεπιθύμητος θεωρείται από την Ιερά Κοινότητα ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής” με αφορμή τη βάφτιση παιδιών ομόφυλου ζεύγους Ελληνοαμερικανών όπως αναφέρεται σε αυτό, το γραφείο τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής θέλει να καταστήσει σαφές πως:

Το σημερινό δημοσίευμα αποτελεί επανάληψη της ίδιας στοχευμένης παραπληροφόρησης που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από δέκα ημέρες (στις 4 Ιανουαρίου) σε έντυπο της Νέας Υόρκης με σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις ειδικά σε αυτή την πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα της Επίσκεψης

Όπως ανακοινώσαμε στο τέλος του 2023 και επαναλάβαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μαζί με ομάδα σαράντα προσκυνητών εξ Αμερικής, επισκέπτεται το Άγιο Όρος, επ᾽ ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων.

Στις 18 Ιανουαρίου το προσκύνημα θα ξεκινήσει από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου ο Σεβασμιώτατος θα προστεί στην αγρυπνία και την αρχιερατική Θ. Λειτουργία των Θεοφανείων καθώς και στον καθαγιασμό των υδάτων στις 19 Ιανουαρίου.

Στις 20 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος με την ακολουθία του θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Φιλοθέου, η οποία είναι η μητέρα Ιερά Μονή των σπουδαίων μοναστηριών, τα οποία ο μακαριστός γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης ίδρυσε στην Αμερική.

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος θα προστεί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερα Μονή Φιλοθέου. Την ίδια μέρα ο Αρχιεπίσκοπος με τους προσκυνητές θα επισκεφτούν την Ιερά Μονή Παντοκράτορος όπου και θα καταλύσουν εκεί, και στις 22 Ιανουαρίου θα επιστρέψουν στην Θεσσαλονίκη για να συνεχίσουν την επίσκεψη.

Να σημειωθεί πως η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων στις 28 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης θα ανακηρύξει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής επίτιμο μέλος της.