Σε πρόσωπο των ηµερών έχει αναδειχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής Ελπιδοφόρος, µε αφορµή την προγραµµατισµένη επίσκεψή του στο Αγιον Ορος. Αιτία, η αναταραχή που προκλήθηκε από τη δηµοσίευση -στην οµογενειακή εφηµερίδα «Εθνικός Κήρυκας»- επιστολής από το Αγιον Ορος που απευθυνόταν προς τον Οικουµενικό Πατριάρχη Βαρθολοµαίο, στην πνευµατική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η Μοναστική Πολιτεία.

Στην επιστολή ζητούσαν από τον Οικουµενικό Πατριάρχη να λάβει υπόψη του την ανησυχία τους για τη βάφτιση των παιδιών ενός οµόφυλου ζευγαριού που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, το καλοκαίρι του 2022, σε εκκλησία στη Βουλιαγµένη, καθώς και των µηνυµάτων που εκπέµπονται από την εκεί παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αµερικής. Το περιεχόµενό της προκάλεσε σειρά δηµοσιευµάτων, µε αποτέλεσµα να τεθεί αρχικά εν αµφιβόλω η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στο Αγιον Ορος, αλλά τελικά να πραγµατοποιείται χωρίς επίσηµη υποδοχή µε δοξολογία, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από το τυπικό, σύµφωνα µε το οποίο τέτοια υποδοχή γίνεται σε αρχηγό Εκκλησίας ή κράτους και σε επίσηµους προσκεκληµένους σε πανηγύρεις των µονών.

Ο ρόλος της Μονής Φιλοθέου

Εκείνο που επισηµαίνουν εκκλησιαστικές πηγές, είναι ότι η ουσία της επίσκεψης Ελπιδοφόρου δεν βρίσκεται στις αντιρρήσεις που προέβαλαν Αγιορείτες και µονές για την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου σε εκείνο το µυστήριο. Αντιθέτως, η είδηση από την επίσκεψη προκύπτει από το πρόγραµµά της, όπου ανακοινώθηκε ότι θα βρισκόταν επί δύο ηµέρες στη Μονή Φιλοθέου, η οποία είναι «µητέρα Ιερά Μονή» των µοναστηριών στην Αριζόνα.

Η λεπτοµέρεια την οποία επισηµαίνουν οι ίδιες πηγές είναι ότι πρόκειται για µία µονή η οποία συγκαταλέγεται σε εκείνες που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της Ρωσικής Εκκλησίας. Τα τελευταία χρόνια µάλιστα έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τη δηµοσιότητα. Κατά τη διάρκεια της πανδηµίας του κορονοϊού, οι µοναχοί της Μονής Φιλοθέου ήταν ανάµεσα σε εκείνους που αντιδρούσαν έντονα στο εµβολιαστικό πρόγραµµα και δηµοσιεύµατα της εποχής ανέφεραν ότι είχαν καταφθάσει εκεί Ρώσοι γιατροί για να περιθάλψουν ασθενείς µε κορονοϊό, επισηµαίνοντας ότι πρόκειται για µία µονή όπου είχε φιλοξενηθεί δύο φορές στο παρελθόν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν. Ο Ρώσος πολιτικός µάλιστα φέρεται να έχει προσωπικές σχέσεις µε τον ηγούµενο της µονής, αρχιµανδρίτη Νικόδηµο. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2022, αντίστοιχα δηµοσιεύµατα υποστήριζαν πως αεροπλάνο µε ιατρικό προσωπικό και φάρµακα απογειώθηκε από τη Μόσχα για να βοηθήσει τους µοναχούς του Αγίου Ορους στη Μονή Φιλοθέου.

Η εν λόγω µονή βρέθηκε για ακόµα µία φορά στο επίκεντρο της δηµοσιότητας τη χρονική περίοδο µεταξύ των δύο εκλογικών αναµετρήσεων το 2023. Ο ηγούµενος της µονής µάλιστα είχε πρωταγωνιστήσει σε δηµοσιεύµατα µετά τις εκλογές του Μαΐου 2023, καθώς ο αδερφός του αρχιµανδρίτη Νικόδηµου ήταν υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης µε το κόµµα της Νίκης, χωρίς όµως να εκλεγεί. Στα δηµοσιεύµατα που ενέπλεκαν τη µονή µε το κόµµα Νίκη είχαν απαντήσει µε επίσηµη ανακοίνωση, επισηµαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι ο αδελφός του Καθηγουµένου της Ιεράς Μονής Φιλοθέου κ.κ. Νικόδηµου τυγχάνει υποψήφιος βουλευτής µε το εν λόγω κόµµα δεν σηµαίνει ότι η Μονή ασχολείται µε τις εκλογές».

Οπως έγινε γνωστό, το περασµένο καλοκαίρι η Μονή Φιλοθέου βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών σχετικά µε 12 ρωσικά εµβάσµατα στο Αγιον Ορος, ορισµένα εκ των οποίων ξεπερνούσαν τα 100.000 ευρώ και µπλοκαρίστηκαν από τις Αρχές ως ύποπτα, µε τις έρευνες να κινούνται γύρω από την πιθανότητα να λειτουργούσε ως «ξέπλυµα» χρήµατος, ώστε Ρώσοι υπήκοοι να αποφύγουν το ολοσχερές «πάγωµα»» των περιουσιών τους και να έχουν κεφάλαιο κίνησης. Ως αποστολείς εµφανίζονταν Ρώσοι και Ελληνες οµογενείς που διατηρούν στενές σχέσεις µε τη Μόσχα και βρίσκονταν στη λίστα των προσώπων στα οποία είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τη ∆ύση µετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η εν λόγω έρευνα µάλιστα είχε τεθεί στο αρχείο, από το οποίο ανασύρθηκε. Η µεγάλη αντίθεση στο πρόγραµµα του Αρχιεπισκόπου Αµερικής, Ελπιδοφόρου, η οποία αναδεικνύει και τον ειδικό ρόλο της επίσκεψης στη Μονή Φιλοθέου, αφορά τις άλλες δύο µονές που εντάχθηκαν στο πρόγραµµα επισκέψεων.

Πριν από την αναχώρησή του για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε τη Μονή Παντοκράτορος, ενώ ο πρώτος του σταθµός ήταν η Μονή Ξενοφώντος. Κοινό σηµείο και των δύο είναι ότι εντάσσονται στις µονές που διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις µε το Οικουµενικό Πατριαρχείο, στην πνευµατική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η Μοναστική Πολιτεία του Αθω.

Ενδεικτικό είναι ότι ο ηγούµενος της Μονής Ξενοφώντος, αρχιµανδρίτης Αλέξιος, είχε ταχθεί υπέρ της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, αλλά και συµµετείχε κανονικά στην τελετή ενθρόνισης του προκαθηµένου της Επιφάνιου στο Κίεβο ως επίσηµος απεσταλµένος του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου.
Εκείνο το οποίο επισηµαίνουν εκκλησιαστικές πηγές είναι ότι η επίσκεψη και παραµονή του Αρχιεπισκόπου Αµερικής Ελπιδοφόρου επί δύο συναπτές ηµέρες στη Μονή Φιλοθέου µόνο τυχαία δεν µπορεί να χαρακτηριστεί, ειδικά από τη στιγµή που έχουν µεσολαβήσει τα παραπάνω.