Έντονο παρασκήνιο αναδύεται στη νοητή γραµµή που ενώνει το Οικουµενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αµερικής, µε έδρα τη Νέα Υόρκη, µε ενδιάµεσο σταθµό την Αθήνα και έναν από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής Οµογένειας των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο συζητήσεων και δηµοσιευµάτων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχει βρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, µε µερίδα της Οµογένειας να του αποδίδει συγκεκριµένες κατηγορίες.

Ένα από τα κυριότερα σηµεία της έντονης κριτικής που έχει δεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αφορά τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγµατος της Αρχιεπισκοπής Αµερικής. Πρόκειται για τον καταστατικό χάρτη που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας της Αρχιεπισκοπής και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ξεπερασµένος, ενώ είχαν διατυπωθεί και απόψεις που υποστήριζαν δραστικές αλλαγές, που θα άγγιζαν και τη θέση του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου. Η αναθεώρηση του εν λόγω χάρτη ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του νέου τότε Προκαθηµένου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ, µε την πανδηµία του κορονοϊού να στέκεται τροχοπέδη µέχρι την επανέναρξη της διαδικασίας, πάντα µε τη σύµφωνη γνώµη και την υψηλή εποπτεία του Φαναρίου. Η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου είχε προκαλέσει την αντίδραση κύκλων της Οµογένειας, πυροδοτώντας δηµοσιεύµατα.

∆εσπόζουσα θέση στην κριτική που έχει ασκηθεί στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο κατέχει η κατηγορία ότι αδυνατεί να καλλιεργήσει περαιτέρω τις σχέσεις µε τις ΗΠΑ, την οποία έµπειροι παρατηρητές δεν επιβεβαιώνουν. Σε πλήρη αντίθεση µε την κριτική που ασκείται στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου από µερίδα της Οµογένειας, επιφανή µέλη της υποστηρίζουν επώνυµα τη δράση και τον ρόλο του. Αντιπροσωπευτική της στήριξης στο πρόσωπο του κ.κ. Ελπιδοφόρου είναι η επιστολή που έλαβε ο Οικουµενικός Πατριάρχης, Βαρθολοµαίος, από τον ύπατο πρόεδρο της παλαιότερης και µεγαλύτερης οµογενειακής οργάνωσης, AHEPA, Σάββα Τσίβικο. «Αυτές οι κατηγορίες δεν αντιπροσωπεύουν τι συµβαίνει αληθώς στην Ελληνοαµερικανική Ορθόδοξη Κοινότητα στις Ηνωµένες Πολιτείες. Ο υπαινιγµός ότι ο Σεβασµιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος “διαιρεί” την κοινότητα είναι µακράν της αληθείας. Εν αντιθέσει, ενώνει την κοινότητα και την Εκκλησία µας, επ’ ονόµατι του Οικουµενικού µας Πατριάρχη», τονίζει ο κ. Τσίβικος στην επιστολή του. Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100», εµβληµατικής οργάνωσης Ελλήνων οµογενών, ∆ηµήτρης Λογοθέτης, βρέθηκε την Παρασκευή στο Φανάρι. Αντικείµενο της επίσκεψής του στην έδρα του Οικουµενικού Πατριαρχείου ήταν να παραδώσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολοµαίο επιστολή υποστήριξης για τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής.

Εκείνο το οποίο πιστώνεται στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, εκτός από τη σύσφιγξη των σχέσεων µε µεγάλη µερίδα της Οµογένειας, είναι η ολοκλήρωση των εργασιών στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σηµείο Μηδέν, καθώς και το γενικότερο έργο του µε τις περιοδείες και τα συχνά ταξίδια που πραγµατοποιεί στις κατά τόπους Μητροπόλεις στις ΗΠΑ, όπως και η εξωστρέφεια της Αρχιεπισκοπής.

Εκκλησιαστικές πηγές, σχολιάζοντας την κριτική προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέµβριο του 2021 µαζί µε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, σηµειώνουν ότι το Οικουµενικό Πατριαρχείο, στο οποίο υπάγεται η Αρχιεπισκοπή Αµερικής, εδρεύει στην Τουρκία και ο Αρχιεπίσκοπος έχει τουρκική υπηκοότητα. Παράλληλα, σηµειώνουν ότι µια πιθανή αρνητική απάντηση του Αρχιεπισκόπου σε µια επίσηµη πρόσκληση από το τουρκικό κράτος ίσως να καλλιεργούσε αρνητικό κλίµα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η Αθήνα παρακολουθεί επισταµένως τις εξελίξεις που αφορούν την Αρχιεπισκοπή Αµερικής σε σχέση µε την ελληνική Οµογένεια στις ΗΠΑ και το Οικουµενικό Πατριαρχείο. Αυτό το οποίο σηµειώνουν πρόσωπα που αντιλαµβάνονται τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν είναι ότι η σηµασία της Αρχιεπισκοπής Αµερικής και ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου για την εκεί ελληνική και την κυπριακή Οµογένεια υπερβαίνουν προσωπικές στρατηγικές και έριδες του παρελθόντος.

Υπενθυµίζεται, δε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίµου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασµένο Ιούλιο, ενώ τον Σεπτέµβριο είχε συνάντηση µε τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, στη Νέα Υόρκη.