Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρευρέθηκε σήμερα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στην τελετή εγκαινίων του Υποκαταστήματος Ειδικού Κέντρου Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ) Χαϊδαρίου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το συγκρότημα των νέων οικιών ΣΟΑ – ΣΟΜΥ – ΣΟΕΠΟΠ για Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Επαγγελματίες Οπλίτες αντίστοιχα, στο στρατόπεδο «Καραϊσκάκη» στο Χαϊδάρι.





Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός και ο Διοικητής ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης.

Ο ΥΦ.ΕΘ.Α Γιάννης Κεφαλογιάννης περιηγήθηκε στους χώρους του ΕΚΕΜΣ Χαϊδαρίου, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού της Αττικής, μετά από αυτό του Βύρωνα, και περιλαμβάνει πρατήριο τροφίμων, πολυκατάστημα και παιδική χαρά. Παράλληλα, μετέβη στις νεοσύστατες εγκαταστάσεις των ΣΟΑ–ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ και ενημερώθηκε σχετικά από τον Διευθυντή ΔΜΧ/ΑΣΔΥΣ Συνταγματάρχη Αθανασά Γεώργιο.





Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο ΥΦΕΘΑ υπογράμμισε ότι πρόκειται για δυο σημαντικά έργα που έρχονται να καλύψουν αφενός τις βιοτικές ανάγκες 600 κατ’ εκτίμηση οικογενειών στελεχών που διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και αφετέρου τις στεγαστικές ανάγκες 48 οικογενειών στελεχών που υπηρετούν στη Φρουρά Αθηνών. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή το μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσα από το οποίο θα παραδοθούν 1400 κατοικίες ανά την επικράτεια, σε περιοχές που υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τα στελέχη των Ενόπλων Δυάμεων, αρχής γενομένης από 13 νησιά του Αιγαίου, όπου επιδιώκεται να παραδοθούν 500 κατοικίες το καλοκαίρι του 2026.



Η κατασκευή των εν λόγω εγκαταστάσεων εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για την διαρκή αναβάθμιση των υποδομών και την μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), με σκοπό την κάλυψη τόσο των αυξημένων αναγκών στέγασης, όσο και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του.

Ειδικότερα παραδόθηκαν προς χρήση 3 νέα κτήρια ΣΟΑ και 1 κτήριο ΣΟΕΠΟΠ, με δυνατότητα στέγασης 48 οικογενειών, καθώς και το νέο υποκατάστημα ΕΚΕΜΣ, του οποίου οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:

● Πρατήριο τροφίμων – ποτών.
● Πολυκατάστημα.
● Καφετέρια – κυλικείο.
● Παιδική χαρά.
● Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Σημειώνεται ότι το έργο κατασκευής του ΕΚΕΜΣ χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τους πόρους του, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ έχει δρομολογηθεί ήδη η κατασκευή πρατηρίου υγρών καυσίμων και έχει προβλεφθεί η δημιουργία σταθμού πλύσης και συντήρησης οχημάτων.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την λειτουργία του νέου υποκαταστήματος ΕΚΕΜΣ, το οποίο έρχεται να ενισχύσει την υφιστάμενη εφοδιαστική αλυσίδα των ΕΔ, και να προστεθεί στο συνολικό πλέγμα της διοικητικής μέριμνας από πλευράς υποδομών και εφοδιασμού των Μονάδων των ΕΔ, και μέριμνας για το προσωπικό.

Επισήμανε ότι οι νέες εγκαταστάσεις, τόσο του υποκαταστήματος ΕΚΕΜΣ όσο και των διαμερισμάτων ΣΟΑ-ΣΟΕΠΟΠ, αποτελούν το επιστέγασμα ενός ευρύτερου και εις βάθος χρόνου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στην διοικητική μέριμνα στις ΕΔ, καθώς και στην συστηματική προσπάθεια που κατεβλήθη από το ΓΕΣ, με άμεσο και απώτερο στόχο τα απτά οφέλη στην καθημερινή ζωή και διαβίωση του προσωπικού.

Τόνισε ότι η προσπάθεια για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας του προσωπικού είναι συνεχής και αποτελεί μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων του ΓΕΕΘΑ τα τελευταία 4 χρόνια, και σε αυτήν εντάσσονται έργα που έχουν υλοποιηθεί σε συγκεκριμένους άξονες και αφορούν στην αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών, στην κατασκευή και ανακαίνιση Στρατιωτικών Οικημάτων στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς και στην χορήγηση ειδών ιματισμού, νέας στολής παραλλαγής και προστατευτικού εξοπλισμού.