Τα εγκαίνια του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, ως εκπρόσωπου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου – Γεώργιου Δένδια, στο Στρατόπεδο "ΠΑΠΑΓΟΥ".

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του Στρατηγείου το οποίο θα στεγάζει το επιτελείο της ΔΕΠ, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής, και το οποίο προέκυψε ως μια αδήριτη ανάγκη και απαίτηση ενός πολυσχιδούς Σχηματισμού, με περιοχή ευθύνης σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, και παρουσία και εκτός συνόρων σε ειρήνη, ένταση, πόλεμο και κρίση.


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ στο πλαίσιο αυτής το προσωπικό του αγήματος απόδοσης τιμών έφερε την νέα στολή παραλλαγής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η υλοποίηση του έργου, πέραν της βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης του επιτελείου της ΔΕΠ, προσφέρει αναβαθμισμένες δυνατότητες στην συνολική επιτελική και επιχειρησιακή λειτουργία της Διοίκησης, καθώς παρέχει υποδομές ασφάλειας και διακίνησης δεδομένων – πληροφοριών που καθιστούν εφικτή την διασυνδεσιμότητα και την διαλειτουργικότητα με αντίστοιχους σχηματισμούς και φορείς του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) της ΔΕΠ, μέσω του διαβαθμισμένου δικτύου οπτικών ινών και των εξελιγμένων επικοινωνιακών δυνατοτήτων του και σε απόλυτο συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ, καθίσταται ένας κόμβος ελέγχου και διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Μετά το πέρας της τελετής οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του νέου κτηρίου και να παρακολουθήσουν επίδειξη των δυνατοτήτων του ΚΕΠΙΧ, μεταξύ των οποίων μεταφορά εικόνας από 3 διαφορετικές περιοχές διεξαγωγής Ειδικών Επιχειρήσεων, προβολή πληροφοριών από ανοιχτές και διαβαθμισμένες πηγές και συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης με τον επικεφαλής του τμήματος της ΔΕΠ στην Μοζαμβίκη.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την οποία σηματοδοτείται η  θεμελίωση και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που ενισχύουν και εκσυγχρονίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα τις ΕΔ – ΔΕΕ. Ιδιαίτερα τόνισε την συμβολή στην ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, των Αξιωματικών εκείνων που διετέλεσαν Διοικητές αρχικά της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) και μετέπειτα της ΔΕΠ, ήτοι των Αντιστράτηγων Νικόλαου Φλάρη και Γεώργιου Τσιτσικώστα, καθώς και του νυν Διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη.

Επισήμανε επίσης ότι η ίδρυση της ΔΕΠ αποτελεί ένα εγχείρημα, με το οποίο αντικαθίσταται μετά από πολλές δεκαετίες ένα μοντέλο διοίκησης και ελέγχου που κατέστη ανεπίκαιρο από τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και μέσω του οποίου υποστηρίζεται επί της ουσίας η ανασυγκρότηση των ΕΔ – ΔΕΕ, θέτοντας αυτές υπό μία ενιαία, ευέλικτη, διακλαδική και πανίσχυρη Διοίκηση, υπαγόμενη απευθείας στον εκάστοτε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Τόνισε ότι η συγκρότηση της ΔΕΠ, όχι μόνο δεν συνιστά πειραματισμό ή δοκιμαστική οργανωτική αλλαγή, αλλά υλοποιεί τα όσα επιτάσσουν τα σύγχρονα πρότυπα για την διοίκηση και τον έλεγχο των ΕΔ – ΔΕΕ, όπως  η διακλαδική στελέχωση, η κοινή επιχειρησιακή αντίληψη, η ενιαία διοίκηση και η δυνατότητα δράσης με αυτονομία υλικού και μέσων.

Αναφέρθηκε στα μετρήσιμα αποτελέσματα, που ήδη έχουν επέλθει από την ίδρυση της ΔΕΠ, και τα οποία περιλαμβάνουν συμμετοχές σε εγχώριες και διεθνείς δράσεις, ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις, καθώς και σε διεθνείς στρατιωτικούς διαγωνισμούς, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Συμμαχικό επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ασκήσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακας «ORION», «HERCULES» και «BALKAN SHIELD», με την εκτέλεση απαιτητικών και σύνθετων επιχειρησιακών σεναρίων.

Η ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ