Τη βεβαιότητα ότι από σήμερα πολλαπλασιάζεται η προβολή ισχύος και η δύναμη της Πολεμικής μας Αεροπορίας εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σήμερα, πριν λίγη ώρα, στη διάρκεια της τελετής παραλαβής του πρώτου σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους Rafale”, που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση “125» στο Istres-Le Tubé, της Νοτίου Γαλλίας, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault Aviation, παρουσία επίσης των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη.



«Από σήμερα με την απόκτησή τους η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι δυνατότητες προβολής ισχύος πολλαπλασιάζεται. Τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των Αεροσκαφών με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής» τόνισε στην ομιλία του ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος για να προσθέσει:



«Η προμήθεια αυτή, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδος μας».
219852157_4224468950932720_2025846590594611928_n

Αναφορικώς για την επιλογή της αγοράς των Rafale ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. «Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών. Επίσης, καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και την συνεργασία μας για την σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της κοινής συμμετοχής στις αμυντικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των Χωρών μας είναι πολύ ισχυροί και βασίζονται παραδοσιακά στις εξαιρετικές, εδώ και δύο αιώνες, σχέσεις αδελφότητας και ειλικρινούς φιλίας. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε και επεκτείνουμε την αμυντική συνεργασία μας σε ακόμη περισσότερους τομείς» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Από την πλευρά του ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος στο δικό του χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής: «Αυτό το ισχυρότατο μαχητικό αεροσκάφος με τις εντυπωσιακές δυνατότητες που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διαθέτει, καθώς και με το πλήθος των αποστολών που μπορεί να αναλάβει, προσφέρει στη Χώρα μας ένα καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα και φέρνει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά σε μια νέα εποχή!».



Ο ίδιος κλείνοντας την ομιλίας του τόνισε τα εξής που – μπορεί να θεωρηθεί ότι – έχουν προβολή στο μέλλον: «Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι τα Έθνη μας έχουν διαχρονικά επιλέξει να βρίσκονται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, που στηρίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας. Και γι’ αυτό σας διαβεβαιώνω τόσο για τη δέσμευση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής μας συνεργασίας, όσο και για τη βούλησή μας να ενδυναμώσουμε τους στρατιωτικούς δεσμούς μας και να τους προωθήσουμε σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο».



Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ.Μπλιούμης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «(το Rafale) Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της αεροπορικής ισχύος δύναται να επιφέρει στρατηγικά αποτελέσματα σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, από στρατηγικές κρούσεις, έως αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον ναυτικών δυνάμεων και πέραν της εμβέλειας που διαθέτουν οι δυνητικοί μας αντίπαλοι. Επομένως στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την ικανότητα και αξιοπιστία μας να αντιμετωπίσουμε υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές».



«Μετά το Mirage F1 το 1974, το Mirage 2000 το 1985 και το Mirage 2000-5 το 2000, είναι η σειρά του Rafale να φορέσει με υπερηφάνεια τα χρώματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για την ΠΑ και θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ηγετικής θέσης της Ελλάδας ως μεγάλης περιφερειακής δύναμης. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά την πλήρη δέσμευσή μας για την επιτυχία του Rafale στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation Eric Trapper, μιλώντας και αυτός στην τελετή, ενώ πριν από αυτήν είχε συνάντηση και συνεργασία με ανταλλαγή απόψεων με τον ΥΕΘΑ.