Στα χέρια των αστυνομικών και δικαστικών αρχών βρίσκεται εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν σε όλη την ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και διέπρατtε απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Tα θύματα αντιλαμβάνονταν ετεροχρονισμένα ότι οι λογαριασμοί τους είχαν παραβιαστεί και οι αποταμιεύσεις τους είχαν κάνει φτερά. Η εγκληματική ομάδα φέρεται να εκμεταλλεύθηκε έναν 23χρονο που πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, προκειμένου να φέρει εις πέρας τους παράνομους σκοπούς της, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του STAR.

Ο νεαρός Νίκος βρέθηκε μπλεγμένος στην ηλικία των 19 ετών στη διαδικτυακή απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ πέφτοντας, όπως λέει, θύμα του κυκλώματος.

Τα άτομα αυτά τον ενέπλεξαν εν αγνοία του και στη συνέχεια τον εκβίαζαν με απειλές για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του ίδιου και της οικογένειάς του ώστε να μην τους κατονομάσει στις αρχές.

Ο 23χρονος με σύνδρομο Άσπεργκερ βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής του STAR «Ζήνα το βράδυ» για να εξηγήσει πώς παγιδεύτηκε και πώς τον χρησιμοποίησαν με απειλές και εκβιασμούς.

"Ήταν το εργαλείο για να χακάρουν λογαριασμούς" - Οι ξεχωριστές ικανότητες των ατόμων με σύνδρομο Άσπεργκερ


Οι απατεώνες του διαδικτύου τον χρησιμοποίησαν ως «εργαλείο» για να χακάρουν λογαριασμούς. Κι αυτό, διότι, όπως είπε ο δικηγόρος του, Όθωνας Παπαδόπουλος, τα άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ σε πολλές περιπτώσεις έχουν ιδιαίτερες ικανότητες σε ό,τι αφορά συγκεκριμένους τομείς όπως στα μαθηματικά, τους υπολογισμούς, τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Έτσι, με τις γνώσεις του στους υπολογιστές, τούς έδινε τη δυνατότητα να επέμβουν σε λογαριασμούς εξασφαλίζοντας κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όταν ο νεαρός Νίκος προσπάθησε να απεμπλακεί, έπεσε θύμα απειλών και εκβιασμού.

«Με πλησίασαν μέσω ενός συγγενικού προσώπου. "Μυρίστηκαν" την αδυναμία μου στους υπολογιστές» είπε ο 23χρονος. Μάλιστα το κύκλωμα τον αντάμοιβε όχι με χρήματα αλλά με φαγητό, αφού εκείνη την περίοδο, όπως είπε η μητέρα του, ο Νίκος ζύγιζε 150 κιλά.

Στην συνέχεια άρχισαν οι εκβιασμοί και οι απειλές, ενώ φέρεται να του είχαν στήσει ακόμα και ενέδρα.

Τι είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ


Το σύνδρομο Άσπεργκερ (Asperger syndrome) ή απλά Άσπεργκερ, ήταν το όνομα μιας νευροαναπτυξιακής διαταραχής, που δεν αναγνωρίζεται πλέον ως διάγνωση από μόνη της, καθώς έχει συγχωνευθεί στη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Τα άτομα με Άσπεργκερ, σε αντίθεση με άλλες διαταραχές του φάσματος, συνήθως δεν παρουσιάζουν εκ πρώτης όψεως δυσκολίες στην αντίληψη και στην επικοινωνία, ταυτόχρονα όμως χαρακτηρίζονται από μειωμένη ενσυναίσθηση -την ικανότητα δηλαδή να αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων- κάτι που τελικά οδηγεί σε σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση.

Παράλληλα έχουν επιρρέπεια στην ανάπτυξη εμμονών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές και ενδιαφέροντα που κάποιος τρίτος μπορεί να εκλάβει ως περιορισμένα και μονότονα. Επίσης μια γενικότερη αδεξιότητα τόσο σε σωματικές δεξιότητες όσο και στη χρήση του λόγου (που συχνά οδηγεί σε κοινωνική αμηχανία) αναφέρεται συχνά ως σύμπτωμα.

Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό παιδίατρο Χανς Άσπεργκερ, ο οποίος στην πρακτική του το 1944 μελέτησε και περιέγραψε παιδιά με μειωμένες ικανότητες ενσυναίσθησης και λεκτικής επικοινωνίας με τους συνομηλίκους τους, τα οποία παράλληλα ήταν σωματικά αδέξια.

Με πληροφορίες από STAR