Ένας άνδρας βλέπει την τραπεζική του θυρίδα κλειδωμένη αλλά όταν την ανοίγει τη βλέπει άδεια και πολύτιμα αντικείμενα συνολικής αξίας 200.000 ευρώ να έχουν κάνει φτερά.

Είναι ο ένας από τους συνολικά 20 ενοικιαστές που περιμένουν να αποζημιωθούν. Ένα απ’ τα θύματα του σκανδάλου με τις υπεξαιρέσεις σε θυρίδες τράπεζας στη Θεσσαλονίκη που εδώ και χρόνια παλεύουν για δικαίωση.

Ένας κάτοικος της πόλης που αποφασίζει να μιλήσει για πρώτη φορά στο Live News και να βγάλει από μέσα του σκέψεις που μέχρι σήμερα έχει μοιραστεί με λίγους. «Σε κάποια επίσκεψή μου στις θυρίδες το 2014 βρήκα τη θυρίδα μου τελείως άδεια. Δεν υπήρχε τίποτα», δήλωσε.

Η δικαίωση του συνταξιούχου σιδηροδρομικού πριν από λίγες μέρες, που είχε βρει και τη δική του θυρίδα άδεια, στην ίδια τράπεζα, τον έχει κάνει να ελπίζει. Περιμένει ότι πολύ σύντομα θα βγει απόφαση, για να αποζημιωθεί και εκείνος.

Η περιπέτεια για τον ίδιο ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια. Ο δράστης ή οι δράστες που ακόμα δεν έχουν βρεθεί άδειασαν τη θυρίδα και την κλείδωσαν. Η τράπεζα αρχικά αρνείται την οποιαδήποτε ευθύνη και ο ενοικιαστής της θυρίδας πιστεύει ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βρει το δίκιο του.

«Ήταν πολύ δύσκολο. Η ψυχολογία μας είχε πέσει, είχαμε αρχίσει να μην εμπιστευόμαστε».

Τη μέρα που έγινε γνωστή η υπεξαίρεση, οι υπάλληλοι αλλά και ο υπεύθυνος του τραπεζικού υποκαταστήματος έδειχναν έκπληκτοι.

"Ντρεπόμουν να το πω αυτό που συνέβη γιατί φοβόμουν ότι δεν θα με πιστέψουν", δηλώνει το θύμα υπεξαίρεσης


Το θύμα αισθανόταν τα πρώτα χρόνια, όπως μας λέει, ότι δίνει μια μάχη που είναι καταδικασμένος να χάσει.

«Ντρεπόμουν να το πω αυτό που συνέβη γιατί φοβόμουν ότι δεν θα με πιστέψουν. Προσπαθούσα όσο λιγότερο να συμμετέχω και να μαθαίνω, γιατί ήθελα ηρεμία», είπε το θύμα εξαπάτησης.

Το πρώτο φως στο σκοτεινό τούνελ που βρέθηκε άρχισε να φαίνεται όταν εντοπίστηκε μια τσάντα με μετρητά και κοσμήματα αξίας. Ανάμεσα στα κλοπιμαία ήταν και ορισμένα χρυσαφικά που είχε στη θυρίδα του.

Η υπεξαίρεση πιστοποιείται, υπάλληλος της τράπεζας αντιμετωπίζει κατηγορίες, αλλά το 2018 βάζει τέλος στη ζωή του. Πέντε χρόνια μετά, τα θύματα περιμένουν αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται πως στα αστικά δικαστήρια έχουν προσφύγει 20 ενοικιαστές θυρίδων στη συγκεκριμένη τράπεζα της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Τα θύματα αισιοδοξούν πως τα δύσκολα έχουν περάσει, ότι οι εποχές που αισθάνονταν καθημερινά παγιδευμένοι σε αδιέξοδα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Η πρώτη απόφαση για καταβολή αποζημίωσης σε θύμα είναι γεγονός και πλέον οι υπόλοιποι ευελπιστούν πως έρχεται και η δική τους σειρά.

1.600 λίρες έγιναν...καπνός

Άλλο θύμα, ηλικίας 86 ετών, είδε 1.600 λίρες που είχε στη θυρίδα της να «εξαφανίζονται»!

«Ήταν οικογενειακή περιουσία. Ήταν από εύπορη οικογένεια και είχαν πολλά χρόνια να ανοίξουν τη θυρίδα. Όταν διάβασαν στην εφημερίδα το ρεπορτάζ για τις άλλες θυρίδες που είχαν ανοίξει, φοβήθηκαν και η κυρία μαζί με τον αδερφό της την επισκέφτηκαν», δήλωσε στο MEGA ο δικηγόρος της 86χρονης Δημήτρης Παπαδόπουλος.

«Στην αρχή η θυρίδα δεν μπορούσε να ανοίξει. Προσπάθησαν και δεύτερη φορά και μετά τους έδωσαν ραντεβού για μετά τα Χριστούγεννα. Άνοιξαν τη θυρίδα και είδαν ότι δεν υπήρχε τίποτα», είπε.