«Η έξαρση του κορονοϊού ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, αρκετοί μπαίνουν στα νοσοκομεία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον Γιάννη Αργυρό ο καθηγητής Επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Τόνισε πως είναι εξαιρετικά απίθανο να ληφθούν μέτρα καθώς για κάτι τέτοιο θα πρέπει να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάνω από 150 με 180 άτομα.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού: Είναι μια έξαρση η οποία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου ωστόσο να επισημάνω ότι είχαμε άλλη μια έξαρση η οποία ξεκίνησε τέλη Ιουλίου και δεν αποσοβήθηκε πλήρως οπότε αυτή η έξαρση έρχεται πάνω στην καμπύλη της προηγούμενης έξαρση.

Έχουμε αυξημένο αριθμό ατόμων να μπαίνουν στα νοσοκομεία και να διαγιγνώσκονται με covid και βλέπουμε και τις ΜΕΘ να έχουν ξεπεράσει τις 30 κλίνες. Οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς που βλέπαμε την εποχή της πανδημίας αλλά δεν είναι και αυτοί οι οποίοι μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ληφθούν προληπτικά μέτρα: Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να δούμε μέτρα διότι θα πρέπει να δούμε στις εντατικές να είναι πάνω από 150-180 άτομα για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την πιθανότητα λήψης μέτρων.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο εμβολιασμού: Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει σύσταση επικαιροποιημένου εμβολιασμού σε άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι ανθρωποι που είναι ευάλωτοι και έχουν προβλήματα υγείας μόλις γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο να πανε να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση.