«Προς το παρόν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε χαμηλό επιδημικό επίπεδο, βλέπουμε μια κινητικότητα λόγω των εισερχόμενων κρουσμάτων παρόλα αυτά αυτή η κινητικότητα σε αυτή τη φάση θεωρώ ότι έχει ελεγχθεί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «προς το παρόν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε χαμηλό επιδημικό επίπεδο, βλέπουμε μια κινητικότητα λόγω των εισερχόμενων κρουσμάτων παρόλα αυτά αυτή η κινητικότητα σε αυτή τη φάση θεωρώ ότι έχει ελεγχθεί».

«Δηλαδή για τους Σέρβους έγινε σωστά η κίνηση, έγκαιρα, θεωρώ ότι το έχουμε προλάβει. Δεν έχει κλείσει τελείως το θέμα αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ καλά ελεγχόμενο σε αυτή τη φάση και δεν θα μας δημιουργήσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την άποψη να κλείσουν τα οδικά σύνορα με τα Βαλκάνια, ο κ. Μαγιορκινής απάντησε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την κινητικότητα των κρουσμάτων από Βουλγαρία η οποία είναι στο μικροσκόπιο σε αυτή τη φάση. Δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι». 

«Προς το παρόν στην Ελλάδα είμαστε στην παράταση του δεύτερου κύματος δηλαδή με ότι κινήσεις κάνουμε προφανώς και αναστέλλουμε τον ερχομό του δεύτερου κύματος. Γιατί θεωρήθηκε ότι λόγω του καλοκαιριού δεν θα έχουμε ή δεν θα έχουν άλλες χώρες αλλά βλέπουμε ότι χώρες οι οποίες έχουν θερμά κλίματα και είναι δίπλα μας έχουν ήδη δεύτερο κύμα άρα δεν είναι θέμα θερμοκρασίας, είναι θέμα αναστολής οπότε αυτή τη στιγμή είμαστε στην παράταση. Πόσο θα κρατήσει αυτή η παράταση δεν μπορούμε να προβλέψουμε, όσο καλύτερα συνεχίσουμε την άμυνα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η παράταση», σημείωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα του κοροναϊού λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, απάντησε: «Είχα πει από την αρχή ότι η πιθανότητα η θερμοκρασία να σταματήσει την επιδημία είναι ελάχιστη. Θα υπήρχε μια μικρή επιβράδυνση αλλά να σταματήσει τελείως ήταν σχετικά απίθανο άρα για αρκετούς επιδημιολόγους υπήρχε η ίδια άποψη».

Αναφορικά με το ρίσκο που ενέχει το άνοιγμα του τουρισμού, επισήμανε ότι «υπάρχει ένα ρίσκο το οποίο δεν μπορούμε να το εξαλείψουμε, μπορούμε να το περιορίσουμε όσο δυνατόν περισσότερο γίνεται για λόγους οικονομικούς και να αναστείλουμε όσο είναι δυνατόν την έλευση του δεύτερου κύματος».

«Όσο περνάει ο καιρός και το άνοιγμα του τουρισμού επιβάλλει μεγαλύτερη ατομική ευθύνη. Θεωρώ ότι μεγάλο ρόλο μπορούν να παίξουν οι επιχειρηματίες γιατί αφορά αυτούς κυρίως και αν δεν μπορούν να κρατήσουν υγειονομικά πρωτόκολλα οι επιχειρηματίες και να το επιβάλλουν σε συνεργασία μεταξύ τους θεωρώ ότι θα είναι δύσκολο να αναστείλουμε το δεύτερο κύμα», υπογράμμισε ο ίδιος.