Η σαρωτική επέλαση της κακοκαιρίας Elias προκάλεσε πλήθος προβλημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, στο Πήλιο ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς το χωριό Δράκεια είναι με τα πόδια, διασχίζοντας συντρίμμια.

Το πηλιορείτικο χωριό εκπέμπει σήμα κινδύνου και οι κάτοικοι δικαιολογημένα αγωνιούν για τον ιστορικό τόπο τους, που βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα σε Χάνια και Αγριά. Είναι οι δρόμοι που οδηγούν προς το χωριό, οι οποίοι είναι κομμένοι στα δύο.

Διαβάστε εδώ: Βόλος: Συνεχίζεται η μάχη για τον καθαρισμό της πόλης και των προαστίων της - Χωρίς πόσιμο νερό οι κάτοικοι

Οι ντόπιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν με τα οχήματά τους, με συνέπεια καθημερινά να διασχίζουν δέκα χιλιόμετρα με τα πόδια μέχρι την Αγριά, ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη νερό και φαγητό.

Όμως, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, υπάρχουν οικογένειες που παραμένουν εγκλωβισμένες ακόμη και στα ίδια τους τα σπίτια, εξαιτίας μίας γέφυρας που διαλύθηκε.

Όπως εξηγούν στο ThessToday.gr, ο μόνος τρόπος ώστε να φτάσουν στον δρόμο, είναι μέσω μίας γκρεμισμένης πλαγιάς.

«Είμαστε σε απόγνωση. Γκρεμίστηκε το γεφυράκι που οδηγεί προς τα σπίτια μας και κόπηκε η οποιαδήποτε πρόσβαση ακόμα και μέσα στο χωριό μας. Εμείς για να φτάσουμε στον δρόμο, πρέπει να διασχίσουμε την πλαγιά με τα πόδια και να κρατηθούμε από τα δέντρα», σημειώνει η κυρία Κατερίνα, η οποία στο παρελθόν είχε αποστείλει εξώδικα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κακοτεχνία του έργου, κάτω από το γεφυράκι.

Οι φόβοι της τελικά επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς.

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Γκρεμισμένος δρόμος, πλακόστρωτα, σκαλοπάτια. Ένα χάος και ανάμεσά του, η κυρία Κατερίνα με τον σύζυγό της, που εξακολουθούν να διαβιούν σε μια «κόκκινη» κατοικία που κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή να την παρασύρει η πλαγιά από τη διάβρωση και τις ζημιές που δημιουργήθηκαν.

Συνεχίζοντας την αυτοψία στη Δράκεια στο Πήλιο μπορεί να διακρίνει κανείς ένα ακόμη σπίτι, το οποίο από την ορμή των χειμάρρων έχει ξεριζωθεί από τα θεμέλιά του και μετακινήθηκε τουλάχιστον μισό μέτρο.

Αυτό είναι και το δεύτερο ακατάλληλο σπίτι στο χωριό, με τους ενοίκους να περιγράφουν τη στιγμή που τα νερά εισέβαλαν στο σπίτι τους.

Διαβάστε εδώ: Παλαμάς Καρδίτσας: Συγκλονίζει η γιαγιά που ζει μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι με την 2 ετών εγγονούλα της

«Ήταν περίπου 6 το πρωί. Ξυπνήσαμε από τον έντονο θόρυβο που κάλυπτε την περιοχή. Διαπιστώσαμε ότι ξεριζώνεται κομμάτι της πλαγιάς και μαζί με αυτό το σπίτι μας. Βγήκαμε έξω άρον – άρον για να γλιτώσουμε. Tα καταφέραμε και ζούμε από τύχη, το σπίτι, όμως, είναι πια έτοιμο να καταρρεύσει. Δηλαδή, με την επόμενη βροχή, κανείς δεν γνωρίζει τι συνέπειες θα μετράμε», σημειώνει ο ιδιοκτήτης.

Σημειώνεται πως η Δράκεια Πηλίου αποτελεί τόπο παραγωγής των περίφημων Πηλιορείτικων φρούτων, ιδίως των μήλων. Οι αγρότες, όμως, βλέπουν τις καλλιέργειές τους να μαραζώνουν εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κτήματά τους. Ο πρόεδρος του χωριού, Νίκος Κάπελας, υπογραμμίζει την ανάγκη για στήριξη των παραγωγών. «Εμείς ζούμε από αυτό. Το εισόδημα για το 80% του χωριού πηγάζει από την παραγωγή. Πρέπει πάση θυσία να επιδιορθωθεί το πρόβλημα με το οδικό δίκτυο έτσι ώστε να μαζέψουμε τα μήλα, τα κάστανα και άλλες καλλιέργειες», σημείωσε.