Πέντε μήνες μετά την επέλαση της καταστροφικής καταιγίδας «Daniel» στη Θεσσαλία, ο Γερμανός μουσικός της τζαζ Γιόζεφ «Σεπ» Αμετσμπίχλερ, συγκεντρώνει χρήματα για να βοηθήσει το αγαπημένο του χωριό, τη Μηλίνα.


Θεσσαλία: Όσα έζησε ο Γερμανός τζαζίστας που συγκέντρωσε 33.000 ευρώ για τη Μηλίνα

Εδώ και 25 χρόνια, ο Γερμανός μουσικός διατηρεί σπίτι στο χωριό του Πηλίου και ήταν παρών όταν η κακοκαιρία χτύπησε την περιοχή. «Ο ουρανός δεν σκοτείνιασε ούτε για μία στιγμή» θυμάται ο Αμετσμπίχλερ. Όταν η βροχή ξεκίνησε να πέφτει, ο μουσικός, που ξέρει καλά τους δρόμους της περιοχής και είναι εξοικειωμένος με τις συνήθεις καιρικές συνθήκες, κατέβηκε στην παραλία για να ελέγξει τη βάρκα του. Όπως αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα, φοβόταν ότι ο δρόμος για την παραλία θα ήταν ήδη αδιάβατος, όταν ξεκίνησε την πορεία του. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορούσε να έχει φανταστεί το πόσο καταστροφική θα απέβαινε η κακοκαιρία, με 700 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο να πέφτουν μέσα στο πρώτο 24ωρο.

«Ό,τι εμπόδιζε το νερό, απλώς παρασύρθηκε από αυτό. Χοντροί κορμοί δέντρων έσπασαν σαν σπιρτόξυλα, αυτοκίνητα πετάχτηκαν γύρω» μνημονεύει ο Αμετσμπίχλερ. Το επόμενο πρωί, το αυτοκίνητό του ήταν το μόνο που είχε μείνει μπροστά από το ξενοδοχείο. «Είκοσι μέτρα πιο κει, υπήρχαν τρία αυτοκίνητα, το ένα πάνω στο άλλο» λέει και προσθέτει: «Ανάλογα με το δρόμο που ήθελε να ακολουθήσει το νερό, στεκόσουν τυχερός ή όχι».
«Η εικόνα του χωριού το πρωί θα σε έκανε κανονικά να θες να κλάψεις, αλλά δεν το κάνεις, γιατί το σοκ είναι μεγαλύτερο» συμπληρώνει ο Αμετσμπίχλερ. «Απλά φοράς γαλότσες και αρχίζεις να φτυαρίζεις για να σώσεις ό,τι μπορεί να σωθεί».

Η δωρεά στη Μηλίνα

Ο μουσικός θέλησε, λοιπόν, να κάνει κάτι για το αγαπημένο του χωριό, όπου, έπειτα από 25 χρόνια παρουσίας, έχει αποκτήσει πολλούς φίλους. Ο Αμετσμπίχλερ κατάφερε τον Φεβρουάριο να συγκεντρώσει 33.000 ευρώ για το χωριό και τους κατοίκους του.

Τα χρήματα διανεμήθηκαν στη Μηλίνα με τη βοήθεια του ιερέα του χωριού, του «παπα-Στέλιος», όπως τον αποκαλεί ο Γερμανός μουσικός. «Είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος, βρίσκεται χρόνια στο χωριό και είναι πάντα πρόθυμος να δώσει τη βοήθειά του σε όποιον τη χρειάζεται» λέει ο τζαζίστας.

Οι δωρεές που έλαβε ο Αμετσμπίχλερ κυμαίνονταν από τα 5 έως και τα 5.000 ευρώ, φτάνοντας συνολικά τις τριάντα τρεις χιλιάδες. «Θέλω να μεταφέρω τις ευχαριστίες των ανθρώπων της Μηλίνας σε όσους βοήθησαν» δηλώνει. «Ο παπα-Στέλιος μού έστειλε φωτογραφίες με τα πράγματα που αγόρασαν ήδη οι κάτοικοι, από πλυντήρια και ψυγεία έως “σκελετούς” κρεβατιών».

Τις επόμενες ημέρες, ο Αμετσμπίχλερ θα βρεθεί στη Μηλίνα. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του στο Πήλιο μετά την καταστροφή του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Θέλω να δω σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υποδομές σήμερα» λέει.

Όπως αναφέρει και η γερμανική εφημερίδα, μετά τον «Daniel» και σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, το Πήλιο πλημμύρισε ξανά, αυτή τη φορά εξαιτίας της κακοκαιρίας «Elias».