Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Elias που σφυροκοπά τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας. 
Η Εύβοια είναι η περιοχή που δοκιμάζεται περισσότερο από το πρωί της Τετάρτης.
 Λίγο μετά τις 10 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 για όσους βρίσκονται στο Μαντούδι για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων. 

«Το νερό έχει φτάσει στο ένα μέτρο μέσα στο χωριό», δήλωνε νωρίτερα ο δήμαρχος Μαντουδίου.

Παράλληλα, δύσκολη είναι η κατάσταση σε Φθιώτιδα και Θεσσαλία. Σύμφωνα, δε, με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά (σε ανάρτηση που έκανε νωρίτερα σήμερα), «ιδιαίτερη βαρύτητα» θα φέρει η κακοκαιρία Elias τις επόμενες ώρες «στην ευρεία περιοχή Σπερχειάδας -Μερικώς νότια Θεσσαλία & Πήλιο».

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο δρόμος από τη νότια προς τη βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο λόγω κατολίσθησης στο χωριό Δερβένι. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν άμεσα προς το σημείο, καθώς στο χωριό έχουν εγκλωβιστεί πολίτες.

«Η κατάσταση είναι σοκαριστική για ακόμα μια φορά στις Ροβιές, το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό», δήλωσε κάτοικος από τις Ροβιές στο evima.gr.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στη Βατερή Ευβοίας κατέγραψε 198 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 08:30 το πρωί της Τετάρτης.

Κακοκαιρία Elias: Στο Μαντούδι Ευβοίας μεταβαίνει ο Βασίλης Κικίλιας

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, θα επισκεφτεί σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου το Μαντούδι Ευβοίας, το οποίο πλήττεται από τις πρώτες πρωινές ώρες από την κακοκαιρία Elias.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του evima.gr, θα μεταβεί στις περιοχές που έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές και θα συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Ο κ. Κικίλιας αφού επισκεφθεί το Μαντούδι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα πάει μαζί με τον δήμαρχο στις Ροβιές.

Κακοκαιρία Elias: Σκάφος βρίσκεται σε επιφυλακή για μεταφορά πολιτών στη Βόρεια Εύβοια

Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού ενημερωτικού μέσου evima.gr, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δύο δήμοι της Βόρειας Εύβοιας, ο Δήμος Μαντουδίου λίμνης Αγίας Άννας και ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα.


Μάλιστα, λόγω της αποκοπής της Λίμνης με Χαλκίδα και Αιδηψό, σε περίπτωση ΠΟΛΥ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ανάγκης, υπάρχει διαθέσιμο ταχύπλοο αλιευτικό που μπορεί να μεταφέρει κόσμο σε νοσοκομεία.

Κακοκαιρία Elias: Ποτάμια υπερχείλισαν, δρόμοι κόπηκαν στη μέση στην Εύβοια

«Συναγερμός» έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στις Αρχές για τον ποταμό Κηρέα που βρίσκεται κοντά στο Μαντούδι στη Βόρεια Εύβοια, ο οποίος από χθες το βράδυ υποδέχεται τεράστιες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές, εάν χρειαστεί να εκκενώσουν τις γύρω περιοχές σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Αυτή τη στιγμή έχουν γεμίσει νερό και οι πλημμυρικές ζώνες του ποταμού, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο του evima.gr.


Κακοκαιρία Elias: Στην Εύβοια κάτοικοι ανέβηκαν σε ταράτσες

Η κατάσταση στην Εύβοια είναι ιδιαίτερα δύσκολη
.
 Για να σωθούν από τους τεράστιους όγκους νερού που κατέκλυσαν τα πάντα στο χωριό Κυμάσι Μαντουδίου, κάτοικοι ανέβηκαν στις ταράτσες.

Kακοκαιρία Elias: Ενισχύθηκαν με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη βόρεια Εύβοια

Στο μεταξύ, ενισχυμένες με ειδικές ομάδες (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ) από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα είναι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας.

Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας επιχειρούν από το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 28 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα.

Κακοκαιρία Elias: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Εύβοια

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται η διακοπή κυκλοφορίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων ως εξής:

  • Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα στον Νομό Εύβοιας. (Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).
  • Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 07:45 της 27-09-2023).
  • Επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης-φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 08:50 της 27-09-2023). Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι στον Νομό Εύβοιας (από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

Κακοκαιρία Elias: Ποτάμια οι δρόμοι και στο Αλιβέρι

Όπως αναφέρει το evima, δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν πάλι στις Ροβιές, η ένταση του νερού παρέσυρε τα πάντα, ενώ δρόμοι έχουν κοπεί στα δυο. Η έντονη βροχόπτωση έχει παρασύρει μέχρι και βάρκες στους δρόμους, ενώ οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Προβλήματα και στο Δερβένι στην Εύβοια λόγω κατολισθήσεων. Ο δρόμος έχει κλείσει και στο χωριό μεταβαίνει κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων. Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο evima.gr πως «η κατάσταση είναι σοκαριστική για ακόμα μια φορά στις Ροβιές, το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό».



Νωρίτερα, μιλώντας στο Open, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, κάλεσε τους κατοίκους να μη μετακινούνται καθώς το νερό στον δρόμο προς Ροβιές έχει φτάσει το ένα μέτρο. «Ξημέρωσε μια πολύ άσχημη μέρα στον δήμο μας. 150 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 6 το πρωί.

Το δυτικό κομμάτι του δήμου, Λίμνη και Ροβιές, έχουν φέρει όλο το βουνό μες στους οικισμούς. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να μη μετακινούνται άσκοπα. Το νερό είναι πάρα πολύ, έχουν υπερχειλίσει όλα τα ποτάμια. Η κατάσταση κρίνεται αυτή τη στιγμή επικίνδυνη», είπε ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Όπως τόνισε, τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στις καμένες περιοχές, στις Ροβιές και το Μετόχι.

«Αυτή τη στιγμή το νερό είναι πάρα πολύ. Έχει δημιουργηθεί ένας χείμαρρος, είναι όλο το βουνό και κατεβαίνει προς τα κάτω», είπε, λέγοντας ότι το νερό είναι περισσότερο από αυτό του Daniel.

Κακοκαιρία Elias: Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται αυτή την ώρα στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό, με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Την τελευταία ώρα μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα.

Μάλιστα, εκτός από τη βόρεια Εύβοια, πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίζονται και σε δήμους της κεντρικής Ευβοίας, όπως στην Ερέτρια.


Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρισε ο κόμβος στην Ερέτρια

Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κόμβος στην Ερέτρια.

«Τα φρεάτια είναι καθαρά, όμως ο μεγάλος όγκος του νερού που πέφτει έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν την περιοχή στον κόμβο της Ερέτριας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιωάννης Δημητρόπουλος που βρίσκεται στο σημείο και συντονίζει τα συνεργεία του δήμου.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και όχι άσκοπες μετακινήσεις», είπε στο evima.gr ο δήμαρχος Ερέτριας.

Κακοκαιρία Elias: Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 σε δύο περιοχές της Λάρισας

Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του «112» εστάλη λίγο πριν από τις 13:30 της Τετάρτης (27/9) σε δύο περιοχές της Λάρισας, λόγω της κακοκαιρίας Elias.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις περιοχές Αρμένι και Σωτήριο Λάρισας και το μήνυμα προειδοποιεί τους κατοίκους των περιοχών αυτών για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

112

«Αρμένι, Σωτήριο Λάρισας. Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το μήνυμα του «112».



Κακοκαιρία Elias - Φθιώτιδα: Μετακινήθηκαν οι κάτοικοι από το χωριό Κόμμα υπό τον φόβο υπερχείλισης του Σπερχειού

Η κακοκαιρία Εlias προκάλεσε έντονες βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα, και ειδικά στην περιοχή της Λαμίας. Από τις 5 το πρωί η βροχή συνεχίζεται αδιάκοπα στη Λαμία, με κάποιες στιγμές εκδηλώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις που φθάνουν ακόμα και τα 110 κυβικά χιλιοστά ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα, εκτός από υποθαλάσσιες περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στη νότια πλευρά της πόλης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των υδάτων.

Πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα της Λαμίας, όπου και είχε σημάνει συναγερμός από τη χθεσινή μέρα, πέρασαν τη νύχτα μέσα στο κοινοτικό γραφείο λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.

Επιπλέον, περίπου 10 οικογένειες από το χωριό Κόμμα, των οποίων τα σπίτια βρίσκονται κοντά στον ποταμό Σπερχειό, έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι μετέφεραν τα ζώα και την περιουσία τους σε ασφαλή σημεία.

Τα μηχανήματα του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε ετοιμότητα σε σημαντικά σημεία, αν και δεν απαιτήθηκε παρέμβασή τους.

Από τις 6 το πρωί και μετά, η κακοκαιρία Elias βρίσκεται πάνω από την περιοχή της Αταλάντης και η βροχή συνεχίζεται με ένταση στη Λαμία. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα τόσο στη Λαμία όσο και στον Δομοκό, τη Μακρακώμη και τη Στυλίδα.

Σε ορισμένες περιοχές της Χαλκίδας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας, η βροχή ήταν έντονη και σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών, έπεσαν μέχρι και 150 τόνοι νερό ανά στρέμμα.

Η κακοκαιρία Εlias «σάρωσε» και την Αττική

Σημειώνεται πως η κακοκαιρία Elias χτύπησε τα ξημερώματα της Τετάρτης και την Αττική.
Για περίπου μία ώρα, από τις 2 έως τις 3 τα ξημερώματα, ξέσπασε σφοδρή καταιγίδα με κεραυνούς και έντονη βροχόπτωση.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η πιο δύσκολη κατάσταση νωρίς το πρωί επικρατούσε στον Πειραιά, όπου έβρεχε καταρρακτωδώς, ενώ βροχές έπεσαν στη Νίκαια, στο Πέραμα, στο Φάληρο και σε άλλες περιοχές προς τα νότια προάστια όπως ο Άλιμος και η Νέα Σμύρνη. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέχρι και τις 6 το πρωί είχε δεχθεί ελάχιστες κλήσεις για άντληση υδάτων από Μαρούσι, Παλλήνη, Βριλήσσια και Πεντέλη. Η κακοκαιρία Elias που ξεκίνησε την επέλασή της τη Δευτέρα, κυρίως στα Καλάβρυτα, το Αίγιο, την Κορινθία και τα Τρίκαλα, έφτασε στην Αθήνα γύρω στις 2 τα ξημερώματα, με έντονη βροχόπτωση και κεραυνική δραστηριότητα να «χτυπάει» αρχικά τον Πειραιά, τη Νίκαια, το Κερατσίνι, το Πέραμα και το Φάληρο και στη συνέχεια και άλλες περιοχές στα νότια προάστια, όπως ο Άλιμος και η Νέα Σμύρνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, έντονη βροχόπτωση και καταιγίδες σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στη Στερεά Ελλάδα, τη Φωκίδα, την Εύβοια και την Ευρυτανία. Έβρεξε, επίσης, στην ορεινή Κορινθία αλλά και στα ανατολικά της Αχαΐας.

Η βροχή συνεχίστηκε μέχρι και μετά τις 7 το πρωί αλλά με μειούμενη ένταση.

Την ίδια ώρα, η Hellenic Train ανακοίνωσε λίγο μετά τις 6 το πρωί καθυστερήσεις και ακυρώσεις στη γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης και έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι κάτοικοι της Αττικής είχαν λάβει νωρίτερα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για βροχοπτώσεις ισχυρής έντασης και για τοπικές καταιγίδες και γινόταν σύσταση να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Μηνύματα του 112 είχαν σταλεί μηνύματα και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, ενισχύεται μέσα στο επόμενο 24ωρο η ένταση της κακοκαιρίας.

Εκτός από την Αττική, σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται στη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και τα Επτάνησα.  «Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις», αναφέρει το μήνυμα του 112 για την Τετάρτη (27/9).

Πρόδρομες κινήσεις ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Λαμιέων, ώστε να απομακρύνουν προληπτικά κάποιους κατοίκους από το χωριό Κόμμα και ιδιαίτερα από τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά στον Σπερχειό. Παράλληλα υπάρχει μία ετοιμότητα για τη συνολική εκκένωση του χωριού αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για την κακοκαιρία Elias στην Αττική


Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας Elias:

Κακοκαιρία Elias: Επικαιροποιήθηκε ξανά το έκτακτο δελτίο - Στο στόχαστρο ξανά Θεσσαλία και Εύβοια

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία Elias, με την ΕΜΥ να προειδοποιεί για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων το επόμενο 48ωρο.

Στο στόχαστρο της κακοκαιρίας Elias θα βρεθούν πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Σποράδες και Εύβοια, η οποία «σφυροκοπάται» ανελέητα από νωρίς το πρωί της Τετάρτης.


Κακοκαιρία Elias: Τι λέει το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Πιο αναλυτικά, με βάση το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 25.09.23 και επικαιροποιήθηκε:

Σήμερα, Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  •     Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  •     Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  •     Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  •     Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  •     Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  •     Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  •     Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  •     Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  •     Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  •     Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  •     Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  •     Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο 

  •     Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  •     Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  •     Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  •     Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  •     Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  •     Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  •     Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  •     Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  •     Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι πιο δύσκολες ημέρες για τον νομό της Αττικής είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη. Όπως είπε, η κακοκαιρία θα κρατήσει μέχρι την Πέμπτη, όμως υπάρχει ένα σενάριο που αφορά την εξέλιξη των φαινομένων.

Σύμφωνα με αυτό, το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί προς το Νότιο Ιόνιο, θα οργανωθεί ακόμα περισσότερο και έπειτα θα κινηθεί ανατολικά, θα περάσει δηλαδή από τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. «Αυτό σημαίνει πως στο τελείωμά της μπορεί να επηρεάσει και τα ανατολικά και νότια, δηλαδή Ανατολική Στερεά, Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα», σημειώνει.


Κακοκαιρία Elias: Μηνύματα του 112 στους κατοίκους όλων των περιοχών που θα επηρεαστούν

Το απόγευμα της Τρίτης μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης, της Ζακύνθου, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Βοιωτίας, της Μαγνησίας, της βόρειας Εύβοιας και της Καρδίτσας.

Η κακοκαιρία Elias στην Αργολίδα

Έντονα προβλήματα δημιούργησε το πέρασμα του καιρικού φαινομένου Elias στην περιοχή Δαλαμανάρα Άργους. Από τη δυνατή βροχόπτωση έκλεισε για λίγο η επαρχιακή οδός Ναυπλίου-Άργους στο ύψος της Δαλαμανάρας, ενώ ένας μεγάλος ευκάλυπτος έκλεισε την κυκλοφορία στο ένα ρεύμα μπροστά από το σούπερ μάρκετ Κρητικός.



Πάτρα: Προβλήματα στα Καλάβρυτα από την κακοκαιρία Elias - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό

Επιπλέον, προβλήματα και στα Καλάβρυτα έφερε η κακοκαιρία που «χτύπησε» την Αχαΐα.

Ειδικότερα, η ισχυρή βροχή «κατέβασε» φερτά υλικά σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, ενώ μηχανήματα της αυτοδιοίκησης επιχειρούσαν διαρκώς ώστε να τα απομακρύνουν.

Ποτάμια οι δρόμοι στην Πελοπόννησο από την κακοκαιρία Elias

Σε περιοχές της Πελοποννήσου η κακοκαιρία Elias έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί προβλήματα, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις έφεραν κατολισθήσεις και μετέτρεψαν δρόμους σε «ποτάμια».

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες και το βίντεο που μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα korinthostv:

Η επέλαση της κακοκαιρίας Elias σε χωριά της ορεινής Κορινθίας προκάλεσε προβλήματα στους δρόμους, όπως μετέδωσε το korinthostv.

Την ίδια ώρα, ισχυρή βροχόπτωση εκδηλώθηκε σε χωριά του Δήμου Νεμέας και στο Πετρί φούσκωσαν τα ρέματα, ενώ νωρίτερα υπερχείλισε το ρέμα στα Αηδόνια.

Κακοκαιρία Elias: Πρόβλημα στο μετρό, μόνο με προαστιακό στο αεροδρόμιο

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει στην Αττική η κακοκαιρία Elias, καθώς τα φαινόμενα είναι ακραία από τα ξημερώματα, με τη βροχόπτωση να είναι σφοδρότατη και τους κεραυνούς να πέφτουν κατά δεκάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στο δίκτυο σηματοδότησης του ΟΣΕ, το οποίο χρησιμοποιεί τόσο το μετρό όσο και ο προαστιακός. Ο συρμός του μετρό δεν φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο και σταματά στη Δουκίσσης Πλακεντίας.

Όσοι θέλουν, λοιπόν, να φτάσουν στο αεροδρόμιο θα πρέπει να μετεπιβιβαστούν σε συρμό του προαστιακού, ο οποίος κινείται κανονικά προς όλες τις κατευθύνσεις και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κακοκαιρία Elias: Κλειστά σχολεία σε Στυμφαλία, Ξυλόκαστρο-Ευρωστίνη και Άργος - Μυκήνες

Παράλληλα, κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία κάποιων περιοχών λόγω της εξέλιξης του έντονου καιρικού φαινομένου.

Κακοκαιρία Elias: Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Ειδικότερα, με απόφαση του δημάρχου Σικυωνίων, όλα τα σχολεία στη δημοτική ενότητα της Στυμφαλίας, θα μείνουν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, μετά και το μήνυμα του 112. Η απόφαση αφορά όλες τις δομές.

Παράλληλα, για την Τετάρτη, 27 του μήνα, τα σχολεία του δήμου Ξυλοκάστρου–Ευρωστίνης θα παραμείνουν κλειστά, όπως έγινε και την Τρίτη. Αφορά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί, αλλά και το ΚΔΑΠ.

Στην περιοχή του δήμου Νεμέας, κάποια σχολικά δρομολόγια, με λεωφορεία, δεν θα γίνουν, αφού έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στους δρόμους.

Παράλληλα, όλες οι δημόσιες και δημοτικές, σχολικές δομές του δήμου Άργους – Μυκηνών, θα μείνουν την Τετάρτη, 27 του μήνα, κλειστές, για προληπτικούς λόγους, αφού η κακοκαιρία, αναμένεται να εκδηλωθεί και στην Αργολίδα. Η απόφαση το δημάρχου, αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και όλα τα ΚΔΑΠ του δήμου.

Κακοκαιρία Elias: Κλειστά τα σχολεία σε Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Φυλή και Ωρωπό

Κλειστά θα μείνουν σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει η επέλαση της κακοκαιρίας Elias, όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, στις Δημοτικές Ενότητες Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από τον δήμαρχο Φυλής, Χρήστο Παππού, και περιλαμβάνει Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια.

Παρακαλούνται οι γονείς, στο πλαίσιο και της σχετικής προειδοποίησης του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες. 

Κλειστά θα μείνουν και τα σχολεία στον Ωρωπό.

Τραμ: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Γραμμή 7 του Τραμ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Γραμμή 7 του Τραμ Ασκληπιείο Βούλας- Αγία Τριάδα Πειραιά, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ

Υπενθυμίζεται ότι είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία του τραμ λόγω της έντονης βροχόπτωσης, και εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στη σηματοδότηση.

Κακοκαιρία Elias: Κλείνει για λόγους ασφαλείας η Λεωφόρος Αναβύσσου

Η κακοκαιρία Elias «χτυπά» τη χώρα μας τις τελευταίες ώρες.

Μάλιστα, στην Αττική έφτασε από τα ξημερώματα η κακοκαιρία με ισχυρή βροχόπτωση και έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, μετά την ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε νωρίς το πρωί, κλείνει προσωρινά για λόγους ασφαλείας η Λεωφόρος Αναβύσσου στο ύψος της ταβέρνας Διαμαντή εξαιτίας υπερχείλισης του ρέματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Ήδη από τις 2 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί κάποιες μεμονωμένες κλήσεις, 20 μέχρι στιγμής, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής.