Έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνούς φέρνει η νέα κακοκαιρία Elias, που χτυπά” τις τελευταίες ώρες περιοχές της χώρας μας, μεταξύ των οποίων την πολύπαθη Θεσσαλία! Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα φαινόμενα θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη, ωστόσο μέχρι τότε αναμένεται να πέσουν 300-500 τόνοι νερού ανά στρέμμα!

Από τη Δυτική Ελλάδα ξεκίνησε η κακοκαιρία

Η επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας ξεκίνησε από τη Δυτική Ελλάδα. Προχθές το απόγευμα έκλεισε το ρεύμα της νέας εθνικής οδού από Πάτρα προς Αθήνα λόγω κατολισθήσεων στις καμένες περιοχές του καλοκαιριού στο ύψος του Αιγίου, ενώ σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε τα Καλάβρυτα, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια του οδοντωτού σιδηρόδρομου, καθώς και τα Μαζέικα Αχαΐας, με ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα. Την ίδια ώρα, ο τρόμος ξύπνησε για άλλη μία φορά στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Στα Τρίκαλα έπειτα από σφοδρή καταιγίδα, που διήρκεσε μία ώρα, πλημμύρισε η οδός Καλαμπάκας και εγκλωβίστηκαν οδηγοί. Στην Περιφέρεια Καρδίτσας εντονότερα φαινόμενα εκδηλώθηκαν αρχικά στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αχελώου, όπου σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση διάρκειας 10-15 λεπτών, ενώ έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στις ορεινές και ημιορεινές κοινότητες των Δήμων Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα.

Χθές έπεσαν μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία, στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του Νομού Λάρισας και στη Στερεά Ελλάδα.

Πού αναμένεται να “χτυπήσει” Τετάρτη και Πέμπτη η κακοκαιρία

Σήμερα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Δυτική Κρήτη και πιθανώς στις Δυτικές Κυκλάδες.

Την Πέμπτη τα πράγματα θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βελτιώνονται, αφού κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη Βόρεια Εύβοια και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς, με τα φαινόμενα να εξασθενούν σταδιακά.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, πρόκειται να πέσουν τουλάχιστον 300-500 τόνοι νερού ανά στρέμμα έως και την Πέμπτη, οπότε θα αρχίσει να υποχωρεί η κακοκαιρία “Elias”, ενώ ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση. Όπως είπε ο μετεωρολόγος, τα φαινόμενα ξεκίνησαν από τη βόρεια-βορειοδυτική χώρα και μέρα με τη μέρα θα επεκτείνονται κυρίως προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια.

Αναφορικά με την Αττική, ο κ. Μαρουσάκης είπε πως ιδιαίτερα την Τετάρτη και την Πέμπτη θα δούμε βροχές και καταιγίδες. Ενδέχεται τα φαινόμενα τοπικά να είναι και ισχυρά και από την Πέμπτη θα πάμε σε έναν πιο ομαλό καιρό, με πιο ήπιες και πιο σταθερές βροχοπτώσεις”, συμπλήρωσε.

Τις περιοχές που θα επηρεάσει η κακοκαιρία Elias συνοψίζει με ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Θεσσαλία στο σύνολό της, οι Σποράδες, η Βόρεια Εύβοια, η Ήπειρος, η Στερεά, η Πελοπόννησος (κυρίως η βόρεια), ενώ σήμερα εκτός από τις παραπάνω περιοχές ο Elias θα κατηφορίσει και σε Δυτική Αττική, Χανιά, Κορινθία και Αχαΐα. Όπως αναφέρει ο κ. Τσατραφύλλιας, αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από 8 έως 10 βαθμούς, ενώ χαρακτήρισε την κακοκαιρία ισχυρή, αλλά όχι ακραία.

Με πληροφορίες απο την Απογευματινή