Η κακοκαιρία Elias συνεχίζει να «χτυπά» τη χώρα για δεύτερο 24ωρο, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται αυτή την ώρα στην Εύβοια, καθώς από τον μεγάλο όγκο νερού που έχει πέσει, υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας, κοντά στο Μαντούδι, ενώ πλημμύρισε και ο κόμβος της Ερέτριας.


Κακοκαιρία Elias: «Συναγερμός» για την υπερχείλιση του ποταμού Κηρέα

«Συναγερμός» έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στις αρχές για τον ποταμό Κηρέα που βρίσκεται κοντά στο Μαντούδι στη Βόρεια Εύβοια, ο οποίος από χθες το βράδυ υποδέχεται τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές, εάν χρειαστεί να εκκενώσουν τις γύρω περιοχές σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Αυτή τη στιγμή έχουν γεμίσει νερό και οι πλημμυρικές ζώνες του ποταμού, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο του evima.gr.



Δείτε ΕΔΏ live την πορεία της κακοκαιρίας Elias:

Κακοκαιρία Elias: Mήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους στο Μαντούδι Ευβοίας

Νωρίτερα, εστάλη από το 112 μήνυμα προς τους κατοίκους στο Μαντούδι Ευβοίας, ότι έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, ενώ υπάρχει κίνδυνος για την υπερχείλιση χειμάρρων.

Κακοκαιρία Elias: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Εύβοια

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται η διακοπή κυκλοφορίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων ως εξής:

  • Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα στον Νομό Εύβοιας. (Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).
  • Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 07:45 της 27-09-2023).
  • Επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 08:50 της 27-09-2023). Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

Κακοκαιρία Elias: Ποτάμια οι δρόμοι και στο Αλιβέρι

Όπως αναφέρει το evima, δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν πάλι στις Ροβιές, η ένταση του νερού παρέσυρε τα πάντα ενώ δρόμοι έχουν κοπεί στα δυο. Η έντονη βροχόπτωση έχει παρασύρει μέχρι και βάρκες στους δρόμους, ενώ οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Προβλήματα και το Δερβένι στην Εύβοια λόγω κατολισθήσεων. Ο δρόμος έχει κλείσει και στο χωριό μεταβαίνει κλιμάκιο της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων.Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο evima.gr, «η κατάσταση είναι σοκαριστική για ακόμα μια φορά στις Ροβιές, το ποτάμι που περναέι μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό».



Νωρίτερα, μιλώντας στο Open, ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, κάλεσε τους κατοίκους να μην μετακινούνται καθώς το νερό στον δρόμο προς Ροβιές έχει φτάσει το ένα μέτρο. «Ξημέρωσε μια πολύ άσχημη μέρα στον δήμο μας. 150 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 6 το πρωί.

Το δυτικό κομμάτι του δήμου, Λίμνη και Ροβιές, έχουν φέρει όλο το βουνό μες στους οικισμούς. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα. Το νερό είναι πάρα πολύ, έχουν υπερχειλίσει όλα τα ποτάμια. Η κατάσταση κρίνεται αυτή τη στιγμή επικίνδυνη», είπε ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Όπως τόνισε, τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στις καμένες περιοχές, στις Ροβιές και το Μετόχι.

«Αυτή τη στιγμή το νερό είναι πάρα πολύ. Έχει δημιουργηθεί ένας χείμαρρος, είναι όλο το βουνό και κατεβαίνει προς τα κάτω», είπε, λέγοντας ότι το νερό είναι περισσότερο από αυτό του Daniel.

Κακοκαιρία Elias: Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται αυτή την ώρα στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Την τελευταία ώρα μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα.

Μάλιστα, εκτός από τη βόρεια Εύβοια, πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίζονται και σε δήμους της κεντρικής Ευβοίας, όπως στην Ερέτρια.


Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρισε ο κόμβος στην Ερέτρια

Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κόμβος στην Ερέτρια.

«Τα φρεάτια είναι καθαρά, όμως ο μεγάλος όγκος του νερού που πέφτει έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν την περιοχή στον κόμβο της Ερέτριας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιωάννης Δημητρόπουλος που βρίσκεται στο σημείο και συντονίζει τα συνεργεία του δήμου.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και όχι άσκοπες μετακινήσεις», είπε στο evima.gr ο δήμαρχος Ερέτριας.


Κακοκαιρία Elias: Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Βασίλης Βαρθακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων μεταβαίνουν στην Εύβοια, προκειμένου να συνδράμουν στην διάνοιξη των δρόμων.

Όπως ανέφερε ο ίδιος η κακοκαιρία Elias έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο της βόρειας Εύβοιας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρθακογιάνη, μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 50 κλήσεις (20 για υπερχείλιση υδάτων, 10 για πτώσεις δέντρων) ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επέμβει για απεγκλωβισμούς ατόμων σε Ιστιαία, Πευκί και Μαντούδι. Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 160 κλήσεις από Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική.