Μεταμόρφωση, Κεραμίδι και Βλοχός είναι τα χωριά της Καρδίτσας που παραμένουν πλημμυρισμένα για έβδομη συνεχή ημέρα, ενώ τουλάχιστον άλλα πέντε χωριά του κάμπου αντιμετωπίζουν προβλήματα από λιμνάζοντα νερά.

Η κατάσταση στην Καρδίτσα είναι τραγική, με τους κατοίκους να δηλώνουν πως αφού γλίτωσαν από τις καταστροφικές πλημμύρες, αναγκάζονται να φύγουν από τα χωριά τους, εξαιτίας των μολύνσεων και της αφόρητης ατμόσφαιρας που δημιουργούν τόσο τα στάσιμα νερά όσο κυρίως τα χιλιάδες διάσπαρτα νεκρά ζώα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα, έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό μείγμα» κατά βάση για τους οικογενειάρχες αλλά και τους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.

«Υγειονομική βόμβα»

Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με τους κατοίκους, να εκραγεί μια «υγειονομική βόμβα». Η περιφέρεια, τουλάχιστον στο κομμάτι του κάμπου που αφορά την Καρδίτσα, δεν έχει προχωρήσει στη συγκέντρωση των νεκρών ζώων. Οι ίδιοι οι κάτοικοι χθες, όπως αποκαλύπτει ο φωτογραφικός φακός της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», μάζευαν μόνοι τους σε καρότσες όσα νεκρά ζώα βρίσκονταν περιμετρικά των σπιτιών τους και τα άφηναν σε μεγάλη απόσταση από τα πρώτα σπίτια των οικισμών.

Η δυσοσμία και τα κουνούπια έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών ξεκίνησαν χθες να αδειάζουν στον δρόμο τις κατεστραμμένες περιουσίες τους. Κρεβάτια, ντουλάπες, καναπέδες, οτιδήποτε ξύλινο ή ηλεκτρικό υπήρχε μέσα στο σπίτι, τώρα πλέον βρίσκεται παρατημένο στον δρόμο, δίπλα στις εξώπορτες των σπιτιών. Τα παράθυρα και οι πόρτες μένουν ανοιχτά όλο το 24ωρο, καθώς οι τοίχοι έχουν υγρασία, ενώ οι λάσπες δεν δείχνουν να έχουν τελειωμό.

Οι εικόνες ωστόσο που έχει καταγράψει η εφημερίδα στα χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρι είναι αποκαρδιωτικές. Άδεια -από έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές- σπίτια, με τους κήπους να είναι εξαφανισμένοι, αφού τα λιμνάζοντα νερά ακόμη δεν έχουν καταφέρει να βρουν δίοδο για να εκτονωθούν. Νεκρά ζώα επιπλέουν μέσα κι έξω από τις αυλές, ενώ οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την απουσία του κρατικού μηχανισμού, τόσο για την άντληση υδάτων από τα πλημμυρισμένα υπόγεια και τους κήπους των σπιτιών όσο κυρίως για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων, που πλέον έχει ξεκινήσει η διαδικασία της σήψης τους.



Χάλασαν όλα τα οχήματα

Εκτός όμως από τις καταστροφές στα σπίτια και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι κάτοικοι του Κοσκινά έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον πρόβλημα. Κανένα από τα αυτοκίνητα του χωριού δεν δουλεύει, αφού όλα καλύφθηκαν από το νερό. Πανάκριβα τρακτέρ, αξίας ακόμη και 200.000 ευρώ, πήραν νερά στα ηλεκτρικά συστήματα, τα δοχεία λαδιού και το σύστημα μετάδοσης, ενώ το νερό προξένησε φθορές και στο εσωτερικό των οχημάτων, τα οποία είχαν καλυφθεί ακόμη και μέχρι την οροφή.

Οι κάτοικοι του Κοσκινά, όταν ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση το πρωί της Τετάρτης, πήραν τα οχήματά τους και τα μετέφεραν σε δύο σημεία του χωριού, που είναι υπερυψωμένα σε σχέση με το υπόλοιπο χωριό, προκειμένου να τα σώσουν. Κανείς όμως δεν μπορούσε να πιστέψει πως το νερό θα ξεπερνούσε σε ύψος τα δύο μέτρα, με αποτέλεσμα τα οχήματα να είναι όλα ακινητοποιημένα και οι κάτοικοι σε πλήρη απόγνωση, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν ούτε για να προμηθευτούν νερό και τροφή.

Κατέρρευσαν σπίτια

Το 90% των παλαιών, αποκαλούμενων πλίνθινων, σπιτιών κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά, αυτό επισημαίνουν κάτοικοι από το Ψαθοχώρι και τον Κοσκινά, τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν μόνιμες κατοικίες και τα υπόλοιπα ήταν εξοχικά. Αυτό που περιμένουν πλέον οι κάτοικοι, πέραν της απομάκρυνσης των νεκρών ζώων, είναι η καταγραφή των ζημιών, για να προχωρήσουν στις απαραίτητες επισκευές, καθώς πολλοί εκφράζουν φόβους για το εάν είναι ασφαλές να συνεχίσουν να μένουν σε αυτά, μετά την πρωτοφανή καταστροφή.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 12 Σεπτεμβρίου 2023.