Για τα λιμνάζοντα νερά στην πληγείσα Θεσσαλία τοποθετήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο βιοπαθολόγος, επικουρικός καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, συνιστώντας την προσοχή των πολιτών ως προς την επαφή μαζί τους.

«Ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει την επαφή με τα λιμνάζοντα νερά. Η χρήση τους δεν είναι για καμία απολύτως οικιακή χρήση, ούτε για να πλύνουμε, ούτε για να πλύνουμε τον χώρο, ούτε για να πλύνουμε τα ρούχα μας, για καμία απολύτως χρήση. Εννοείται ότι δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το στόμα γιατί δυνητικά μπορεί να μολυνθεί κάποιος από γαστρεντερίτιδες», τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος από τη λάσπη, ο καθηγητής απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει άμεσα κίνδυνος αν κάποιος έχει απόσταση από λάσπη, ωστόσο μέσα στο σπίτι θα χρειαστεί να γίνει απολύμανση αν το σπίτι πλημμύρισε έστω και λίγο και η απολύμανση μπορεί να γίνει με την κλασική οικιακή χλωρίνη και με χρήση κατάλληλου νερού. Αν ακολουθούνται οι οδηγίες αποφυγής επαφής με τη λάσπη, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία».

Για τα κουνούπια ανέφερε: «Λογικά θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός τους, θα υπάρχει όχληση, τα τσιμπήματα μπορεί να είναι πολλά, οπότε χρειάζεται σίγουρα εντομοαπωθητικό. Για τον ιό του Δυτικού Νείλου, υπολογίζουμε ότι περίπου το 99%, ίσως και παραπάνω του κόσμου που θα κολλήσουν δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και νοσηλεία και αυτό αφορά κυρίως ηλικιωμένους».

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος ελονοσίας, απάντησε: «Η ελονοσία είναι ένα νόσημα που οφείλεται σε συγκεκριμένα μικρόβια, αυτά τα μικρόβια έχουν εκριζωθεί από την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Άμεσα θέμα ελονοσίας δεν τίθεται, θα πρέπει να γίνει επανεισαγωγή, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε για παράδειγμα ότι στα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα ξαναγίνει επανεισαγωγή. Σε αυτή τη φάση δεν βλέπουμε κανένα λόγο να υπάρχει φόβος για ελονοσία».

Ερωτηθείς τι σημαίνει η ύπαρξη νεκρών ζώων, επισήμανε: «Εάν κάποιος δεν έρχεται σε άμεση επαφή με αυτά τα νεκρά ζώα, δεν έχει κάποιο πρόβλημα, δεν υπάρχει κάποιο μικρόβιο το οποίο θα φύγει από το νεκρό ζώο και θα πάει να τον μολύνει, αυτό που μπορεί να γίνει όμως είναι τα άλλα ζώα που δεν είναι νεκρά να έρχονται σε επαφή με αυτά τα νεκρά ζώα και να μολυνθούν και να έχουν προβλήματα. Ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει την επαφή, θα πρέπει να καταστραφούνε αλλά σε άμεσο κίνδυνο κάποιος ο οποίος έχει για παράδειγμα απόσταση 2 και 5 μέτρα από αυτά τα νεκρά ζώα δεν έχει πρόβλημα».