Συνεχίζεται η φρενίτιδα με τις νέες ταυτότητες και στα Αστυνομικά Τμήματα όλης της χώρας εκτυλίσσονται σκηνές αλλοφροσύνης, με πολίτες να στήνονται επί ώρες στις ουρές για να προλάβουν να αλλάξουν το έγγραφο ταυτοπροσωπίας -πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα χρειαστεί να πάρουν τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.

Ραντεβού τον Νοέμβριο

Στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι τεράστιες ουρές έξω από τα Αστυνομικά Τμήματα, οι επικεφαλής οδηγήθηκαν στην εναλλακτική λύση: ραντεβού με λίστες αναμονής.

Μάλιστα, τα ραντεβού σε ορισμένα Τμήματα Ασφαλείας φτάνουν έως και το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές αστυνομικούς, με γνώμονα την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, τα γραφεία ταυτοτήτων έχουν ενισχυθεί με προσωπικό από άλλα τμήματα, ενώ οι ένστολοι προσπαθούν να ξεχωρίσουν και να δώσουν προτεραιότητα στους ανθρώπους που πράγματι έχουν ανάγκη να εκδώσουν ή να ανανεώσουν την ταυτότητά τους (π.χ. για κάποιο προγραμματισμένο ταξίδι) από εκείνους που είναι επηρεασμένοι από τις διάφορες θεωρίες που κυκλοφορούν κυρίως στο διαδίκτυο.

Λιποθυμίες και ξαπλώστρες

Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, οι ουρές... μεγαλώνουν και σε αυτές ταλαιπωρούνται παραπλανημένοι άνθρωποι.

Μια γυναίκα, εξαντλημένη από την πολύωρη αναμονή και τις υψηλές θερμοκρασίες, λιποθύμησε έξω από το αστυνομικό μέγαρο του Ηρακλείου Κρήτης. Αστυνομικοί που αντίκρισαν το περιστατικό τη μετέφεραν σε ένα σκιερό μέρος και κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ωστόσο, αφού συνήλθε πλήρως, αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο για να μη χάσει τη θέση της στην ουρά, στην οποία επέστρεψε περιμένοντας τη σειρά της για να βγάλει ταυτότητα.

Στην Πιερία, εκατοντάδες πολίτες περίμεναν με τις ώρες να βγάλουν ταυτότητα... χωρίς τσιπάκι και κάποιοι έστησαν ξαπλώστρες έξω από την είσοδο της αστυνομικής διεύθυνσης, ώστε να αποφύγουν την πολύωρη ορθοστασία. 

Συλλαλητήρια

Οι πολέμιοι των νέων ταυτοτήτων οργανώνονται μέσω του διαδικτύου -κυρίως από σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- και προετοιμάζονται για δύο μεγάλα συλλαλητήρια: στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 3/9 στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη Κυριακή 10/9 στην Αθήνα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διοργανωτές: «Λέμε ένα μεγάλο “όχι” στις ηλεκτρονικές ταυτότητες και στα τσιπάκια τους. Γιατί ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό για να ζει και να δημιουργεί ελεύθερος. Λέμε “όχι” στις ψηφιακές ηλεκτρονικές ταυτότητες. Δεν θα επιτρέψουμε ένα λογισμικό να αποφασίζει για το τι θα κάνουμε εμείς».