«Είμαστε ψαγμένοι και όχι ψεκασμένοι», λένε όσοι περιμένουν ώρες έξω από αστυνομικά τμήματα θέλοντας να αποφύγουν τις νέες ταυτότητες που εκδίδονται τον Σεπτέμβριο.

Η έκδοση νέων ταυτοτήτων είναι προ των πυλών και οι αντιδράσεις στη χώρα συνεχίζονται. Πολλοί έχουν ήδη σπεύσει σε αστυνομικό τμήμα για να ανανεώσουν εκείνες που έχουν στην κατοχή τους, πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες.

Άλλοι ετοιμάζονται για τα συλλαλητήρια των επόμενων ημερών.

Σε αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα σχηματίζονται ουρές από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Πολλοί τονίζουν πως μίλησαν με τον πνευματικό τους, ο οποίος, όπως είπαν, επιβεβαίωσε τους φόβους τους.

Τσιπάκι

Οι νέες ταυτότητες για τις οποίες προετοιμάζονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα είναι αντίστοιχες με εκείνες των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να κοστίσουν 8 με 10 ευρώ για κάθε πολίτη που θα θελήσει να βγάλει ή να αντικαταστήσει την παλιά με καινούργια.

Οι περισσότεροι από εκείνους που αντιδρούν θεωρούν πως στις νέου τύπου ταυτότητες θα υπάρχει τσιπάκι που θα εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τον κάτοχο της ταυτότητας, υιοθετώντας τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από διάφορες σελίδες στα social media.

«Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται πολλοί πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από αστυνομικά τμήματα, ώστε να εκδώσουν καινούργια ταυτότητα. Από τις 20 Σεπτέμβρη η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εκδώσει νέες ψηφιακές ταυτότητες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας. Ο φοιτητής Παναγιώτης Ασημάκης δήλωσε πως ο λόγος που είναι αρνητικοί στις νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι πως πιστεύουν στην ελεύθερη βούληση και ότι η απαγόρευση δεν βοηθάει την ελεύθερη σκέψη και έκφραση.

«Μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι, με ελεύθερη βούληση και να μην το δεχτούμε το εμβόλιο; Η διαφορά με την κανονική ταυτότητα είναι πως θα υπάρχουν βιομετρικά στοιχεία, όπως ΑΦΜ. Ο κ. Γεωργιάδης ήταν αρνητής αυτής της ταυτότητας και τώρα συμφωνεί με την κυβέρνηση. Αρνούμαστε γιατί είναι προστάδιο για το ενσωματωμένο τσιπ στο σώμα. Ήδη έχει γίνει εθελοντικά στην Αμερική. Ζητάμε να μη γίνει υποχρεωτικό. Στις 10 Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα θα συνομιλούμε και με άλλους», αναφέρει.

Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης είπε με τη σειρά του πως συμφωνεί με αυτές τις απόψεις, καθώς οι καινούργιες ταυτότητες είναι ίδιες με τις ψηφιακές κάρτες: «Υπάρχει ένα στοιχείο που μπορεί να αναγνωριστεί η κάρτα. Η νέα ταυτότητα δεν έχει παραπάνω στοιχεία, παρά μόνο την ομάδα αίματος, η οποία είναι προαιρετική. Η νέα ταυτότητα δεν είναι εύκολο να πλαστογραφηθεί. Στο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει η διάταξη που λέει πως στο μέλλον θα μπορούν να ενσωματωθούν και άλλα στοιχεία, αλλά αυτά θα είναι προς εξυπηρέτηση του πολίτη».

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας, ανέφερε πως είναι δύσκολη η έκδοση ταυτοτήτων παλαιού τύπου αυτές τις ημέρες, καθώς ο κόσμος είναι πολύς

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime