Τα διάφορα σενάρια συνωμοσίας που κυκλοφορούν ευρέως -ειδικά στα social media- για τις νέες ταυτότητες οδήγησαν τον Γιάννη Οικονόμου να προχωρήσει σε καθησυχαστικές δηλώσεις, για να πει βεβαίως τα προφανή και αυτονόητα. Πως δηλαδή «δεν υπάρχει τίποτα το δαιμονισμένο και το αντιχριστιανικό στις νέες ταυτότητες» και ότι ουδείς  πολίτης χρειάζεται να παίρνει στα σοβαρά όσα περίεργα και ευφάνταστα λέγονται και γράφονται.

«Σέβομαι τις ευαισθησίες και τα δικαιώματα του καθενός. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να σκεφτόμαστε με ανοιχτό ορίζοντα. Οι καινούργιες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο, το αντιχριστιανικό, τίποτα το δαιμονισμένο για κανέναν. Είναι το “όχημα” για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, για να μπορούμε να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εν συνεχεία αναφέρθηκε σε εκείνους που παίζουν παιχνίδια με τα μυαλά των αφελών.

«Αυτοί που δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων οφείλουν να ξέρουν ότι ο κόσμος, η ανθρωπότητα, πέρασε Διαφωτισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στον 21ο αιώνα. Η πίστη, ο σεβασμός, οι ευαισθησίες είναι εσωτερικά ζητήματα, που δεν τίθενται όμως στην παραμικρή διακινδύνευση με την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Από μέσα Σεπτεμβρίου και μετά θα μπορούμε να χορηγούμε στον κόσμο τις καινούργιες ταυτότητες…».

Έχει δρόμο ακόμα…

Αναφορικά με τις έρευνες για τον δολοφόνο του Μιχάλη Κατσουρή, ο κ. Οικονόμου είπε ότι είναι σε εξέλιξη, δεν είναι εύκολη υπόθεση και πως τις προσεχείς μέρες θα υπάρχει καλύτερη εικόνα από τα κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν, την ανάλυση του DNA, όπως και το οπτικό υλικό. «Θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν», σημείωσε. Κάλεσε, δε, όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς η υπόθεση είναι σε εξέλιξη, χρειάζεται χρόνος και ζήτησε υπομονή μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σχετικά με την παρουσία της Αστυνομίας στα γήπεδα, έστειλε μήνυμα ότι «δεν έχουμε μέτωπο με τους ανθρώπους που αγαπούν και στηρίζουν την ομάδα τους, έχουμε μέτωπο με τις εγκληματικές οργανώσεις που δηλητηριάζουν ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο και θέλουμε τις ΠΑΕ συμμάχους».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν ρωτήθηκε για τα επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, παραδέχτηκε για ακόμα μια φορά τις ευθύνες της Αστυνομίας. «Ήταν αδιανόητη η αλυσίδα λαθών, όχι γιατί δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους, αλλά γιατί δεν μας έχει συνηθίσει η Αστυνομία σε τέτοιες επιπολαιότητες», σημείωσε, ενώ αναφορικά με το αν έχουν ταυτοποιηθεί και άλλοι Έλληνες -πλην του 49χρονου-, απάντησε πως όλες οι κινήσεις γίνονται με βάση τις αποφάσεις της ανακρίτριας, με στοιχεία που έχει από τη Δικαιοσύνη. «Η υπόθεση έχει ακόμα δρόμο», υπογράμμισε.

Ουρές από τα ξημερώματα στα αστυνομικά τμήματα

Τον μπελά τους έχουν βρει οι αστυνομικοί, που αντικρίζουν από τα άγρια ξημερώματα ατελείωτες ουρές πολιτών που θέλουν να εκδώσουν νέες ταυτότητες, επηρεασμένοι από τις «ψεκασμένες» θεωρίες που κυκλοφορούν περί… τσιπαρίσματος.

Νέοι, μεσήλικοι και ηλικιωμένοι συρρέουν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας, για να προλάβουν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους πριν από τις νέες ψηφιακές ταυτότητες που θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όπως λένε στα social media, αν κάποιος εκδώσει τώρα νέα ταυτότητα, θα την έχει για 10 χρόνια κι έτσι θα αναβάλει την… παρακολούθηση!

Και συλλαλητήρια

Τόσο στην Αττική όσο και σε Λάρισα, Πάτρα, Κοζάνη και σε άλλες μεγάλες επαρχιακές πόλεις δεν πέφτει καρφίτσα έξω από τα αστυνομικά τμήματα.

Μάλιστα, οι πολίτες που εναντιώνονται στις νέες ταυτότητες δεν προτίθενται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς είναι αποφασισμένοι να διοργανώσουν συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Παρόμοια κίνηση θα κάνουν και οι… πολέμιοι των ψηφιακών ταυτοτήτων στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, αυτή την Τετάρτη, σύμφωνα με αφίσα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εξαγγελία για την έκδοση νέων ταυτοτήτων, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, έγινε από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη, στα μέσα Ιουλίου. Αμέσως, οι συνωμοσιολόγοι σήκωσαν… παντιέρα, με τη «μάχη» εναντίον των νέων ταυτοτήτων να θεριεύει μέσω των social media: «Η αναβολή έκδοσης νέας ταυτότητας είναι σωτήρια, καθώς ο Άγιος Παΐσιος φέρεται να είχε προβλέψει ότι μετά την εξαγγελία της έκδοσης θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος», αναφέρουν κάποιες από αυτές τις ομάδες.

«Η χρήση του αριθμού 666 στις ηλεκτρονικές ταυτότητες αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν από το χάραγμα στο χέρι ή στο μέτωπο. Η παραλαβή τους από τους χριστιανούς σημαίνει άρνηση του Χριστού, πολιτογράφηση στην παράταξη του σατανά και πνευματικό θάνατο», λένε άλλες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή