Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και Γεωργία Αδειλίνη. Για τα επόµενα δύο χρόνια, από τη θέση της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, οι δύο πολύπειρες και κοινής αποδοχής λειτουργοί της Θέµιδος θα κρατούν τα ηνία του Αρείου Πάγου. Η επιλογή του Υπουργικού Συµβουλίου έπειτα από εισήγηση του υπουργού ∆ικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, έγινε µε γνώµονα και τη συνολική διαδροµή τους στο δικαστικό σώµα αλλά και την ανάγκη να υπάρξει κάλυψη των θέσεων στην ηγεσία της ∆ικαιοσύνης για µία διετία, καθώς και οι δύο αποχωρούν τον Ιούνιο του 2025 από το δικαστικό σώµα λόγω συνταξιοδότησης. Τόσο η κυρία Κλάπα όσο και η κυρία Αδειλίνη έχουν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της ∆ικαιοσύνης και την ταχύτερη και ποιοτικότερη απονοµή της.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΑΠΑ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΑ: Ικανή και νομικά καταρτισμένη δικαστής

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, 65 ετών σήµερα, δεν αποτελούσε το απόλυτο φαβορί για τη θέση, καθώς πολλές πιθανότητες συγκέντρωνε και ο αντιπρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, Νίκος Πιπιλίγκας, ο οποίος ήρθε πρώτος και στην ψηφοφορία της ∆ιάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Ωστόσο, ο κ. Πιπιλίγκας θα είχε µπροστά του µονοετή θητεία, κάτι που τελικά οδήγησε στην επιλογή της κυρίας Κλάπα, η οποία ήρθε δεύτερη στην ψηφοφορία.

Η Ιωάννα Κλάπα είναι η δικαστής που πριν από µία δεκαετία, κατέχοντας τον βαθµό της εφέτου, ανέλαβε την υπόθεση που σηµάδεψε την πορεία της στο δικαστικό σώµα όσο καµία άλλη. Ο λόγος για την ανάκριση για την εγκληµατική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, την οποία χειρίστηκε µαζί µε τη συνάδελφό της Μαρία ∆ηµητροπούλου.

Η κυρία Κλάπα, ικανή και νοµικά καταρτισµένη δικαστής, καθώς επί σειράν ετών είχε υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, έχει υπάρξει ανακρίτρια Πειραιά και ασχολήθηκε µε σοβαρές υποθέσεις, όπως τα κυκλώµατα των φυλακών και του λαθρεµπορίου, ενώ κατάφερε µαζί µε την κυρία ∆ηµητροπούλου να διεκπεραιώσει µε άριστο τρόπο την ανάκριση για τη Χρυσή Αυγή, η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε τη βάση έκδοσης της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης. Αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η µόνη υπόθεση µε την οποία ασχολήθηκε την τελευταία δεκαετία. Υπήρξε, για παράδειγµα, πρόεδρος του Συµβουλίου Εφετών που απέρριψε το τρίτο αίτηµα έκδοσης στην Τουρκία των οκτώ αξιωµατικών, ενώ πιο πρόσφατα προήδρευσε του Ειδικού ∆ικαστηρίου για τον διαγωνισµό των τηλεοπτικών αδειών, που δίκασε τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα.
Επίσης, ήταν µέλος της Ολοµέλειας του Α1 Πολιτικού Τµήµατος, η οποία προχώρησε στην ανακήρυξη των κοµµάτων που συµµετείχαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις και έκοψε τη συµµετοχή του κόµµατος του Ηλία Κασιδιάρη.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΔΕΙΛΙΝΗ: Έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις

Και η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, έχει χειριστεί σηµαντικές υποθέσεις στην πορεία της στο δικαστικό σώµα. Μεταξύ άλλων, ως εισαγγελέας Πρωτοδικών εισηγήθηκε στο αρµόδιο ∆ικαστικό Συµβούλιο την παραποµπή των υπαιτίων για την κατάρρευση του εργοστασίου της Ρικοµέξ στον σεισµό του 1999, µε 39 νεκρούς, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση, µε ενδεχόµενο δόλο». Ως εισαγγελέας Εφετών κατείχε, µε την ιδιότητα της τακτικής εισαγγελέως, την έδρα του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων Αθηνών, που δίκασε τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο. Ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου χειρίστηκε, υπό την ιδιότητα της εισαγγελέως του ∆ικαστικού Συµβουλίου του Αρθρου 86 του Συντάγµατος, την υπόθεση του διαγωνισµού των τηλεοπτικών αδειών του 2016, συντάσσοντας τη σχετική παραπεµπτική πρόταση για τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Οπως και η κυρία Κλάπα, η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εισήλθε στο δικαστικό σώµα το 1984. Υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ηρακλείου και Αθήνας και στις Εισαγγελίες Εφετών Ναυπλίου και Αθήνας, ενώ προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2019. Ως εισαγγελέας Εφετών άσκησε καθήκοντα εισαγγελέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθήκοντα επιθεωρήτριας, καθώς και προϊσταµένης του Τµήµατος Πενταµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων. Ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, µε απόφαση του Ανώτατου ∆ικαστικού Συµβουλίου, ορίστηκε επόπτρια και συντονίστρια του έργου των αρµόδιων για τα οικονοµικά εγκλήµατα εισαγγελέων. Επίσης, ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπήρξε αρµόδια για την προστασία των ανηλίκων, στο πλαίσιο δε της αρµοδιότητάς της αυτής συνεργάστηκε µε συναδέλφους της και πολλές συναρµόδιες υπηρεσίες και φορείς, κρατικούς, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, διεθνείς οργανισµούς κ.λπ. για την επίλυση πλείστων όσων προβληµάτων, όπως αναφορικά µε τoυς ασυνόδευτους ανηλίκους, µε την αναδοχή και υιοθεσία, εκδίδοντας σχετικές κατά περίσταση εγκυκλίους και γνωµοδοτήσεις και µετέχοντας σε οµάδες εργασίας και σχετικά σεµινάρια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 29/7