Eίναι μια ευφυής στη σύλληψή της έκθεση, ιδιαίτερα φιλόδοξη και ευρηματική, αφού στην ουσία συνδυάζει τη διαχρονία της Τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τοποθετώντας την Αθήνα στο διεθνές επίκεντρο ενδιαφέροντος. Αυτό μπορεί να ειπωθεί χωρίς την παραμικρή διάθεση υπερβολής μέσα από μία εντυπωσιακή ποικιλία έργων: γλυπτά, ανάγλυφα, πίνακες ζωγραφικής, νομίσματα, τερακότες, χειρόγραφα.

Σε κάθε περίπτωση η περιοδική έκθεση «Νοήματα. Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα στο σήμερα», που θα πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθεί στις 14 Απριλίου 2024 στο Μουσείο Ακρόπολης μέσα από τα 160 εκθέματα -εκ των οποίων τα μισά από μουσεία του εξωτερικού, όπως έργα των Μποτιτσέλι, Ρούμπενς, Μπελίνι, που δεν τα βλέπει συχνά κανείς συγκεντρωμένα στον ίδιο χώρο- αναμένεται να δώσει έντονα το νέο στίγμα του Μουσείου.

Όπως δηλαδή πρέπει να είναι: με εξωστρέφεια και εκθέσεις παγκόσμιας εμβέλειας πλάι σε μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων αυτό του Λούβρου, το Βρετανικό Μουσείο και το ισπανικό Πράδο. Όσο για τα ελληνικά έργα, μεταξύ άλλων βρίσκουμε πίνακες όπως οι «Τέσσερις Εποχές» του Γιάννη Τσαρούχη κ.ά. 

Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το αίτημα του Μουσείου Ακρόπολης για τον προσωρινό δανεισμό 44 έργων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αθηνών, Δωδεκανήσου, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Πιερίας, Καβάλας, Κορινθίας και Ηλείας. Εγκρίθηκε επίσης ο δανεισμός 79 έργων από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού για τις ανάγκες της έκθεσης και συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας. 

Τετραλογία: Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση και Μοντέρνα Τέχνη

Η έκθεση, που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Μουσείου Ακροπόλεως για το 2023, έχει να κάνει με μία τετραλογία: Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση και Μοντέρνα Τέχνη. Αποτελεί δε το έναυσμα για άλλες εκθέσεις, με την κάθε επιμέρους ενότητα να μπορεί δυνητικά να αποτελέσει μία μοναδική, αυτόνομη έκθεση.

Όσο για τις ενότητες της έκθεσης, πρόκειται για τις εξής ακόλουθες: Εισαγωγή, Χρόνος, Φύση, Άνθρωπος, Θεσμός, Αλληγορίες, Επίλογος. Και βέβαια, όπως επισημάνθηκε, έχει τεράστια σημασία για την έκθεση το πώς θα παρουσιαστούν τα πολυποίκιλα αρχαία και νεότερα εκθέματα, τα οποία προέρχονται από τόσα διαφορετικά μουσεία. Η αρχιτεκτονική σύλληψη στον χώρο παραμένει για το εγχείρημα ένα μεγάλο και δύσκολο ζητούμενο.

Συνέκθεση

Ανάμεσα στα εκθέματα, βρίσκουμε και οκτώ από το Βρετανικό Μουσείο. Δεν μιλάμε για αντικείμενα τα οποία διεκδικεί η χώρα μας, δεν τα δανειζόμαστε, αλλά συνεκτίθενται - μία απόφαση πάντως την οποία θα πρέπει να υπογράψει ο νέος υπουργός Πολιτισμού.

Εξάλλου, όπως ειπώθηκε στο ΚΑΣ, θεωρείται σημαντική η σχέση μεταξύ του Μουσείου της Ακρόπολης και του Βρετανικού Μουσείου, αφού το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει -από την απόφαση της UNESCO του 2021- διακυβερνητικό χαρακτήρα και δεν αφορά τα δύο Μουσεία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Γιώργου Βαϊλάκη