Ένα σημαντικό εύρημα περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση του μουσείου της Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ», καθώς για πρώτη φορά, μετά από 250 χρόνια, θα φιλοξενήσει ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο που επιστρέφεται ως δάνειο από το Βρετανικό Μουσείο.

Η Υδρία του Μειδία βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από τον 18ο αιώνα. Πρόκειται για ένα ερυθρόμορφο αγγείο με ύψος λίγο πάνω από 50 εκατοστά.

Αγοράστηκε από τον Βρετανό επιτετραμμένο στη Νάπολη της Ιταλίας Γουίλιαμ Χάμιλτον στα 1760 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1772. Το αγγείο απεικονίζει μία σειρά μυθολογικών σκηνών, όπως τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων.

*Διαβάστε εδώ: Γλυπτά του Παρθενώνα: Όταν ο Καβάφης ζητούσε την επιστροφή τους στην πατρίδα τους

Η Υδρία χρονολογείται από το 340 π.Χ, ενώ όπως εξηγεί το μουσείο της Ακρόπολης σε ανάρτησή του, απεικονίζει έναν νεαρό που ρωτά την Αφροδίτη «μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά;» και η ζυγαριά του Έρωτα και του Αντέρωτα υψώνεται ευνοϊκά προς το μέρος του.


Υδρία: Το αγγείο θα μεταφερθεί μετά στο Μουσείο του Λούβρου

Μετά την έκθεσή του στην Αθήνα που θα διαρκέσει από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 14 Απριλίου 2024, το αγγείο θα μεταφερθεί στο Παρίσι, για να παρουσιαστεί σε έκθεση του Μουσείου του Λούβρου.

Ο δανεισμός έχει προκαλέσει αίσθηση στα βρετανικά μέσα, καθώς γίνεται εν μέσω διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, που επανέλαβε την επιθυμία του για μία συμφωνία, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι προτίθεται να αναγνωρίσει την κυριότητα των Γλυπτών, αλλά και την ακύρωση του τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρίσι Σούνακ.