Αυξημένα περιστατικά, αλλά και σχετικές συρροές κρουσμάτων του κοξάκι, ο οποίος ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των εντεροϊών βλέπουν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στα παιδιά στη χώρα μας οι παιδίατροι, οι οποίοι, όμως, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους γονείς, καθώς η λοίμωξη αντιμετωπίζεται και έγκαιρα και πολύ καλά, ενώ η μυοκαρδίτιδα αποτελεί μία σπάνια επιπλοκή της λοίμωξης.

Την ανησυχία των γονέων έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία κάνουν λόγο ακόμη και για θανάτους από εντεροϊό, προφανώς τον ιό κοξάκι.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα δηλώνει στο parapolitika.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, Όλγα Τζέτζη, «σε σχέση με την παρούσα επιδημιολογία της χώρας μας και απ αυτά που βλέπουμε στο Ιατρειο μας τις τελευταίες 2 εβδομάδες, οντως έχουμε αρκετά περιστατικά coxsackie, σαν συρροή περιστατικών σε παιδικούς σταθμούς - λέγεται νόσος χεριών ποδιών στόματος και κολλάει με το σάλιο. Ειναι συνήθως η εποχη αυτών των ιώσεων αλλα μεχρι στιγμής τα παιδιά πανε καλα (ίωση ειναι με εξάνθημα παλάμες , πέλματα και στοματικό βλεννογόνο). Όποτε ας μην τρομοκρατουμε τους γονεις προς το παρόν».