Δεκαέξι κρούσµατα οφειλόµενα σε στρεπτόκοκκο Α, εκ των οποίων τα δεκατέσσερα χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκοµείο, καθώς και δύο θάνατοι παιδιών έχουν καταγραφεί στην περιφέρεια της Μαδρίτης, στην Ισπανία.

Την ίδια στιγµή, οι λοιµώξεις από στρεπτόκοκκο Α στη Γαλλία καταγράφουν ασυνήθιστη αύξηση στα παιδιά, όπου έχουν σηµειωθεί ήδη οι θάνατοι δύο παιδιών και ενός ενηλίκου, σύµφωνα µε την πιο πρόσφατη σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ECDC).

Κάτω των 10 ετών

Σύµφωνα πάντα µε το ECDC, στην Ιρλανδία 56 κρούσµατα στρεπτόκοκκου Α, εκ των οποίων τα 15 σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, και ο θάνατος ενός 4χρονου παιδιού έχουν ήδη καταγραφεί έναντι των συνολικά 22 τέτοιων κρουσµάτων την ίδια χρονική περίοδο του 2021. Ακόµα πιο ανησυχητικό είναι ότι στο Ηνωµένο Βασίλειο οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 60, εκ των οποίων οι 10 αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και έχουν ήδη αποδοθεί σε λοίµωξη από στρεπτόκοκκο Α, από τον περασµένο Σεπτέµβριο µέχρι σήµερα. Επίσης, περισσότερα από 650 κρούσµατα οστρακιάς, εκ των οποίων το 10% αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών έχουν ήδη καταγραφεί στο Ηνωµένο Βασίλειο, αριθµός ο οποίος είναι... δέκα φορές υψηλότερος σε σχέση µε την ίδια χρονική περίοδο του 2021.

Η νόσος

Σηµειώνεται ότι ο στρεπτόκοκκος Α µπορεί να προκαλέσει λοιµώξεις, είτε ήπιες είτε θανατηφόρες, κυρίως όταν φτάνει να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίµατος και να προκαλέσει ασθένειες όπως η αµυγδαλίτιδα, το κηρίο, η οποία είναι µια µεταδοτική λοίµωξη του δέρµατος, και η οστρακιά. Ο στρεπτόκοκκος Α µπορεί να µεταδοθεί αν κάποιος έρθει σε στενή επαφή µε τον νοσούντα µέσω των σταγονιδίων του βήχα ή του φτερνίσµατος.

Η πιο διαδεδοµένη ασθένεια που προκαλεί είναι η οστρακιά, της οποίας τα συµπτώµατα µοιάζουν µε αυτά της γρίπης. Μεταξύ αυτών, µέσα σε 12 µε 48 ώρες εµφανίζεται ένα εξάνθηµα, το οποίο ξεκινά από το στήθος και το στοµάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Επίσης, εµφανίζονται µικρά εξογκώµατα στη γλώσσα, η οποία κοκκινίζει περισσότερο από το συνηθισµένο και γι’ αυτό αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».

Άμεση διάγνωση

Καθησυχαστικός και ψύχραιµος εµφανίζεται στα «Π» ο οµότιµος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσµιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο οποίος µας εξηγεί ότι «στην Ελλάδα είναι σπανιότατη η νόσος την οποία προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α».

«Στην Ελλάδα διαθέτουµε περίπου 4.000 παιδιάτρους για περίπου 90.000 τοκετούς ετησίως. Στις ΗΠΑ διαθέτουν µόλις το ένα τέταρτο των παιδιάτρων της Ελλάδας σε σχέση µε τους δικούς τους τοκετούς ετησίως, ενώ στο Ηνωµένο Βασίλειο διαθέτουν παιδιάτρους µόνο στα νοσοκοµεία. Συνεπώς, στο Ηνωµένο Βασίλειο, αλλά και στις ΗΠΑ έχουµε συνήθως µη έγκαιρη διάγνωση του στρεπτόκοκκου. Οι παιδίατροι διαγιγνώσκουν άµεσα τη φαρυγγίτιδα, τις αµυγδαλίτιδες ή την πυοδερµία και η αντιµετώπισή τους είναι επίσης άµεση», συμπληρώνει.



Και στην Ελλάδα

Από την πλευρά της και στο ίδιο µήκος κύµατος, η παιδίατρος Ολγα Τζέτζη, πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελµατιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, δηλώνει στα «Π» τα εξής για το θέµα: «Οχι πανικό συστήνουν ακόµα και οι ίδιοι οι γιατροί στην Αγγλία, µιας και στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίµωξη από στρεπτόκοκκο είναι ελαφριά και υπάρχουν warning signs (προειδοποιητικά σηµάδια) για τους γονείς. Επίσης, µην ξεχνάµε το διαφορετικό σύστηµα Υγείας στη Μ. Βρετανία, όπου το παιδί εξετάζεται από γενικό γιατρό αρχικά και όχι από παιδίατρο, ενώ τα ραντεβού µε τον γενικό γιατρό αργούν αρκετά και οι γονείς δεν έχουν την πολυτέλεια των Ελλήνων γονέων να µιλάνε ανά πάσα στιγµή µε τον παιδίατρό τους».



Πως εκδηλώνεται

Απευθυνόµενη, κυρίως, στους Ελληνες γονείς, η κ. Τζέτζη συµπληρώνει και προειδοποιεί: «Να τονίσουµε στους γονείς ότι η λοίµωξη από στρεπτόκοκκο Α εκδηλώνεται κλινικά ως φαρυγγίτιδα ή οστρακιά, δηλαδή φαρυγγίτιδα µε συνοδό εξάνθηµα στο σώµα, η οποία διαγιγνώσκεται εύκολα κλινικά από τον
Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις της διεισδυτικής λοίµωξης, δηλαδή της κυκλοφορίας του µικροβίου στο αίµα, κάτι που µπορεί να προκαλέσει µικροβιαιµία ή σηψαιµία
παιδίατρο και θεραπεύεται µε αντιβιοτική αγωγή. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις της διεισδυτικής λοίµωξης, δηλαδή της κυκλοφορίας του µικροβίου στο αίµα, κάτι που µπορεί να προκαλέσει µικροβιαιµία ή/και σηψαιµία, και της πρόκλησης σοβαρής νόσησης, αλλά και, ενδεχοµένως, θανάτου, και αυτό σε περιστατικά παιδιών οι γονείς των οποίων ζητούν καθυστερηµένα ιατρική βοήθεια ή τα παιδιά έχουν ανοσοποιητικό σύστηµα που δεν µπορεί να ανταποκριθεί στη λοίµωξη για να την καταπολεµήσει εγκαίρως. Ετσι, επί υπόπτων συµπτωµάτων συνιστάται η επικοινωνία µε τον παιδίατρο για κλινική εκτίµηση και ο παιδίατρος είναι εκείνος οποίος θα κρίνει την περαιτέρω αντιµετώπιση. Και εδώ, στην Ελλάδα, είδαµε στα ιατρεία µας αρκετά περιστατικά στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας τον τελευταίο µήνα, αλλά δεν µπορώ να πω ότι είναι περισσότερα από αυτά που βλέπουµε συνήθως αυτή την περίοδο».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Δεκεμβρίου 2022.