Αυξημένη είναι κινητικότητα στα καταστήματα εποχιακών ειδών που πωλούν αποκριάτικα είδη, στολές και αξεσουάρ. Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που θα εορταστούν με εκδηλώσεις τα καρναβάλια, χωρίς τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Φέτος ωστόσο οι προτιμήσεις κινούνται γύρω από τους ήρωες της μικρής οθόνης γι’ αυτό και η στολή της Wednesday Addams, από την ομώνυμη σειρά του Νetflix κάνει… θραύση.

 Ειδικότερα, σύμφωνα τα όσα είπε ο κ. Χαλιώτης, ιδιοκτήτες καταστήματος εποχικών ειδών, στο star .gr «o κόσμος φέτος δεν έχει πάρα πολλά χρήματα να ξοδέψει, ωστόσο αν αναλογιστούμε ότι για δύο συνεχόμενες χρονιές δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου αποκριές, έχει ανάγκη να βγει και να το ζήσει».

 Από το ερχόμενο σαββατοκύριακο (18-19/2) μπαίνουμε στην καρδιά του καρναβαλιού, οπότε και θα κορυφωθούν μέχρι και την Κυριακή 26/2 οι αποκριάτικες εκδηλώσεις.

 «Γενικότερα τα παιδιά προτιμούν ό,τι είναι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη μόδα. Την τιμητική τους έχουν, όπως πάντα, οι ήρωες από κάποια σειρά, κόμικ και ταινία. Εκτός από τη Wednesday Addams, που πάει πολύ καλά φέτος, οι στολές των σούπερ ηρώων είναι παραδοσιακά περιζήτητες. Φαινομενικά, τα αγοράκια επιλέγουν περισσότερο να ντυθούν Spiderman... Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, μεγάλη ζήτηση έχει η στολή από το Fortnite, αλλά και πιο κλασικές στολές, όπως του αστυνομικού, του καουμπόι και του Κινέζου», είπε ο κ. Χαλιώτης.

 Για τα βρεφάκια, που δεν έχουν ακόμη άποψη, οι γονείς φαίνεται να επιλέγουν κυρίως αστείες στολές, με ζωάκια, όπως βατραχάκια ή μελισσούλες, ενώ σταθερή αξία αποδεικνύεται για ακόμα μία χρονιά η στολή του Baby Yoda από το κινηματογραφικό σύμπαν του Star wars.

 Η ηλικία, η παρέα και ο τρόπος που θα διαχειριστούν τον χρόνο τους, αν δηλαδή σκοπεύουν να επισκεφθούν κάποιο καρναβάλι ή όχι, αποτελούν για ακόμα μία χρονιά τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις προτιμήσεις των ενηλίκων όταν αποφασίσουν να μεταμφιεστούν.

 «Όσοι θα επισκεφθούν κάποιο καρναβάλι, θα επιλέξουν κάποιο θέμα το οποίο βρίσκεται στη μόδα, διαφορετικά θα ψάξουν κάποια στολή αστεία, διαφορετική, ένα κοστούμι βεστιαρίου, ενώ μπορεί να φτιάξουν και κάτι μόνοι τους, επιλέγοντας μόνο κάποια αξεσουάρ.

 Κλασικό “νούμερο” κάθε χρόνο είναι οι “παπάδες”, για τους άνδρες και οι “αστυνομικίνες” για τις γυναίκες. Ενδεχομένως φέτος, μετά τα συμβάντα με το Qatar Gate, η στολή του “Άραβα”, που είναι κάτι κλασικό βέβαια, να τραβήξει λίγο παραπάνω», εξήγησε ο κ. Χαλιώτης.

 Όπως πρόσθεσε, την ίδια ώρα τα ζευγάρια φαίνεται επιλέγουν να ντυθούν «ταιριαστά» στο καρναβάλι.

 «Ένα αποκριάτικο “θέμα” είναι “Αντώνιος και Κλεοπάτρα”, άλλο “αρχαίοι Έλληνες και Ελληνίδες” ή “αρχαίοι Ρωμαίοι και Ρωμαίες”, ενώ μπορεί να “ντυθούν” και κάτι από ταινία, πχ “πρωτόγονοι”».

 Την αποκριάτικη στολή θα συμπληρώσουν τα σωστά αξεσουάρ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χαλιώτη, μόδα φέτος είναι τα καπέλα.

 «Επιλέγουν ημίψηλα, καβουράκια, καουμπόικα καπέλα με ή χωρίς παγιέτα, αλλά και πιο κλασσικά όπως της μάγισσας. Ο περισσότερος κόσμος αγοράζει μάσκες, κυρίως από λάτεξ, με αστείο θέμα ή τρόμου, τις οποίες μπορεί να φορέσει και στο Halloween. Ακόμη, επιλέγει μάσκες ζώων, όχι όμως και με πρόσωπα πολιτικών, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

 Από περούκες “φεύγουν” φέτος τόσο οι απλές, όσο και αυτές που έχουν έξαλλο χρώμα, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα αξεσουάρ, σφυριά και ρόπαλα φαίνεται να επιλέγουν όσοι θα επισκεφθούν κάποιο καρναβάλι», είπε.

 Πόσο κοστίζουν φέτος οι αποκριάτικες στολές

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα αποκριάτικα είδη είναι φέτος “τσιμπημένα” τουλάχιστον 10%. Οι τιμές στις αποκριάτικες στολές ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα του υλικού κατασκευής, ενώ φτάνοντας στο ταμείο, πολλές φορές δε λείπουν και τα παζάρια.

 «Μπορούν να ξεκινήσουν από τα 20- 25 ευρώ οι παιδικές στολές και να ξεπεράσουν ακόμα και τα 150 ευρώ, αν μιλάμε για τους ενήλικες. Παζαρεύουν την τιμή, ζητώντας να κάνουμε κάτι καλύτερο αν πάρουν δύο στολές ή συνδυάσουν με τη στολή και κάποιο επιπλέον αξεσουάρ.

 Ακριβότερα έως 10% πωλούνται φέτος και τα αποκριάτικα αξεσουάρ, στα οποία όμως, λόγω του μικρού κόστους, η αύξηση είναι της τάξεως των 50 λεπτών ή του ενός ευρώ.

 Να μη ξεχνάμε ότι οι αποκριάτικες στολές έχουν δεχθεί, με όλα αυτά που γίνονται, δυο ή τρεις αυξήσεις τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στολή δηλαδή που αγόρασε κάποιος το 2019, μπορεί να την πάρει φέτος ακόμη και 20% πιο ακριβά.

 Πρόπερσι, όσο μπορούσαμε, οι επιχειρηματίες του κλάδου απορροφήσαμε τις αυξήσεις που υπήρχαν λόγω των αυξημένων μεταφορικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Φέτος όμως αυτό δε γίνεται γιατί έχουν “ανέβει στον Θεό” η ΔΕΗ και τα πάγια έξοδά μας», είπε στο star.gr ο κ. Χαλιώτης.