Πόσα σπουδαία μυαλά εδώ και χιλάδες χρόνια έχουν ασχοληθεί με τον Ταΰγετο και το υψηλότερο σημείο του, που για πολλούς λογίζεται η πιο θεαματική και εντυπωσιακή κορυφή στην Ελλάδα, εκείνη την οποία περιβάλλει η αχλή του μυστηρίου και δημιουργεί γριφώδεις αναζητήσεις... 

Το ερώτημα είναι ένα: η πυραμίδα στην κορυφή του, η οποία υπάρχει ως τέτοια κατηγορηματικά και με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είναι μια ζαβολιά της φύσης για να δείξει έναν τρόπον τινά υπερφυσικό συγχρωτισμό με την ανθρώπινη γεωμετρική ανησυχία ή μήπως έγινε από ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που φτιάχτηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου, τρόπο που ακόμη αναζητείται; 



Οι εικόνες του Μανώλη Νιργιανάκη, που κατέγραψε την κορυφή του Ταΰγετου στα λευκά είναι πραγματικά καθηλωτικές και εξάπτουν την ανθρώπινη φαντασία.

Μια μεγάλη μερίδα ερευνητών υποστηρίζει πως η κορυφή του Προφήτη Ηλία (2407μ. ύψος), λαξεύτηκε, είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει, προκειμένου να αποκτήσει σχήμα πυραμίδας και να λειτουργήσει τελετουργικά και λατρευτικά.

Αυτό, όπως λένε, «αποδεικνύεται από την απόλυτη κανονικότητα της πυραμίδας» -οπτικά, πρόκειται ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο- και κυρίως, «από την τεχνητή οριζοντίωση της βάσεώς της», όπου το έδαφος είναι σχετικά πιο λείο και ομαλό.

Αυτή η μερίδα κάνει λόγο για ένα μεγαλιθικό μνημείο, σαν αυτά που συναντώνται σε όλη την Ευρώπη, την περίοδο 3.500-2.000 π.Χ. Αδύνατον, έτσι, είναι να υπολογιστούν η ηλικία της και οι διαστάσεις της. 

*Η φωτογραφία του κειμένου λήφθηκε από την ιστοσελίδα hikingexperience.gr

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ηλικία της πυραμίδας όσο και οι αρχικές της διαστάσεις είναι αδύνατο να υπολογιστούν.