Η πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, «Ο Προφήτης Ηλείας», Έλσα Κουκουμέρια, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες το πρωί;» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της δήλωσε για το κόστος των φούρνων εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, της επιδοτήσεις λόγω της ενέργειας που καταναλώνουν, τις αυξήσεις των τιμών στο ψωμί αλλά και τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της:

Οι φούρνοι δεν έκλεισαν ούτε στον πόλεμο και κλείνουν τώρα με την ενεργειακή κρίση
. Τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί η ενέργεια μας έχει κατατροπώσει. Δηλαδή όταν ένα αρτοποιείο πλήρωνε 1.000 € το μήνα, τώρα πληρώνει 3.000€ και αν ισχύσουν τα μέτρα για τον Οκτώβριο θα πληρώνει 5.000€ ε! αυτά τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Το Σεπτέμβριο δόθηκε επιδότηση 60 λεπτά, για τον Οκτώβριο με την επιδότηση που δίνεται μέχρι 2.000 κιλοβατώρες είναι 40 λεπτά αυτό το 2000 κιλοβατώρες για το αρτοποιείο είναι αστείο νούμερο. Το μέσο αρτοποιείο έχει 10.000 κιλοβατώρες. Είμαστε ενεργοβόρες επιχειρήσεις χρειαζόμαστε την ενέργεια κάθε μέρα γιατί παράγουμε κάτι φρέσκο.. Εκτός από τα αρτοποιεία που κλείσανε στο σύνολο των αρτοποιών ένα 15% παρουσιάζει πρόβλημα δηλαδή θα είναι οι επόμενοι.

Στην Ελλάδα έχουμε 14.400 αρτοποιεία και σε αυτά έμμεσα και άμεσα 150 χιλιάδες άτομα. Το πρόβλημα όταν κλείνει ένας φούρνος πέραν από το κομμάτι της ανεργίας την οποία θα υποστούν τα άτομα που εργάζονται σε αυτά τα μαγαζιά, το δεύτερο είναι ότι εμείς εκπροσωπούμε το φρέσκο ψωμί και εδώ υπάρχει μια «παραίνεση» να πάει ο κόσμος στο super market εκεί υπάρχουν κατεψυγμένα και προψημένα ψωμιά. Στη συνέντευξή που δώσαμε παρουσιάσαμε ότι 1 κιλό ψωμί σήμερα σε ένα φούρνο ξεκινάει σε τιμή από 2,85 μέχρι 3,10, 1 κιλό ψωμί στο super market ξεκινάει πάνω από 4 €.

Για να καλυφτεί το κόστος της ενέργειας το οποίο με τα στοιχεία του Οκτωβρίου θα έχει πενταπλασιαστεί θα έπρεπε η τιμή του ψωμιού να διπλασιαστεί. Αυτό είναι ανέφικτο για αυτό και εμείς ζητούμε κάποια πράγματα να γίνει η κιλοβατώρα 16 λεπτά, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% και μέσα από όλα αυτά να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την όποια αύξηση ή να γίνει πάρα πολύ μικρή.