Σε πραγματικό εφιάλτη έχει εξελιχθεί για μία εκπαιδευτικό από τη Λάρισα, μητέρα δύο κοριτσιών, η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από το διευθυντή της, ο οποίος όχι μόνο υποβιβάζει το περιστατικό, αλλά την κατηγορεί ότι την… έριξαν δίπλα του αντίπαλοί του. Η γυναίκα κατέθεσε στις 11 Οκτωβρίου μήνυση σε βάρος του, ενώ προσκόμισε στην Εισαγγελία και φόρεμα στο οποίο υπάρχουν ίχνη σπέρματος.

Η υπόθεση, που θυμίζει την ιστορία Κλίντον – Λεβίνσκι, συνταράζει τον τελευταίο μήνα την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής, καθώς η γυναίκα, που είναι παντρεμένη με αξιωματικό του στρατού, εργάζεται ως γραμματέας στο γραφείο του συγκεκριμένου άνδρα σε υπηρεσία της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Eκσπερμάτισε πάνω στο φόρεμά της

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, που δημοσιεύεται σε τοπικά sites, το απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, όταν η εκπαιδευτικός βρέθηκε με το διευθυντή της εκτός γραφείου (κάτι που, όπως επισημαίνει στη μήνυσή της γινόταν συχνά μαζί με συναδέλφους της, αφού το κλίμα μεταξύ τους ήταν οικείο) και κατέληξε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, με εκείνον να απαιτεί να κάνει σεξ μαζί του. Στην επίμονη άρνησή της ο διευθυντής της προχώρησε χωρίς τη θέλησή της και μάλιστα εκσπερμάτισε πάνω στο φόρεμά της.

Στο τέλος της ζήτησε να ξεχάσουν ό,τι είχε γίνει και να συνεχίσουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα την επαγγελματική τους συνεργασία. Μετά τη μήνυση ο εισαγγελέας κάλεσε τον καταγγελλόμενο διευθυντή να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ επιπλέον ζήτησε γενετικό υλικό του, ώστε να διαπιστωθεί αν το σπέρμα πάνω στο φόρεμα ανήκει στον ίδιο. Η εκπαιδευτικός απέχει από την εργασία της, ενώ έκανε αναφορά στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την οποία ενημέρωσε τόσο για τη μήνυση που υπέβαλε όσο και για το αίτημα μετακίνησής της σε άλλη υπηρεσία.

Η μήνυση

Ο δικηγόρος της Θωμάς Παπαλιάγκας υποστήριξε ότι η γυναίκα βρίσκεται ήδη στην πέμπτη εβδομάδα αναρρωτικής άδειας, ενώ ο ψυχίατρος που την παρακολουθεί συνιστά αποφυγή έκθεσης στο εργασιακό της περιβάλλον, αφού της ξυπνά τραυματικές μνήμες. Όπως αναφέρει στην πολυσέλιδη μήνυσή της η εκπαιδευτικός (φιλόλογος και μουσικός), «με τον εγκαλούμενο… Διευθυντή… Θεσσαλίας εργαζόμαστε στην ίδια υπηρεσία, είναι ο προϊστάμενός μας και έχουμε καλές σχέσεις με εκείνον όλοι οι συνάδελφοι. Αρκετές φορές μάλιστα αρκετοί συνάδελφοι, ανάλογα με το ποιοι κάθε φορά μπορούσαν, βγαίναμε έξω ή, όταν έπρεπε, πηγαίναμε υπηρεσιακά ταξίδια μαζί του. Γενικά, η εικόνα μας για εκείνον ήταν εικόνα εκτίμησης στο πρόσωπό του ως προϊστάμενό μας και τον θεωρούσαμε άνθρωπο φιλικό και πάντως ακίνδυνο για εμάς».

Μου ζητούσε επίμονα να…

Στη συνέχεια, όμως, τα πράγματα άλλαξαν όταν σε μια κοινή τους έξοδο ο διευθυντής της αποφάσισε να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο και την οδήγησε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του κλειδώνοντας την πόρτα: «Παρά τα παρακάλια και την αντίστασή μου με ανάγκασε με τη χρήση βίας και χρησιμοποιώντας και τα δυο του χέρια να ακουμπήσω το π..ς του με το χέρι μου. Όμως το χέρι μου είχα προλάβει να το σφίξω σε γροθιά και εκείνος το πίεζε πάνω στο π..ς του, έστω και έτσι. […]Αυτός επαναλάμβανε συνεχώς να μην είμαι μπουμπούνας. Μου ζητούσε επίμονα να… Εγώ όλη αυτή την ώρα προσπαθούσα να τον απωθήσω έχοντας τα χέρια σφιγμένα σε γροθιές στο ύψος του στήθους και των γεννητικών μου οργάνων, προσπαθώντας να αποκρούσω τις επιθέσεις του. Είχα στραμμένο το κεφάλι μου προς τα έξω και το μόνο που ευχόμουν ήταν να τελειώσει γρήγορα ο εφιάλτης. Παρηγοριόμουν ότι δεν τον είδα ποτέ γυμνό, ούτε όταν τελείωσε. Ντρεπόμουν για ό,τι είχε συμβεί και πάνω από όλα ντρεπόμουν εμένα. Ούτε καν να παρηγορηθώ θεωρώντας τον εαυτό μου “τυχερό” μέσα στο ζόφο αυτόν γιατί τον πρόλαβε το τυχαίο γεγονός της εκσπερμάτωσής του πριν καταφέρει να διεισδύσει… Δεν μπορούσα να διανοηθώ πώς ένας άνθρωπος που παρουσιαζόταν στο γραφείο σε όλους σαν περίπου πατέρας μας μπορούσε να υπακούει στα κατώτερα ένστικτά του και να με βιάσει με τέτοιον τρόπο».

Σε κατάσταση σοκ η γυναίκα

Η γυναίκα, σε κατάσταση σοκ τις ημέρες που ακολούθησαν, ζήτησε από τον άνθρωπο αυτό να τη μετακινήσει σε άλλο γραφείο. Εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να του αποκαλύψει ότι είχε διηγηθεί τα όσα έγιναν στον άνδρα της, γεγονός που προκάλεσε την οργή του: «Με χαρακτήρισε άμυαλη, ανώριμη, ανεύθυνη και πως δεν περίμενε μία τέτοια στάση από μία μορφωμένη γυναίκα. Προκειμένου να μην τον εκνευρίσω άλλο και να μου δώσει τη μετακίνηση που τόσο είχα ανάγκη, του είπα πως δεν προτίθεμαι να τον καταγγείλω, ούτε εγώ ούτε ο σύζυγός μου, και ότι απλά θέλω να απομακρυνθώ λόγω της πολύ άσχημης ψυχολογικής κατάστασης που μου προκάλεσε η αποτρόπαια πράξη του. Σε απάντηση ο εγκαλούμενος τόνισε με κυνισμό: “Αδιαφορώ για τον ψυχισμό σου και βάζω μηδέν σε όσα αισθάνεσαι μπροστά στο όνομά μου”».

Σε άλλο σημείο η εκπαιδευτικός ανέφερε πως ο διευθυντής της της είπε «πως είμαι ελεύθερη να τα πω σε όλους και να δούμε ποιον θα πιστέψουν και ποιον θα χαρακτηρίσουν, πως με έριξαν δίπλα του αντίπαλοί του γνωρίζοντας το πάθος του για τις γυναίκες και πως θα ενδώσει, προκειμένου να τον απειλήσουν και να τον εκβιάσουν. Ανέφερε πως όλες οι γυναίκες έχουν κάνει καραμέλα και κάνουν χρήση του κινήματος του “me too” για να “χτυπούν” ισχυρούς άντρες με εξουσία και να σταματήσω να προσβάλλω την ηθική του υπόσταση χαρακτηρίζοντας ανήθικη μία πράξη που θα έκανε ο καθένας».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time