Τεράστια αναστάτωση στο καταναλωτικό κοινό και στις αρμόδιες αρχές προκαλεί η πρωτοφανής άνοδος των τιμών στην ενέργεια, ενόψει μάλιστα του χειμώνα, που η ανάγκη για θέρμανση θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι και οι πολίτες, που καταναλώνουν φυσικό αέριο, θα κληθούν να πληρώσουν ένα σημαντικά αυξημένο ποσό, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ήδη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απεργάζονται σχέδια για να μειώσουν την επιβάρυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, οι αρμόδιες αρχές προσανατολίζονται σε διπλή ενίσχυση. Πως θα συμβεί αυτό;
  1. Μέσω επιδόματος θέρμανσης, για όσους πληρούν τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  2. Έκπτωση 15% για όλους τους οικιακούς καταναλωτές.

Η έκπτωση και η αύξηση

Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά στη βόρεια Ελλάδα που μένει σε διαμέρισμα 80 τ.μ. και καταναλώνει μηνιαίως 500 κυβικά μέτρα, τον Ιανουάριο του 2021 πλήρωνε 208,27 ευρώ σε φυσικό αέριο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 πλήρωσε 393,5 €, δηλαδή αύξηση 185,23 € ή αλλιώς 89% πάνω.

Μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και το επίδομα που θα δοθεί, με την έκπτωση δηλαδή του 15% (-59€), θα πληρώσει τελικά 334,5 €. Παράλληλα, εάν πληροί τα κριτήρια θα λάβει επίδομα θέρμανσης 298,2 €, το οποίο θα καλύψει ολόκληρο τον χειμώνα.