Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό ένοικοι και ιδιοκτήτες στις πολυκατοικίες έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια δύσκολη επιλογή: Ποια πηγή ενέργειας να επιλέξω για τη θέρμανση της οικογένειάς μου; Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα ή ξυλεία; Φέτος, η πιο συχνή αιτία... προστριβών μεταξύ γειτόνων γίνεται ακόμη εντονότερη από τον επαπειλούμενο νέο γύρο ενεργειακής κρίσης λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Ήδη, η αναταραχή ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου κατακόρυφα και, παρότι η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει νωχελική λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, η αγωνία των νοικοκυριών για το πού θα καταλήξει η τιμή του βαρελιού -πολλοί φοβούνται ότι θα αγγίξει τα 100 δολάρια/βαρέλι- ακολουθεί ανοδική πορεία. Νέος καλπασμός της τιμής του πετρελαίου θα φέρει νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με νέο πληθωριστικό ντόμινο.

Καβγάδες στις πολυκατοικίες για τη θέρμανση 

Την ίδια ώρα οι καβγάδες στις πολυκατοικίες είναι καθημερινό φαινόμενο, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν αυτόνομη θέρμανση, με αποτέλεσμα άλλοι να επιθυμούν την αγορά πετρελαίου, άλλοι να επικαλούνται οικονομικά προβλήματα και άλλοι να εμπιστεύονται το ηλεκτρικό καλοριφέρ/κλιματιστικό για τη θέρμανσή τους! Το κακό είναι ότι ενώ το σύστημα θέρμανσης με αντλία θερμότητας παραμένει η φθηνότερη επιλογή, δεν το διαθέτουν τα (περισσότερα) σπίτια, που δεν είναι ενεργειακά αποδοτικά. Πρόσφατα μάλιστα σε πολυκατοικία εκλήθη μέχρι και η Αστυνομία να επιλύσει το θέμα της κεντρικής θέρμανσης...

epidoma-thermansis_2

Πώς κινούνται οι τιμές ενέργειας

Ποια λύση συμφέρει περισσότερο λοιπόν; Και, μάλιστα, ενώ ξεκινά νέα γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή; Προς το παρόν, ισχύουν τα εξής:

► Πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή του ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή κοντά στο 1,33-1,38 €/lt, σε χαμηλότερη τιμή από πέρυσι. Όμως, το βαρέλι ανέβηκε λόγω πολέμου κατά 4 δολάρια. Ποια θα είναι λοιπόν η τιμή αυτή την εβδομάδα; Φέτος δεν ισχύει η επιδότηση στην αντλία. Διατίθεται όμως επίδομα θέρμανσης. Άρα, χρειάζεται προσοχή στο πόσο και σε τι αγοράζουμε.
► Ηλεκτρικό ρεύμα. Παραμένουν μεν οι τιμές χαμηλά σε σχέση με πέρυσι, όταν η ρήτρα πήγε... στον Θεό τα τιμολόγια, αλλά η επιδότηση θα γίνει μόνο σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
► Φυσικό αέριο. Εδώ έχουμε μικρή σχετικώς αύξηση στην τιμή, αλλά παραμένει φθηνότερο του πετρελαίου θέρμανσης ακόμη και κατά 50%. Σε πολύ αδρές γραμμές, το μέσο κόστος θέρμανσης (τον μήνα) μιας οικίας 100 τ.μ. για 7-9 ώρες λειτουργίας ημερησίως και σε μέση θερμοκρασία 20°C:
► Πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή λίτρου 1,33-1,38 € και αγορά 150 λίτρων. Κόστος 199,5-207 €.
► Φυσικό αέριο με τιμή θερμικής κιλοβατώρας 0,08 € και μηνιαία κατανάλωση 1.582 KWh. Κόστος 126,5 €.
► Ηλεκτρικά σώματα 2.000 W με τιμή ρεύματος 0,19 €/ΚWh και μηνιαία κατανάλωση 1.440 ΚWh. Κόστος 273,6 €.

Επίδομα θέρμανσης: Σε τρεις δόσεις η καταβολή του

Το επίδομα θέρμανσης φέτος θα κυμανθεί από 100 έως 1.000 € και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις:

► Στα τέλη Δεκεμβρίου για πετρέλαιο που έχει τιμολογηθεί και καταχωριστεί έως και τις 15/12/2023.
► Στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 για πετρέλαιο που έχει τιμολογηθεί και καταχωριστεί έως και 31/1/2024.
► Στα τέλη Απριλίου 2024 για πετρέλαιο που τιμολογηθεί έως 31/3/2024 και καταχωριστεί έως και 14/4/2024.

Οι δικαιούχοι επιδόματος πρέπει να έχουν οικογενειακό εισόδημα έως: 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο + 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για μονογονεϊκή οικογένεια, 27.000 ευρώ + 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ  για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο βασικός υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης είναι τα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους. Αυτό πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με τις συνήθεις θερμοκρασίες κάθε περιοχής.

Αυτόνομη θέρμανση

Πώς μπορεί να αυτονομηθεί όμως ένα διαμέρισμα από την κεντρική θέρμανση; Όπως αναφέρει ένας διαχειριστής στην «Α», «στην αρχή κάθε φθινοπώρου όλοι οι ένοικοι συμφωνούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο… Όμως, όσο προχωρούν οι ημέρες, αρχίζουν ένας ένας να ανακαλούν την απόφασή τους και τελικώς μένουμε χωρίς πετρέλαιο! Να φαντασθείτε ότι επί τρία χρόνια δεν μπήκε σταγόνα στην πολυκατοικία. Από το 2012 μέχρι το 2015». Άλλος τονίζει ότι «από τα 20 διαμερίσματα μόνο 4 είχαν αυτόνομη θέρμανση, οπότε… καταλαβαίνετε».

Η ΠΟΜΙΔΑ (ιδιοκτήτες ακινήτων) σημειώνει σε εγκύκλιο ότι η διαδικασία για την αποδέσμευση από την κεντρική θέρμανση έχει ως έξης:

► Ζητείται εγγράφως από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας η σύγκληση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών του κτιρίου, για τη μόνιμη αποσύνδεση από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου κύριας μεμονωμένης ιδιοκτησίας, στην οποία προτίθεται να τοποθετήσει ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή τηλεθέρμανσης ή γεωθερμίας ή αντλιών θερμότητας ή άλλου αυτόνομου συστήματος θέρμανσης.
► Αν δεν υπάρχει διαχειριστής ή αν ο διαχειριστής της πολυκατοικίας δεν συγκαλέσει εντός 30 ημερών τη συνέλευση, ο ιδιοκτήτης συγκαλεί τη συνέλευση, αναρτώντας πρόσκληση στην είσοδο του κτιρίου και καθορίζοντας τόπο συνεδρίασης εντός της πολυκατοικίας και ημερομηνία συνεδρίασης που πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10 ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης της πρόσκλησης.
► Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να τεκμηριώσει εγγράφως ότι η αλλαγή καυσίμου ή η ανεξάρτητη νέα μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με διαφορετικό τρόπο και καύσιμο βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου.
► Πρέπει να προσκομίσει και να καταθέσει στον διαχειριστή και τη γενική συνέλευση έγγραφη ενημέρωση για το ποιο αυτόνομο σύστημα θα εγκαταστήσει στην ιδιοκτησία του, με τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του.
► Το νέο σύστημα θα λειτουργεί ουσιωδώς αποδοτικότερα από ενεργειακή άποψη, ώστε πράγματι να βελτιώνει συνολικά την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου, όπως ο νόμος ρητά απαιτεί.
► Ο ενδιαφερόμενος συνιδιοκτήτης δεν απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του προς τη συνιδιοκτησία, αν δεν πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις του νόμου: Η μετάβαση σε ΝΕΟ σύστημα ενεργειακά αποδοτικότερης θέρμανσης και η ΠΛΗΡΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ και αδειοδότηση της εγκατάστασης του νέου συστήματος, εφόσον αυτή απαιτείται, με τρόπο που να είναι δυνατή η σύννομη λειτουργία του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 16/10