Πλέγμα μέτρων για τα νοικοκυριά, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, αναμένεται να ανακοινώσουν το πρωί της Παρασκευής στις 11:00 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

Η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη πρωτοβουλιών ούτως ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των πολιτών, ιδιαίτερα των περισσότερο ευάλωτων, μετά τις ανατιμήσεις. Τα μέτρα «ανάχωμα» για την την έκρηξη τιμών αποφασίστηκαν σε σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας και Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, αφενός να αυξήσει το ύψος της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος καθώς και το επίδομα θέρμανσης, διευρύνοντας παράλληλα και τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια για το τελευταίο, ώστε να καλυφθούν περισσότεροι καταναλωτές.

Το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 490 εκατ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν διπλασιασμό της δαπάνης, που είχε ανακοινωθεί για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και για το επίδομα θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, που αυξήθηκε πρόσφατα με τροπολογία από 80 σε 95 εκατ. ευρώ, θα διπλασιασθεί σχεδόν, ώστε να καλύψει φέτος πολύ περισσότερους από τους περίπου 750.000 δικαιούχους του. Τα εισοδηματικά όρια θα αυξηθούν φτάνοντας στη μεσαία τάξη. Σημειώνεται ότι σήμερα το εισοδηματικό όριο για τον άγαμο είναι 12.000 ευρώ, για τον έγγαμο 20.000 ευρώ και για κάθε επιπλέον παιδί 2.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, το κονδύλι για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, που αυξήθηκε ήδη από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει το άλμα των τιμών για τους καταναλωτές σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

Παράλληλα εξετάζεται να διατεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 150-200 εκ. ευρώ για την επιδότηση του φυσικού αερίου που μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα χορηγηθεί.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση διά του πρώην υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι:

Ηλεκτρικό ρεύμα:
-Επιδότηση 15 €/ μήνα αντί 9 €/ μήνα

Θέρμανση:
-Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
-Επιδότηση 75% των νοικοκυριών για πετρέλαιο- φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο:
-Εκπτωση από λογαριασμούς
-Απορρόφηση 43% ανατιμήσεων για δικαιούχους θέρμανσης
-Απορρόφηση 25% ανατιμήσεων για μη δικαιούχους θέρμανσης
Προς το παρόν, πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πενταπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου, αν και χθες παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις και κινείται σε διπλάσια επίπεδα από αυτά του πετρελαίου.