«Οι δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού, προσφέρουν προστασία από την βαριά νόσηση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως άμεσα θα ξεκινήσει η χορήγηση τρίτης δόσης σε πολίτες στη χώρα μας.

Παράλληλα εκτίμησε ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα αυξηθούν τα κρούσματα κοροναϊού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τάκη Παναγιωτόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς για την τρίτη δόση του εμβολίου, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας σημείωσε: «Οι δύο δόσεις του εμβολίου προσφέρουν μια πάρα πολύ σημαντική προστασία καταρχάς απέναντι στη βαριά νόσο, και η προστασία αυτή είναι της τάξης του 90%. Αυτό μη το βγάζουμε από το μυαλό μας επειδή εμφανίζεται μια πτώση όμως συζητιέται η τρίτη δόση. Επειδή ξέρουμε ότι σε άτομα που το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν δουλεύει πολύ καλά εκεί είναι ακόμα λιγότερο αποτελεσματικά τα πράγματα ως εκ τούτου ξεκινάει η τρίτη δόση στα άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή. Αρχίζει στα μέσα Σεπτέμβρη».

Αναφορικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε: «Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν. Είναι απαράδεκτο γιατί δεν κοροϊδεύει το σύστημα, κοροϊδεύει τους ανθρώπους, τους δίνει τη δυνατότητα να μην βασανιστούν με το δίλημμα. Όλοι πρέπει να βασανιστούν με το δίλημμα. Όχι να έχουμε γυρω-γύρω Ταλιμπάν των εμβολίων γιατί δεν βοηθάνε αυτά τα πράγματα, η ουσιαστική συζήτηση βοηθάει».

«Δυστυχώς και σε αυτό στη χώρα μας έχουμε μια ηθικολογικού τύπου συζήτηση περί δικαιωμάτων και άλλα τέτοια και όχι περί αποτελέσματος. Πολύ φοβάμαι ότι ο στιγματισμός των ανθρώπων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν κατά κανόνα επειδή φοβούνται, διστάζουν, γιατί έχουν κάποια ερωτήματα αντί να τα αντιμετωπίσουμε με την αντιμετώπιση του στιγματισμού γίνονται μπετόν αρμε στην άρνηση. Αυτό είναι πάρα πολύ προβληματικό. Όσο η οξύτητα και η πόλωση αυξάνεται δυσκολεύεται η συζήτηση και η δημόσια υγεία θέλει συνεννοήσεις και συνενώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πλήρης διακοπή μισθού σε κάποιον που δεν εμβολιάζεται είναι εκτός μέτρου μέτρο, εκτός αναλογικότητας γιατί όλα τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί σε έναν υγειονομικό που δεν εμβολιάζεται, ο καθηγητής απάντησε: «Δεν υπάρχει θέμα ποινής. Ποινή βάζεις σε κάποιον άμα κάνει κάτι κακό εδώ ο άνθρωπος μπορεί να αμφιβάλλει, να έχει διάφορους λόγους να φοβάται. Υπάρχει το μέτρο των πολύ τακτικών ελέγχων, θα μπορούσε να γίνουν τρία τα rapid test και να καταβάλλει τη δαπάνη αυτός που επέλεξε να μην εμβολιαστεί. Μπορεί να υπάρχει μεταβολή ανάλογα με τη δουλειά που κάνει... Θα βρεθούμε σε χώρους υγείας και σε νοσοκομεία με ένα διχασμό και μια πόλωση τη στιγμή που αναμένουμε να αυξηθούν τα περιστατικά. Τώρα με το άνοιγμα των σχολείων ενδέχεται, είναι μες το πρόγραμμα αυτό το πράγμα».

Ερωτηθείς αν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή το ενδεχόμενο γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού, ανέφερε: «Καταρχήν είναι κυβερνητική απόφαση και είναι θέμα γνωμοδότησης της επιτροπής Βιοηθικής. Που η γνωμοδότησή της τον Ιούλιο πάρα πολύ προσεκτικά λένε ότι αφορά τους υγειονομικούς και μόνο αυτούς. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλματα. Η επιβολή υποχρέωσης εμβολιασμού είναι στο τραπέζι γενικώς αλλά στο τέλος του δρόμου. Εμένα με ενοχλεί ιδιαίτερα η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας η οποία επιφέρει αυτή την πόλωση και δυσκολεύει την ουσιαστική συζήτηση».

Ερωτηθείς πόσο τον φοβίζει το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας που έρχεται, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Πρέπει να είναι τα μάτια μας ανοιχτά, είναι μέσα στο πρόγραμμα να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων».