«Υιοθετώ πλήρως την ισορροπημένη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής που μιλάει για τρία στάδια πειθώ, μέτρα ενθάρρυνσης ή αποθάρρυνσης, υποχρεωτικότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο παιδίατρος, επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Τάκης Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με το αν πιστεύει ότι θα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

«Ναι στο τέλος του δρόμου είναι η υποχρεωτικότητα αλλά οφείλει το κριτήριο να είναι η αποτελεσματικότητα του μέτρου γιατί τείνουμε να ‘’χαρίσουμε’’ τους ανθρώπους που φοβούνται και είναι διστακτικοί να τους κάνουμε αρνητές. Αυτό κάνει αυτή τη στιγμή η δημόσια συζήτηση και η έμφαση στο θέμα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Ο φόβος και ο δισταγμός είναι σοβαρά αισθήματα και η ιστορία της δημόσιας υγείας μας δίνει πάρα πολλά παραδείγματα, και έχει πια γίνει αρχή, ότι δεν γίνεται με στιγματισμό τίποτα, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να αναφέρεται στην καθημερινή παρουσίαση ο αριθμός των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται ή διασωληνώνονται, ο επιδημιολόγος απάντησε: «Νομίζω ότι στη φάση που είμαστε χρειάζεται μια γενναία αναπροσαρμογή της δομής των πληροφοριών που δίνονται. Είναι και αυτό και άλλα πολλά που έχουν προταθεί εδώ και πολύ καιρό. Σε πάρα πολλές χώρες οι αντίστοιχοι οργανισμοί δίνουν λεπτομερή στοιχεία και με χρονοσειρά, όχι να πρέπει να προσθέτεις και να συγκρίνεις τη σημερινή έκθεση με την προηγούμενη και την παρα-προηγούμενη εβδομάδα».

«Είναι εκεί μπροστά σου σε διάγραμμα των κρουσμάτων, των θανάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κατά επιμέρους περιοχή έτσι θα καταλάβει ο καθένας γιατί τα μέτρα έχουν τη λογική τους. Πρέπει γρήγορα να πάμε προς εκεί. Επίσης και η εμβολιαστική κάλυψη με αντίστοιχο τρόπο πρέπει να έχουμε όλη την πορεία και όχι σε εθνικό επίπεδο μόνο το οποίο δίδεται αλλά επιμέρους, έτσι γίνεται πειστικό», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να πάμε στον εμβολιασμό των παιδιών 12 ετών και άνω, σημείωσε: «Όσο πιο μικρή η ηλικία τόσο λιγότερο σοβαρή η νόσηση άρα τόσο πιο πολύ προσεκτικά και λεπτομερώς και αναλυτικά πρέπει να σταθμιστούν τα στοιχεία της ασφάλειας. Δυστυχώς στοιχεία ασφάλειας για αυτές τις ηλικίες είναι ακόμα αρκετά περιορισμένα. Έχει προφανή οφέλη ο εμβολιασμός και σε ατομικό επίπεδο που ανάγεται κιόλας στη δυνατότητα να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο πιο απρόσκοπτα, να μην κλείνουν τα σχολεία και άλλα τέτοια και βεβαίως και σε συλλογικό επίπεδο όμως επειδή είναι και μια ατομική υπόθεση θα πρέπει με πάρα πολύ ξεκάθαρο τρόπο να έχουν σταθμιστεί τα δεδομένα ασφάλειας, και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή».

«Άρα δεν μπορώ να σας πω αν είμαι υπέρ ή εναντίον, γενικώς είμαι υπέρ, είμαι απολύτως υπέρ αλλά να δούμε με πολύ αναλυτικά δεδομένα και πειστικά τα δεδομένα της ασφάλειας. Αυτό κάνει αυτή τη στιγμή η επιτροπή των Εμβολιασμών», διευκρίνισε ο παιδίατρος.