«Πυρά» κατά των υγειονομικών που συμμετείχαν σε περιστατικά με «μαϊμού» εμβολιασμούς, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

«Εμείς έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως τους “μαϊμού” εμβολισμούς, όχι μόνο θα πρέπει όσοι δεν εμβολιάζονται να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά τους καλώ να εμβολιαστούν όλοι γιατί ο τόπος μόνο έτσι θα βγει από την πανδημία αν υπάρξουν μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού. Δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας υπάλληλοι, υποτίθεται συνάδελφοι, οι οποίοι συμμετέχουν σε “μαϊμού” εμβολιασμούς», δήλωσε ο κ. Γιαννακός.

Για το ΚΥ Παλαμά

Για το εμβολιαστικό κέντρο στον Παλαμά, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επεσήμανε ότι ήταν «πρότυπο». «Στον Παλαμά έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το Γενάρη, ήταν ένα πρότυπο εμβολιαστικό κέντρο, εμβολιάστηκαν πάνω από 15 χιλιάδες πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες.

Δεν είναι όλοι του Παλαμά, όπως δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι εμβολιάστηκαν 40 χιλιάδες, όταν ξεκίνησε το εμβολιαστικό κέντρο του Παλαμά με εμβόλιο Pfizer υπήρχαν μόνο δύο στην Καρδίτσα: το νοσοκομείο και του Παλαμά και πήγαιναν πολίτες και από 100 χιλιόμετρα μακριά. Άλλαζαν τις διευθύνσεις τους και πήγαιναν εκεί για να κάνουν το Pfizer, για να αποφύγουν άλλα εμβόλια, ως εκ τούτου δεν αποτελεί ένδειξη ότι γινόταν κάτι με αδιαφάνεια επειδή εμβολιάστηκαν 16 χιλιάδες κάτοικοι».

Πώς δρούσε η υπάλληλος

Σχετικά με τον τρόπο δράσης της υπαλλήλου με τους «μαΐμού» εμβολιασμούς, ο κ. Γιαννακός εξήγησε:

«Εκεί λειτουργούσαν 3 γραμμές το πρωί και 2 το απόγευμα φαίνεται ότι μια διοικητική υπάλληλος που είχε τους κωδικούς τις δόσεις που περίσσευαν τους “χρέωνε” σε δικούς της ανθρώπους που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο και πόσο δικοί της ήταν ή αν υπήρχαν στοιχεία οικονομικά στη μέση, αυτά θα τα ελέγξει ο Εισαγγελέας, αλλά δεν έκανε μόνο αυτό η εν λόγω υπάλληλος. Πήγαινε και έφτιαχνε και το ιστορικό των υποτίθεται εμβολιασμένων, που κανονικά συμπληρώνεται από το γιατρό, χωρίς την υπογραφή του γιατρού έτσι έγινε αντιληπτή.

Το προπερασμένο Σάββατο είχαν κλείσει ραντεβού δύο πολίτες τους έπαιρναν τηλέφωνο όλο το απόγευμα από το Κέντρο Υγείας να δουν αν θα έρθουν να εμβολιαστούν και ξαφνικά την επόμενη μέρα τους είδαν και με ιστορικό εμβολιασμού ότι δήθεν ήρθαν στο κέντρο υγείας, αλλά και με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Έγιναν αντιληπτοί γιατί αυτά τριπλοτσεκάρονται κι είναι κρίμα να αμαυρώσουμε μια προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοί μου που έχουν κάνει 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς με μικρά –μικρά παρατράγουδα».

Αναφορικά με τις αναστολές καθηκόντων των υγειονομικών

Ερωτηθείς σχετικά με τις αναστολές, ο κ. Γιαννακός είπε:

«Έχουν βγει μέχρι τώρα περίπου 7 χιλιάδες συνάδελφοι σε αναστολή καθηκόντων. Το νούμερο αυτό θα μεγαλώσει πολύ γιατί πολλοί προσέφυγαν στις επιτροπές, που το πιθανότερο είναι ότι πάρουν αρνητικές απαντήσεις γιατί δεν συνοδεύονταν οι αιτήσεις τους με τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις, γιατί η προθεσμία δινόταν μέσα στον Δεκαπενταύγουστο και δεν βρήκαν γιατρούς.

Έχουμε περίπου 1.000 συναδέλφους ανεμβολίαστους οι οποίοι αναγκάστηκαν και βγήκαν στη σύνταξη, άρα μιλάμε για ένα νούμερο 8 χιλιάδες. Αυτό επιβεβαιώνει ότι το υγειονομικό προσωπικό ήταν σε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμένο (…) Εμείς βέβαια δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που πέρασαν σχετικές διατάξεις στη Βουλή».

«Ζητάμε όλοι οι συνάδελφοί μας να εκμεταλλευτούν τη νέα δυνατότητα που τους δίνεται με την τροπολογία να πάνε να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν, τους έχει ανάγκη και το σύστημα τους έχουμε ανάγκη και εμείς.

Όμως, είχαν δεσμευτεί ότι τις δυσλειτουργίες θα τις λύσουν με πρόσθετο προσωπικό. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και τα νοσοκομεία αναγκάζονται να αναστέλλουν χειρουργεία, να καταργούνται βασικές λειτουργίες των νοσοκομείων ζωτικής σημασίας.

Και δεύτερον δεν μπορούμε να δεχτούμε αναστολή καθηκόντων χωρίς μισθό. Ένας ο οποίος διώκεται για παιδεραστία εκπαιδευτικός με το άρθρο 103 του υπαλληλικού κώδικα παίρνει το 50% του μισθού του και ένας ο οποίος δεν εμβολιάστηκε, μετά από 18 μήνες στην πρώτη γραμμή, δεν παίρνει ούτε 1 ευρώ μισθό. Αυτά τα δύο δεν μπορούμε να τα δεχτούμε», τόνισε ο κ. Γιαννακός.

Για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

«Είναι μια θετική εξέλιξη αυτό, πάντα εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο ως Ομοσπονδία. Οι προηγούμενοι υπουργοί θεωρούσαν καλό να μην μας δέχονται, όχι μόνο εμάς και τις άλλες ομοσπονδίες της υγείας. είχαμε ενάμιση χρόνο να τους δούμε, επί της ουσίας δεν υπήρχε κανένας διάλογος.

Θεωρώ θετικό πολύ ο υπουργός Υγείας λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του καλεί την Ομοσπονδία να κουβεντιάσουν γιατί υπάρχουν μείζονα ζητήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.