Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θολού στη Ρόδο. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ψίνθος και Μαριτσά προς τα οποία κατευθύνεται η φωτιά, ενώ νωρίτερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν την φωτιά και να μη εισέλθει στην κοιλάδα των Πεταλουδών.



Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές εκτιμήσεις έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές, ενώ εξαιτίας της φωτιάς όλο σχεδόν το νησί έμεινε χωρίς ρευμα για αρκετές ώρες, αφού 3 γραμμές εναερίων καλωδίων στη Σορωνή υπέστησαν καταστροφές, . Συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ξεκίνησε λίγο πριν τις 21:00 και αναμένεται να αποκατασταθεί σύντομα σε όλο το νησί. Στην περιοχή της πυρκαγιάς παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ μέχρι πριν από λίγο επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στην κινητή τηλεφωνία, είτε γιατί καταστράφηκαν από την φωτιά κεραίες ή λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης. Χωρίς νερό επίσης έχουν μείνει πολλές περιοχές του νησιού.



Μήνυμα του «112» στην περιοχή της Ψινθού

Όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Ψίνθου, το απόγευμα έλαβαν μήνυμα μέσω του «112» να απομακρυνθούν άμεσα.



Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Αντώνη Καμπουράκη, εκτός από την Ψίνθο έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν από τους κατοίκους οι οικισμοί Μαριτσά και Δαματριά. Στο νησί μετέβη και ο αρχηγός της πυροσβεστικής.



Η ανακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ

O ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, γνωστοποιεί ότι συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά της Ρόδου και της Χάλκης.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς που σημειώθηκε νωρίτερα στο νησί, οι ρίψεις από αέρος για την κατάσβεση της, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και να τεθούν εκτός αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης. Πριν από περίπου μια ώρα ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην πόλη της Ρόδου και όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων.




Αγρίνιο: Σε ύφεση η φωτιά στο Παραδείσι -Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των οικισμών Μπερμπάτι και Παραδείσι 

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε δασική έκταση, στην περιοχή Παραδείσι, του δήμου Αγρινίου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, «τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, που επιχειρούσαν μέχρι την δύση του Ήλιου, βόηθησαν σημαντικά στο έργο της πυρόσβεσης, όπως βέβαια και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής».

Επίσης, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των οικισμών Μπερμπάτι και Παραδείσι, που είχαν απομακρυνθεί για προληπτικούς λόγους». Πάντως, στην περιοχή θα εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Ακόμη, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.


Σουφλί: Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Κοτρωνιάς 

Με ενισχυμένες τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες ανέρχονται σε 108 πυροσβέστες με 26 οχήματα, οκτώ πεζοπόρα τμήματα και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι, σε δασική έκταση, στην περιοχή της Κοτρωνιάς Σουφλίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την έλευση της νύχτας από αέρος επιχειρούσαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Η επιχείρηση κατάσβεσης θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τους ανέμους στην περιοχή να μην ξεπερνάνε τα τρία μπορφόρ, ενώ σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, αύριο ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στο νότιο τμήμα του Νομού Έβρου, είναι πολύ υψηλός, επιπέδου τέσσερα.

Η φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Κοτρωνιά στο Σουφλί οδήγησε στην προληπτική εκκένωσή του. Από το χωριό έφυγαν έξι κάτοικοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο γειτονικό χωριό Δαδιά.