Ενεργό παραμένει το πύρινο μέτωπο των Βιλίων για ένα ακόμη βράδυ,, ενώ η πυρκαγιά στην περιοχή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αν και η εικόνα της εμφανίζεται αισθητά βελτιωμένη, έπειτα από τις ρίψεις που έκαναν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι συνολικά την Τρίτη επιχείρησαν περιοδικά 14 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και τα δύο ρωσικά «Ιλιούσιν» και το Beriev-200, αλλά οι εστίες είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς το δάσος είναι πυκνό και απρόσιτο, χωρίς δρόμους για να μπορέσουν να πλησιάσουν τις εστίες οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σε όλη την περιοχή. .

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη ενίσχυσαν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.

Παραμένει το πύρινο μέτωπο 

Η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο. 

Όλα τα εναέρια μέσα που είναι διαθέσιμα έκαναν ρίψεις νερού στις εστίες, οι οποίες καίνε πυκνό παρθένο πευκοδάσος, σε μια περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, ωστόσο δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές και η κατάσταση είναι καλύτερη από χτες και τις πρωινές ώρες, αλλά χαρακτηρίζεται ακόμα δύσκολη και επικίνδυνη.

Όπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, το πύρινο μέτωπο αυτή τη στιγμή φθάνει πλέον σε περίμετρο 20-25 χιλιόμετρα και συνεχίζει να κατακαίει ένα μεγάλο μέρος δάσους.

«Έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη πυρκαγιά και μια τεράστια οικολογική καταστροφή», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο OPEN ο κ. Κοσμόπουλος και ενημέρωσε ότι τουλάχιστον πέντε σπίτια στην περιοχή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. «Η μόνη επέμβαση που μπορεί να γίνει άμεσα και να έχει αποτέλεσμα είναι αυτή των εναέριων μέσων», τόνισε.



Τρία ανοιχτά μέτωπα

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Αγίας Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι' αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Οι καιρικές συνθήκες στάθηκαν, σύμμαχος καθώς στο σημείο έπνευσαν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ την δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.

5358858
5358867
5358874
5358849

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση γηροκομείου 

Νωρίτερα εκκενώθηκε ο οίκος ευγηρίας «Παναγιά Φανερωμένη».

Έπειτα από επικοινωνία του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».


Ολονύχτια μάχη δόθηκε και τη Δευτέρα 

Ολονύχτια κινητοποίηση εδώ στα Βίλια από αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις και κατοίκους της περιοχής. Η φωτιά καίει το όρος, καίει την χαράδρα, οι εναέριες ρίψεις έχουν σταματήσει.

Τα ξημερώματα η μάχη πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων με τις φλόγες που πλησίαζαν στα Βίλια κορυφώθηκε. Το πύρινο μέτωπο είχε έκταση πάνω από 10 χιλιόμετρα.

«Το βράδυ στο δρόμο που ενώνει τα Βίλια με το Πόρτο Γερμενό πραγματικά έδωσαν μάχη οι εθελοντές. Πάνω από 150 άνθρωποι με αλυσιπρίονα έκαναν ζώνη, που έκοψαν όλα τα πεύκα, και κάτσανε να σώσουνε την περιοχή τους» σημείωσε ο αντιπεριφειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Στις 06:00 το πρωί εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί: Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας. Ταυτόχρονα εκκενώθηκε και γηροκομείο με τους τρόφιμους να μεταφέρονται για φιλοξενία σε νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και δύο θετικοί στον κορωνοϊό οι οποίοι πλέον νοσηλεύονται στο Αττικόν.

Αποτέλεσμα εμπρησμού οι φωτιές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, άφησε νωρίτερα αιχμές πως οι φωτιές σε Κερατέα και Βίλια είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

«Θα φανεί εάν είναι εμπρησμός ή όχι. Οι πυρκαγιές έπεσαν μαζί και είναι περιοχές που έχουν δάσος. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά, σίγουρα», κατέληξε.

Αναζοπυρώσεις στην Κερατέα

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση και σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Λαυρεωτική, η οποία ουσιαστικά είναι οριοθετημένη, αλλά και εκεί υπάρχουν αναζωπυρώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, μια μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή του οικισμού Συντερίνα, σήμανε συναγερμό, αλλά αντιμετωπίστηκε από τα εναέρια μέσα, ενώ έκαναν ρίψεις και τα δύο «Ιλιούσιν» που ήταν ήδη στον αέρα και ήδη η φωτιά έχει πέσει και καταβάλλεται προσπάθεια για την κατάσβεση της.

Νέες διακοπές κυκλοφορίας – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Κερατέα

Απαγορεύεται η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων στον οικισμό Ψάθας προς το Πόρτο Γερμενό και τα Βίλια.

Στην Κερατέα διεκόπη η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Λαυρίου – Καμαρίζης, πλησίον της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης προς τον οικισμό Συντερίνα.

Αποκατάσταση της κυκλοφορίας σημειώθηκε στην παλαιά λεωφόρο Κερατέας – Λαυρίου, στη γέφυρα Αδάμ.