Η επιχείρηση Ελευθερία «φορτσάρει», με τις υγειονομικές Αρχές να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις, ότι στα τέλη Μαΐου θα αγγίξουμε τα 5,8 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Η θέληση για εμβολιασμό εντείνεται στον πληθυσμό μέρα με τη μέρα, καθώς «η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των 30ρηδων», με τους νεότερους να δείχνουν τον δρόμο προς την κανονικότητα.

Έρχεται η σειρά της ομάδας 30-35 ετών 

Από την Τετάρτη, η πλατφόρμα ανοίγει και για τους πολίτες 35 έως 39 ετών, όπως ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κοροναϊό από το υπουργείο Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ακολούθως, σειρά θα πάρουν οι πολίτες ηλικίας 30 – 35 ετών. Παράλληλα, ο κ.Θεμιστοκλέους ανέφερε τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικία, ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα που άνοιξε πιο πρόσφατα και ειδικότερα τους 40-44. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει κλείσει ήδη 145.000 ραντεβού, με το 21% να έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού να φτάσει στο 45%. 

Αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της πανδημίας


Για να ανοίξουν οι δραστηριότητες υψηλού κινδύνου το ποσοστό συλλογικής ανοσίας εκτιμάται ότι θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 50%.

Με βάση την πορεία των εμβολιασμών, υπολογίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου ο μέσος όρος των κρουσμάτων δεν θα ξεπερνά τα 1.000 σε εβδομαδιαία βάση. Η κυκλοφορία των μεταλλάξεων, πάντως, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο.


Ποια συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό θεωρούνται ανησυχητικά


Ο εμβολιασμός αλλά και τα συμπτώματα των πρώτων ωρών γίνονται θέμα συζήτησης στις περισσότερες παρέες. «Συνήθως εντός των 10 ημερών μπορεί να έχουμε το σύνδρομο της κακουχίας. Πυρετό, δέκατα, μυαλγίες, υπνηλία αυτά τα περιμένουμε» ανέφερε ο κ. Χρουσος, μέλος της Επιτροπής εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον CDC, πόνο στο σημείο της ένεσης ένιωσαν οι 8 στους 10 μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer, οι 9 στους 10 με τη δεύτερη της Moderna, ενώ, μόλις οι 6 στους 10 με το μονοδοσικό Johnson&Johnson.

Ο καθηγητής Παθολογίας, Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε στα συμπτώματα που μπορεί να έχουν οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και ποια από αυτά πρέπει να οδηγήσουν στο γιατρό.

«Στο πρώτο μισάωρο μετά τον εμβολιασμό υπάρχει το πρόβλημα της αναφυλακτικής αντίδρασης. Στα πρώτα 24ωρα μπορεί να υπάρχει ένα σύνδρομο που θυμίζει γρίπη, καταβολή, χαμηλός ή και ψηλός πυρετό, ίλιγγος, αδυναμία, ρίγος και πονοκέφαλος. Οι σοβαρές επιπτώσεις ξεκινάνε μετά την πρώτη εβδομάδα. Εκεί φοβόμαστε την θρόμβωση και τα συμπτώματα που θεωρούμε σοβαρά είναι η δύσπονα και ο πόνος στο θώρακα, ο πόνος στα κάτω άκρα, ο πόνος στην κοιλιά που δεν περνάει με φάρμακα και ο δυνατός πονοκέφαλος, μικρά αιματωματάκια και η αστάθεια». Όλα αυτά είναι συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στο να κάνουμε ένα τηλέφωνο στο γιατρό μας. Μην τρέξει ο κόσμος να νομίζει ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας. Είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση αλλά καλό είναι να διαγνωστεί έγκαιρα». 




Ελάχιστες οι σοβαρές παρενέργειες στη χώρα μας 

Πέντε είναι οι σοβαρές παρενέργειες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας και ερευνώνται ως σχετιζόμενες με το εμβόλιο. Τις σοβαρές αλλά εξαιρετικά σπάνιες αναφυλακτικές αντιδράσεις τις συναντούμε στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Ενώ, το γνωστό πλέον VITT, το σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία έχει συσχετισθεί κυρίως με το σκεύασμα της Astrazeneca αλλά και με το Johnson& Johnson.


Διαφωνία για τα εμβόλια mix&match


Σε ό,τι αφορά στην ανάμειξη των δύο εμβολίων, η Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα  σημείωσε ότι «αυτό το mix&match θα το συναντήσουμε στο μέλλον όταν θα έχει πάρει τις διαστάσεις που είναι οι σωστές, από επιστημονικής πλευράς. Επί του παρόντος η αλλαγή από την πρώτη δόση σε μια διαφορετική δεύτερη δόση γίνεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις». Πρόκειται δε για περιπτώσεις που ένα άτομο κάνει σοβαρή αναφυλακτικού τύπου αντίδραση ή θρομβοεμβολική νόσο με θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία.

«Επομένως παραμένουμε στο δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο ως το σωστό σχήμα που πρέπει να ακολουθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. 



Παίρνει «σάρκα και οστά» η πρόταση Μητσοτάκη για το «πιστοποιητικό Covid»


Υλοποιείται η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις. Το πιστοποιητικό θα χορηγείται σε πλήρως εμβολιασμένους και πρώην ασθενείς με αρνητικό τεστ 11 ημερών, ενώ θα έχει ισχύ για 18ο ημέρες.

Τις επόμενες ημέρες οι ηγέτες της ΕΕ θα ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες του πιστοποιητικού, ενώ παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών – μελών η διάρκεια της καραντίνας για τους ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες. Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να χορηγήσουν 100 εκατ. δόσεις εμβολίων σε τρίτες χώρες.

                                  Πώς κυμαίνονται οι εμβολιασμοί ανά ηλικακή ομάδα:


  • Στους 85 και άνω, έχει εμβολιαστεί το 65% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 67%
  • Στους 80-84 έχουν εμβολιαστεί το 66% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 70%
  • Στους 75-79 έχουν εμβολιαστεί το 76% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 81,75%
  • Στους 70-74 έχουν εμβολιαστεί το 66% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 76%
  • Στους 65-69 έχουν εμβολιαστεί το 57,5% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 76,35%
  • Στους 60-64 έχουν εμβολιαστεί το 59% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 70,5%
  • Στους 55-59 έχουν εμβολιαστεί το 40,5% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 66%
  • Στους 50-54 έχουν εμβολιαστεί το 41,2% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 61%
  • Στους 45-49 έχουν εμβολιαστεί το 26% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 56%.

Ήπιες παρενέργειες από τα εμβόλια (18-55 έτων)

Πόνος στο σημείο της ένεσης

Pfizer: 78% , Moderna 90%, Johnson&Johnson 59%

Πυρετός

Pfizer: 16% , Moderna 17%, Johnson&Johnson 13%

Ναυτία/εμετός

Pfizer: 2% , Moderna 21%, Johnson&Johnson 16%

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

•Pfizer (0,5/100.000)
•Moderna (1/100.000)
Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία
•AstraZeneca (1/300.000)

Πάρεση προσωπικού νεύρου

•Pfizer (0,3/100.000)
•AstraZeneca (0,3/100.000)

Σύνδρομο Guillen Barre

•AstraZeneca (0,3/100.000)

Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα

•Pfizer (0,8/100.000)